loading
close
SON DAKİKALAR

Grev 21 Aralık sonrasını güçlendirecek

Grev 21 Aralık sonrasını güçlendirecek
Tarih: 11.02.2012 - 22:56
Kategori: Sendika

Emek ve meslek örgütlerinin 21 Aralıkta aldıkları grev kararının örgütlenme çalışmaları devam ediyor.

Emek ve meslek örgütlerinin 21 Aralıkta aldıkları grev kararının örgütlenme çalışmaları devam ediyor. Çalışma kapsamında bölgelere dağılan KESK MYK üyeleri, yerelden grevi örgütlemeye çalışıyor. Adana’ya gelen KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ile 21 Aralık Grevini ve çalışmalarını konuştuk.

21 Aralık Grev kararı ne zaman, nasıl alındı?

KESK Genel Kurulundan sonra 23 Temmuzda KESK Genel Merkezi olarak toplandık. AKP’nin neoliberal politikalarına karşı nasıl bir tutum alacağımızı tartıştık. Taleplerimiz karşılanmazsa greve gideceğimiz kararını aldık. 17-18 Eylülde, bütün şube başkanlarımızın ve MYK’lerin katıldığı toplantıda toplu sözleşmede, taleplerimiz karşılanmazsa kesin olarak greve gideceğiz kararı çıktı. Eylül ayında 30’dan fazla il gezdik. Toplu sözleşmede talepler karşılanmazsa grev dedik. KHK ile kamuyu ticarileştirdiler. KESK içerisinde grevin ihtiyaç olduğu tartışıldı. 19-20 Kasım tarihlerinde KESK Genel Meclis toplantısı oldu. Bu arada sağlık emekçileri, sağlıkta dönüşüme karşı eylemdeydi, grevi tartışıyorlardı. KESK Meclisimiz grevi geniş kesimler ile ortaklaştırma planları yaptı. Bütçe görüşmeleri sürecine denk gelen bu tarihte de grev kararını aldık.

Grev için kimler ile görüştünüz? Katılmayanlar neden katılmıyor?

Sağlık örgütleri grevin içerisinde bulunuyor. DİSK ile görüştük. Kongre sürecinde olduklarını ve bu süreçte grevi örgütlemelerinin zor olduğunu ama alınacak grev kararına destek vereceklerini söylediler. Türk-İş’e bağlı 10 sendika ile konuştuk. Onlarda Türk-İş’in genel kongre sürecinin olduğunu ve kongre ile ilgilendiklerini belirttiler. Bununla birlikte grevi desteklediklerini söylediler. Memur-Sen ile görüşmeye gerek yoktu. Memur-Sen’in, AKP’ye karşı eylem yapma şansı bulunmuyor. Genel Meclisimiz de Memur-Sen ile ilgili böyle bir tespitte bulundu. Kamu-Sen ile ise gecikmeli görüştük. Mücadelenin ortaklaşmasına ihtiyaç olduğunu söylediler ama 21 Aralık için henüz erken dediler.

Grev yerellerde ve işyerlerinde nasıl örgütleniyor? Çalışmalar neler?

Bu hafta illeri gezmeye başladık. 16 Aralık tarihine kadar 55 ile gitmiş olacağız. Toplantılar yapacağız, grevin örgütlenmesi için çalışmalar yapacağız. KESK MYK’sı 19-20 Aralık tarihlerinde Diyarbakır, İzmir, Ankara ve İstanbul’a ayrıca iki günlük gezi düzenleyecek ve çalışma yürütecek. Yerellerde de şubeler afişler ve bildiler ile çalışmalara başladılar. Grevin etkili olacağını düşünüyoruz.

Kongrelerden dolayı katılamayanlar için grev daha ileri bir tarihe alınabilir miydi?

Bütçe görüşülüyorken, bütçeye karşı tepkisiz kalmak mümkün değildi. Neoliberal politikalarla hesaplaşmak, bütçeyle hesaplaşmaktır. Emekçilerin tutumunu açığa çıkarmak ve tepki vermek gerekiyordu. Grevi Aralık ayında örgütlüyoruz. Bizim dışımızdaki sendikalar, farklı kesimler ocaktan sonrası için tekrardan grev kararı alırsa, KESK geri durmayacaktır ve yine işin örgütleyicisi olacaktır. 21 Aralık grevi, ilerisi için engel niteliği taşımıyor sonrası için güçlendirici, sonrasının önünü açıcı bir anlamı olacaktır.

Grevin, 21 Aralıkta Türkiye’de günlük yaşama etkisi olacak mı?

KESK sürdürdüğü bütün mücadele programıyla düzene itiraz eden bir örgüttür. Grev, AKP’nin baskılarına boyun eğmeden gerçekleşecektir. Grevin güçlü gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu grev diğer kesimlerde de özgüven sağlayıp, onların da alana çıkmasına vesile olacaktır. 21 Aralıkta yapılacak eylemin, o gün yaşamı etkileyeceğini de düşünüyoruz. O gün AKP’li medya dahi grevi yazacaktır. Bütün kamu emekçilerinin, bu grevden başarılı şekilde çıkacağına inanıyorum.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları