loading
close
SON DAKİKALAR

Güngör Dilmen yoğun bakımda

Güngör Dilmen yoğun bakımda
Tarih: 29.06.2012 - 18:57
Kategori: Sağlık, Yaşam

Türk tiyatrosuna 'Midas’ın Kulakları', 'Kurban', 'Deli Dumrul' gibi birçok oyun kazandıran Güngör Dilmen'in öldüğüne ilişkin yapılan haberlerin asılsız olduğu ortaya çıktı...

Güngör Dilmen'in öldüğüne ilişkin yapılan haberlerin asılsız olduğu ortaya çıktı.

Eski Kültür Bakanı Talat Halman, yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yakın dostu Güngör Dilmen'in öldüğüne yönelik haberlerin yapıldığını hatırlattı.

''Bundan çok üzüntü duydum. Güngör Dilmen hayatta'' diyen Halman, Dilmen'in halen İzmir'de özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Dilmen'in yaklaşık bir ay önce midesinden ameliyat olduğunu dile getiren Halman, şöyle konuştu:

''Ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmıştı. Bugün öldüğüne dair bazı internet sitelerinde haberler gördüm. Eşini aradım, ölmediğini, hayatta olduğunu, gözlerini açıp kendisine tepki verdiğini söyledi. Güngör Dilmen'e saygısızlık yapılmıştır. Üzüntülüyüm. Acil şifalar diliyorum.''

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yönetmen yardımcılığı ve dramaturgluk yapan Dilmen'in 1959'da Sinema - Tiyatro Dergisi’nin açtığı yarışmada, yazdığı tek perdelik oyun Midas'ın Kulakları ile birincilik ödülünü kazanan Dilmen’in film senaryoları ve pek çok ödülü de bulunuyor.

GÜNGÖR DİLMEN KİMDİR? 

Güngör Dilmen, 1960 yılında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümünü bitirdi. Öğrencilik yıllarında geçici işlerde çalıştı. Fakülteden mezun olduktan sonra Tel-Aviv ve Atina'ya gitti; tiyatro alanında incelemeler yaptı. Sonra ABD'nin Yale ve Washington Üniversitesinde tiyatro üzerine eğitim gördü (1961-1964). İstanbul Şehir Tiyatrosunda ve İstanbul Radyosunda çalıştı. İngiltere'de Durham Üniversitesinde Doğu Dilleri okutmanı (1971), Eskişehir Anadolu Üniversitesinde öğretim görevlisi (1982) oldu. İlk yazılarında Güngör Kalyoncu imzasını kullandı.

İlk şiiri 1956'da Yücel dergisinde çıktı. Sinema-Tiyatro Dergisi'nin açtığı bir perdelik oyun yarışmasında Midas'ın Kulakları adlı oyunuyla ödül alınca sesini duyurdu.

Oyunları: Canlı Maymun Lokantası (1964), Midas'ın Kulakları (1965), Kurban, (1967), İttihat ve Terakki (1969), Ak Tanrılar (1976), Üç Oyun: Midas'ın Kulakları, Midas'ın Altınları, Midas'ın Kördüğümü (1978), Bağdat Hatun (1982), Hasan Sabbah (1983), Aşkımız Aksaray'ın En Büyük Yangını (1988), Hakimiyet-i Milliye Aşevi (1991), Avcı Kavkap, Ayak Parmakları, Küpçü Hamit, Montezuma, Akad'ın Yayı, Anzavur, Deli Dumrul, Ben Anadolu, İnsan ve Devlet, Toplu Oyunlar (5 cilt, 1993-2000).

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları