loading
close
SON DAKİKALAR

Hakan Kıran AKM’ye ait alanı işgal mi etti?

Hakan Kıran AKM’ye ait alanı işgal mi etti?
Tarih: 14.04.2015 - 13:34
Kategori: Özel Haberler

Ünlü Mimar Hakan Kıran AKM’ye ait alanı işgal mi etti?

Ünlü Mimar Hakan Kıran AKM’ye ait alanı işgal mi etti?

Kentsel SİT alanı olan Atatürk Kültür Merkezi’ne ait alanın Ünlü Mimar Hakan Kıran’ın sahibi olduğu Gezi Pastanesi tarafından işgal edildiği iddialarını İBB Meclis gündemine taşıyan CHP’li Hakkı Sağlam Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu olaya müdahale ederek göreve davet etti ve Başkan Topbaş’a seslendi; “Tüm bu gelişmeler karşısında İBB Başkanı olarak tarihe, kültüre ve İstanbul halkına olan saygı gereği sizden müdahale ile kaçak yapı ve işgalin kaldırılmasını beklerken yine her zamanki bilenen tavrınız ile “Laleyi Yazıp Çiziyoruz” yarışmasıyla meşgul olduğunuzu gördük. Diğer taraftan İstanbul’da yine güçlülerin, imar yağmacıların, para babaları, tarih ve kültür düşmanlarının galip geldiğini; sizin bu güçler karşısında suskunluğu koruduğunuz; tarih doktorasına sahip belediye başkanı olarak kamu otoritesini güçlüler karşısında kuramadığınız ortaya çıkmıştır” sözleri ile İBB Başkanı Kadir Topbaş’a sitem eden İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesinde konuyu İBB Meclis gündemine taşıdı ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’a aşağıda yer alan soruları sordu;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Nisan ayı toplantılarında Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’ın hazırladığı, İBB Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:

Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:

Bilindiği üzere 1969 yılında Taksim’de hizmete giren Atatürk Kültür Merkezi tadilat bahanesiyle kapatıldığı 2008 yılına kadar opera, bale, tiyatro ve konser amacıyla hizmet vermekteydi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanı alan İstanbul’a yeni opera, bale, tiyatro ve konser salonları kazandırmak yerine maalesef, tiyatro kapatan (Muammer Karaca tiyatrosu), sinema yıkan (Beyoğlu Emek Sineması) yani İBB Başkanı olarak opera, bale ye karşı bir anlayış sergilemektesiniz.

Cumhuriyet Gazetesinde Ceren ÇIPLAK İmzalı 13 Mart Cuma günü yaptığı haberde size yakın olduğu belirtilen ve AKM’nin bitişiğinde yer alan Gezi pastanesi sahibinin AKM’nin bahçesine taşarak KAÇAK ilave yapı yaptığı belirtilmiştir. (Ek 1, 2 sayfa)



Yine anılan Cumhuriyet Gazetesinde Ceren ÇIPLAK İmzalı 22 Mart Pazar günü yaptığı haberde Gezi Pastanesinin kentsel SİT alanı olan AKM’ye ait parsele nasıl taştığı eski ve yeni fotoğraflar ile ortaya konulmuştur. (Ek 2- 4 sayfa)

Tüm bu gelişmeler karşısında İBB Başkanı olarak tarihe, kültüre ve İstanbul halkına olan saygı gereği sizden müdahale ile kaçak yapı ve işgalin kaldırılmasını beklerken yine her zamanki bilenen tavrınız ile “Laleyi Yazıp Çiziyoruz” yarışmasıyla meşgul olduğunuzu gördük.

Diğer taraftan İstanbul’da yine güçlülerin, imar yağmacıların, para babaları, tarih ve kültür düşmanlarının galip geldiğini; sizin bu güçler karşısında suskunluğu koruduğunuz; tarih doktorasına sahip belediye başkanı olarak kamu otoritesini güçlüler karşısında kuramadığınız ortaya çıkmıştır. 2009 Mahalli idare seçimleri hemen sonrasında rivayete göre size destek vermediği için Kemerburgaz’da sahibi bulunduğu özel okulu sabahın alaca karanlığında binlerce zabıta ile yıkan; Ataşehir Belediyesi’nin araç garajı önüne koruma amaçlı koyduğu bilbord ünitelerini onlarca araç ve personel ile gece yarısı kesip yollara saçan; Adalar’da CHP Belediye Başkanı’nın yaptığı Mimar Mehmet Bölük Kültür ve Sanat Parkına şafak vakti yüzlerce zabıtayla yıkan belediye başkanı olarak acaba pastane sahibi Mimar Hakan Kıran’ın bu eserini özel olarak koruma ve kollama çabasına girdiğiz anlaşılmaktadır.Bu kapsamda;

1. Anılan yerde faaliyet gösteren ve AKM parseline taşan gezi pastanesi adlı işletmeye hangi tarihte tadilat ve onarım izni (ruhsatı) verilmiştir? Verilen izne ilişkin tarih, sayı, süre ve kapsam nedir? 

2. Anılan gezi pastanesi adlı işletmeye İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından verilen herhangi bir izin var mıdır? Varsa verilen izne ilişkin tarih, sayı, süre ve kapsam nedir? 

3. Anılan gezi pastanesi adlı işletme sahibi ve yetkilileri hakkında basına yansıyan haberler sonrası ve/veya öncesi uygulanan idari ve adli işlemler var mıdır? Varsa nelerdir? Her birisinin ayrı ayrı sonucu nedir? 

4. Eğer yasal izinleri yok ise İstanbul’un en merkezi yerinde yapılan bu KAÇAK yapının görülmemiş olmasının nedeni nedir? İlgili sorumlular hakkında yaptırımda bulunmayı düşünüyor musunuz? 

5. Yetkililer tarafından görülmemesi ve/veya işlem uygulanmaması için herhangi bir talimatınız var mıdır? Varsa dayanağı nedir? 

6. 7 yıldır kapalı ve aynı zamanda sanata kapalı olan İstanbul’un ve Türkiye’nin önemli opera, bale, tiyatro ve konser salonu ve tescilli eseri olan AKM’nin akibeti hakkında Kültür Bakanlığı nezdinde herhangi bir girişimiz var mıdır? Varsa ne zaman yapılmıştır? Ayrıntısı ve sonucu nedir? 

7. Çağdaş sanatların icra edilebileceği başka bina, salon ve teknik alt yapı konusunda inşa ve tasarım aşamasında olan projeleriniz var mıdır? Varsa yeri ve detayları nedir? 

8. Kentin gelişmesi ve büyümesine paralel olarak çağdaş sanatların geliştirilmesi ve çağdaş sanat eserlerinin üretilmesi amacıyla İBB Başkanı olarak hangi katkıları yapmayı düşünüyorsunuz? Bu konuda önümüzdeki 5 yıl için yatırım programınız nedir? Ayrıntıları nedir?


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları