loading
close
SON DAKİKALAR

Halepçe Katliamı'nın üzerinden 35 yıl geçti

Halepçe Katliamı'nın üzerinden 35 yıl geçti
Tarih: 16.03.2023 - 02:21
Kategori: Yurt

Irak'ta 5 bine yakın Kürdün öldürüldüğü, on binlercesinin de yaralandığı Halepçe Katliamı'nın üzerinden 35 yıl geçti.

35 yıl önce, İran-Irak savaşı sırasında dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin, El-Enfal Harekatı'nı bastırmak için Halepçe'ye kimyasal saldırı yaptı.

Halepçe Katliamı, İran - Irak savaşı esnasında Saddam Hüseyin'in 1986-1988 tarihinde Irak'ın kuzey bölgesinde yaşayan Kürt vatandaşlara yönelik yaptığı operasyon parçasıdır.

Halepçe Katliamı, tarihte Kanlı Cuma adıyla da bilinmektedir. Saldırının başlama sebebi olarak El-Enfal Harekatı adlı isyanın bastırılması gösterilmiştir. Saldırıda zehirli bir gaz kullanılmıştır.

16 Mart 1988 tarihinde zehirli gaz bombası taşıyan sekiz adet MİG-23 tipi uçağa "vur" emri verildi ve uçaklar Halepçe kasabasına bombardıman düzenledi. İran askerleri ve peşmergelerle birlikte 5 binden fazla insan öldü, 7 binden fazla insan bu kimyasal saldırı sonucu yaralandı.

Saldırının ardından zehirli gazın etkisi bir süre Kuzey Irak'ta sürdü ve çeşitli hastalıklar ortaya çıktı. Hastalıklardan hariç olarak, yıllar boyunca yeni doğumlar sağlıklı sonuçlanmadı. Yapılan bu katliam, o bölgede Kürt halkına yönelik yapılan en büyük kimyasal saldırı olarak kayıtlara geçti.

Saddam Hüseyin, Halepçe Katliamı’nda Kürtlere soykırım yaptığı suçlamasıyla da yargılandı. İnsanlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm edilen Saddam Hüseyin idam edildi.

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak Halepçe katliamını tanıdı. Saldırı bazı ülkelerde parlamentolar tarafından insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlanıp, kınandı. 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları