loading
close
SON DAKİKALAR

'Güven endeksi, işsizliğe ve hane halkının refahına da olumsuz etki ediyor'

'Güven endeksi, işsizliğe ve hane halkının refahına da olumsuz etki ediyor'
Tarih: 31.01.2017 - 08:51
Kategori: Ekonomi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, TUİK’in bugün açıkladığı ekonomik güven endeksindeki düşüşleri değerlendirdi.

 TUİK’in bugün açıkladığı ekonomik güven endeksindeki düşüşleri değerlendiren  CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma yönelik değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksinin bir önceki aya göre %3.9, bir önceki yıla göre %9.6 azaldığına dikkat çeken Karabıyık, bu düşüşün hizmet sektörü, imalat sanayi, inşaat sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandığını dile getirdi.

CHP’li Vekil, ekonomide kötüye gidişin sinyallerinin uzun zamandır görülmesine rağmen AKP’nin Başkanlık Sistemi çalışmalarına öncelik vererek ekonomik ve toplumsal sorunları göz ardı ettiğini söyledi. “Ekonomik güven endeksinin 2017 Ocak ayında bir önceki aya göre %3,9 oranında gerileyerek 89,2 değerinden 85,7 değerine düşmesi, iktidarın bir an önce kaynağına inerek çözmesi gereken sorunlardandır. Aksi takdirde, Anayasa Değişikliği ve Başkanlık Sistemine geçişi hükümetin gündeminin ilk maddesi olarak tutulmaya devam edilirse ekonomik sorunlar katlanarak artmaya devam edecektir. 100’den küçük olması halinde ekonomik duruma ilişkin kötümserliği yansıtan bu endeks, ekonomide uçurumun kıyısında oluşumuzun sinyallerinden biridir” açıklamasında bulunan Karabıyık, şubat sonunda yayınlanacak Şubat ayı ekonomi güven endeksi rakamlarının da bu bağlamda oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Ekonomideki kötü gidişatın boyutlarını görmek için, anketler ve araştırmalardan önce, vatandaşla, esnafla, pazar alışverişi yapanlarla, gençlerle, emekliyle, iş dünyasıyla konuşmanın yeterli olduğunu ifade eden Lale Karabıyık, peş peşe açıklanan ekonomiyi canlandırma paketlerine rağmen, piyasadaki sorunların büyük olduğunun altını çizdi.
Merkez Bankası’nın, imalat sanayinde faaliyet gösteren yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirdiği ve bu yöneticilerin ekonomik değerlendirmeleri, görüşleri ve geleceğe yönelik beklentileri doğrultusunda ortaya çıkan, imalat sanayinin kısa dönemde yapıp yapamayacaklarının göstergesi olan iktisadi yönelim anketinin, 2017 yılının Ocak ayında reel kesimin 2009 krizinden sonraki son 7 yılın en kötü dönemde olduğunu gösterdiğini de belirten Karabıyık, “Bu tablo sanayicinin umutsuz olduğunu gösteriyor.” dedi ve ekledi:
“Sanayide umutsuzluk varsa esnafta da vardır. Bu umutsuzlukların esas göstergesi vatandaşın geleceğine güvenle bakamaması ve para harcamaktan kaçınmasıdır. Ancak tüm bu söylediklerimiz, işsizliği, hane halkı gelirini, yoksulluğu, geçim sıkıntısını daha fazla tetikler. Ancak maalesef Başkanlık Sistemi koşuşturmasında bunların hepsi göz ardı edilmektedir. Türkiye ekonomisi olumsuz sinyalleri üst üste alıyor; ancak bu sinyaller görmezden geliniyor. Buradaki korkumuz işsizliğin daha fazla artması ve zaten düşmüş olan hane halkı refah seviyesinin daha da düşecek olmasıdır.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları