loading
close
SON DAKİKALAR

Hakkari ve Şırnak'ın ilçe statüsüne düşürülmesi Meclis gündeminde

Hakkari ve Şırnak'ın ilçe statüsüne düşürülmesi Meclis gündeminde
Tarih: 16.06.2017 - 15:57
Kategori: Şehir

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden düşürülüp Yüksekova ve Cizre ilçelerinin il statüsüne yükseltilmesini Meclis gündemine taşındı.

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden düşürülüp Yüksekova ve Cizre ilçelerinin il statüsüne yükseltilmesini Meclis gündemine taşındı.

Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden düşürülüp Yüksekova ve Cizre ilçelerinin il statüsüne yükseltilmesi amacıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirilen yasa tasarısı, gelen tepkiler üzerine hükümet tarafından rafa kaldırılmıştı. Bir yıldır gündemden düşürülen bu konu geçen günlerde TOBB Üniversitesi’nde düzenlenen TOBB’un 73’üncü Olağan Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar gündeme getirilmişti. HDP'li Vekil Selma Irmak da soru önergesinde

"Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden düşürülme süreci, her şeyden önce demokratik değerlerle bağdaşmamaktadır. Hakkari ve Şırnak halkının talep ve istekleri, hükümet tarafından görmezden gelinerek, olay bir oldu bittiye getirilmek istenmektedir. Bu süreç hükümet tarafından teknik bir mesele olarak algılanmakta, halkın iradesi, tarihsel ve kültürel algısı, inancı ve sosyal dokusu göz ardı edilmektedir. Ayrıca bize gelen bilgilere göre hükümet bu meseleyi bir KHK ile halletmek istiyor ki bu tarihi bir hata olur. Hükümeti bu tarihi hatadan dönmeye ve Hakkari ve Şırnak halkının taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz." dedi ve HDP'li Irmak şu soruları sordu:

"1- Hakkâri’nin ilçe statüsüne düşürülmesi ve Yüksekova’nın il statüsüne çıkarılması halka sorulmuş mudur?

2- Kamuoyunda halkın değişikliğe karşı çıkmasına rağmen hükümetin bu ısrarının sebebi nedir?

3- Geçmişiyle kültürüyle kadim bir kent olan Hakkâri’nin ilçe yapılmak istenmesi, Hakkâri’nin ekonomik ve sosyal olarak çökmesine ve göçe neden olacaktır. Bu durumda somut olarak ne gibi çözümler ve telafiler düşünüyorsunuz?

4- Hakkâri’nin ilçe ve Yüksekova’nın il yapılmak istenmesinde göz önünde bulundurulan kriterler nelerdir?

5- Hakkâri ve Şırnak’ın ilçe yapılması ile kaç kişinin sosyo-ekonomik açıdan olumsuz etkileneceğini beklemektesiniz?

6- Hakkari ve Şırnak’ta yaşayan yurttaşların kendi illerinin ilçeye dönüştürülmesini isteyip istemediği noktasında yerel düzeyde halkoylamasına başvurulması düşünülüyor mu?"

Vişne Haber Ajansı

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları