loading
close
SON DAKİKALAR

Haksız gözaltı için dava açtı borçlu çıktı!

Haksız gözaltı için dava açtı borçlu çıktı!
Tarih: 17.03.2016 - 10:14
Kategori: Gündem

Katılmadığı eylemden yargılanan Şenel Çelik'in, haksız gözaltı için açtığı dava, 'Dava açılan kişinin doğru tespiti için yakalama emri zorunluluktur' gerekçesiyle reddedildi.

Hiç gitmediği Samsun’da, katılmadığı yürüyüşten ötürü “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanıp beraat eden 60 yaşındaki Şenel Çelik , haksız gözaltı işlemi için tazminat davası açtı. Ancak mahkeme , “Dava açılan kişinin doğru kişi olup olmadığının tespiti ancak savunmayı alabilmekle mümkündür. Bu nedenle yakalama emrinde zorunluluk bulunmaktadır” diyerek, tazminat talebini reddetti. Şenel, davayı kaybettiği için, devleti temsilen mahkemeye katılan Maliye’nin avukatına 3600 TL avukatlık ücreti ödeyecek. 
 
Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava, 8 Mart’ta karara bağlandı. Kararda, bir davada, hakkında dava açılan kişinin savunması alınmadan hüküm verilemeyeceği belirtildi. Sanık Şenel Çelik’in tüm aramalara rağmen bulunamadığı için savunmasının alınabilmesi amacıyla yakalama kararı çıkarıldığı ifade edilerek, şöyle devam edildi:

“Dava açılan kişinin doğru kişi olup olmadığını tespiti dosya kapsamına göre ancak ve ancak savunma alabilmekle mümkün olmuş olup bu haliyle mahkemenin çıkarmış olduğu yakalama emrinde zorunluluk olduğu düşünülmüştür. Mahkemenin yargılamayı sonlandırmak için sanığın savunmasını almadan işlem yapabilmesi mümkün olmadığından yakalama emrinin kanuni sonucu olarak hakim önüne çıkarılıncaya kadarki süreçte sanığın tutulması ve yakalanması yasal zorunluluktan kaynaklanmış olduğundan tazminat talebinin reddine...”

Çelik’in kızı ve avukatı Pınar Çelik Arpacı, “Masum bir kişiye soruşturma açıp onun yakalanmasına sebep olup arkasından ‘Seni bulamadık’ diyerek, yapılan yanlış işlemi haklı göstermenin hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz. Lekelenmeme hakkı ihlal edilmiştir. İtiraz edeceğiz. Kararın bozulacağını umuyoruz” dedi. 
 
Samsun’un İlkadım ilçesinde 20 Aralık 2014’te toplanan Birleşik Haziran Hareketi’nin (BHH) organize ettiği yürüyüşte dört kişinin “Hem hırsız, hem katil Tayyip Erdoğan ” diye slogan attığı, 12 kişinin ise “Hırsızı, katili, yobazı kovala” yazısı bulunan, Erdoğan’ın karikatürize edildiği dövizleri taşıdığı iddia edilmişti. Samsun Emniyeti’nin iddiasına göre 12 kişiden biri 60 yaşındaki Şenel Çelik’ti. İfadesi alınan 16 şüpheli, hakaret kastıyla hareket etmediklerini vurgularken, Çelik’in ifadesi alınamamıştı. İddianamede, “Çelik’e ulaşılamamıştır” denilmişti. Buna rağmen, Çelik’in de aralarında olduğu 17 kişi hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan dava açılmıştı.
Samsun 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararı çıkardığı Çelik, 29 Haziran 2015’te tatile gittiği Kemer’de otel odasında gözaltına alınmıştı. Çelik, Samsun’a hiç gitmediğini ve böyle bir eyleme katılmadığını belirtmişti. Çelik, “Yüksek tansiyon hastasıyım. Belimde ve dizlerimde platin takılıdır. Yürüyüşe katılmam mümkün değil” demişti. Gerçek Şenel Çelik’i Radikal bulmuştu. Türkiye Komünist Partisi’nin üyesi olan Şenel Yıldırım Çelik, “Emniyet’te soyadımın yanlış yazıldığını söyledim. Emin olamadıkları için ‘Biz biraz araştıralım’ dediler, yanlış kişiyi bulmuşlar” demişti. 

Samsun 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 17 Eylül 2015’te görülmüştü. Mahkeme, Çelik’in dosyasını ayırmış ve görülen bu davada, “yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediği” için beraata karar verilmişti. 


Radikal - İsmail Saymaz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları