loading
close
SON DAKİKALAR

“Hakikat: Şeyh Bedreddin” 8 Ekim’de seyirciyle buluşacak

“Hakikat: Şeyh Bedreddin” 8 Ekim’de seyirciyle buluşacak
Tarih: 08.10.2021 - 10:11
Kategori: Kültür & Sanat

Yönetmen Hakan Alak’ın beyaz perdeye aktardığı, çağlar öncesinden bir hak arayışı ve eşitlik mücadelesinin gerçeklerine ışık tutan “Hakikat: Şeyh Bedreddin”, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen galaların ardından 8 Ekim’de seyircisiyle buluşuyor.

İlk gösterimlerinde dakikalarca ayakta alkışlanan filmin başrollerinde Suavi, Bülent Emrah Parlak ve Saygın Soysal bulunuyor. Geniş bir oyuncu kadrosu ve yapım ekibinin katkıları ve büyük bir dayanışmayla hazırlanan “Hakikat: Şeyh Bedreddin” filmi İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören galaları ile sinemalarda seyircisiyle buluşmaya bir adım daha yaklaştı. Bundan 600 yıl önce yoksulluk ve adaletsizliğe karşı isyan eden Osmanlı köylülerine liderlik eden Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal gibi tarihi karakterlerin yeniden hayat bulduğu film, 8 Ekim’de sinemalarda beyazperdeye yansıyacak.

EŞSİZ BİR DAYANIŞMA ÖRNEĞİ

İki yıl hazırlık ve zorlu pandemi koşullarında Edirne, İzmir ve Kocaeli’de bir yıl çekimleri süren filmin baş rollerini ise Suavi, Bülent Emrah Parlak ve Saygın Soysal paylaşıyor. Filme, İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yüzden fazla sivil toplum kuruluşu ve pek çok katılımcının destek vermesiyle eşine az rastlanır bir dayanışma örneği gösterildi.

İLK GALA NAZIM’LA İZMİR’DE

Şair Nazım Hikmet’in Sinop Cezaevi’nde yazdığı unutulmaz eseri Şeyh Bedreddin Destanı’ndaki bir karakterden ilham alan ve ilk galası Kültürpark İzmir Sanat’ta Nazım Hikmet heykeli önündeki etkinlikle başlarken; gösterim öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Yönetmen Hakan Alak ve Yapımcı Mükerrem Selçuk kısa bir selamlama konuşması yaptı. Filmin danışmanlığı yapan 26. Dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç, sivil toplum kurumları, siyasi parti ve sendika temsilcileri gösterime katıldı.

İSTANBUL’DA YOĞUN İLGİ

Filmin İstanbul’daki galası ise bir gün sonra Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. Sanat ve siyaset camiasından pek çok ismin katıldığı gösterim öncesinde Yönetmen Hakan Alak’ın yanı sıra HDP Milletvekili Hüda Kaya, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Sanatçı Suavi ve Turgut Öker birer konuşma yaptı.

SUAVİ’DEN ÇARPICI KONUŞMA

Şeyh Bedreddin karakterini canlandıran Suavi, “Ben mi Şeyh Bedreddin’e can verdim o mu bana can verdi? Sermayenin, onun medya organlarının tekele dönüştüğü bir ortamda imece usulüyle hazırlanmış bu filmin sahiplenmesi lazım. Bu filmi beğenerek ayrılan her kişi bir diğer kişiyi bu filme taşıması lazım” dedi.

“BEDREDDİNLER DÜN DE VARDI BUGÜN DE VAR”

Şeyh Bedreddin’in egemenlere karşı ortak muhalefet cephesini kurduğunu dile getiren Hüda Kaya, “Bugün sarayların, egemen dincilerin yanında yer alan ve barıştan, adaletten yana olanların Şeyh Bedreddin’den, Börklüce Mustafa’da ve Torlak Kemal’den çıkarabileceği çok ders var” diye konuştu. Bugünün Şeyh Bedreddinlerin Nazım Hikmet, Apê Mûsa, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan olduğunu söleyen Orhan Sarıbal ise “Şeyh Bedreddinler dün de vardı bugün var, yarın da var olacaklar” dedi. Konuşmaların ardından “Hakikat: Şeyh Bedreddin” filmi gösterildi. Filmin Avrupa Galaları; 6 Ekim- Hollanda/Den Haag Omniversum Sinemasında 7 Ekim- Almanya-Berlin/ Karli Kino 8 Ekim-Almanya/Frankfurt CineStar Metropolis 14 Ekim- Ingiltere/ Londra- Cineworld Enfield

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları