loading
close
SON DAKİKALAR

Halep'te tahliye krizi

Halep'te tahliye krizi
Tarih: 14.12.2016 - 08:02
Kategori: Gündem

Halep'in doğusundaki isyancıların ve sivillerin tahliyesi daha önce açıklandığı gibi bu sabah gerçekleşmedi. Doğu Halep'e doğru giden ambulansların geri döndüğü bildirildi.

Halep'in doğusundaki isyancıların ve sivillerin tahliyesi daha önce açıklandığı gibi bu sabah gerçekleşmedi.
Doğu Halep'e doğru giden ambulansların geri döndüğü bildirildi. 

Suriye hükümeti, isyancıların kontrolünde bulunan yakın yerleşim yerlerindeki yaralı askerlerinin eş zamanlı olarak tahliye edilmesini talep ediyor.

Tahliyenin Uluslararası Kızılhaç Komitesi denetiminde TSİ 06.00'da başlayacağı belirtilmişti.

Hükümete ait otobüslerin kentin doğusuna getirildi ancak tahliyeler gerçekleşmedi.

Esad yönetiminin müttefiki Rusya dün askeri müdahalenin bittiğini ve silahlı muhaliflerin elindeki son bölgelerin de hükümet güçlerinin eline geçtiğini duyurmuştu.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vitaliy Çurkin, dün BM Güvenlik Konseyi'ndeki Suriye gündemli acil toplantıda yaptığı konuşmada, akşam saatlerinde Doğu Halep'teki muhalif savaşçıların bölgeyi terk etmesi için anlaşma sağlandığını söylemişti.

Rus elçi ayrıca sivillerin kentte kalabileceğini söyleyerek, "Hiç kimse sivillere zarar vermeyecek" diye konuşmuştu.
İsyancı gruplar da, bölgede kalanların tahliye edilmesi amacıyla ateşkes anlaşmasına varıldığını açıklamıştı.
Anadolu Ajansı, anlaşmaya Türkiye'nin arabuluculuk ettiğini bildirirken, Reuters da Türkiye ve Rusya'nın anlaşmanın garantörleri olduğunu öne sürdü.

Tahliyeler, Suriye'nin en büyük kenti Halep'te dört yıldır süren savaşın sona erdiği anlamına gelecek. Halep son dört yıldır hükümetin kontrolündeki batı ve silahlı muhaliflerin kontrolündeki doğu olmak üzere ikiye ayrılmıştı.

Doğu Halep'teki silahlı muhalif gruplardan Şam Cephesi'nden bir yetkili, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Doğu Halep'te bulunan kişilerin büyük çoğunluğunun ayrılmasının beklendiğini ifade etti. Aynı yetkili, tahliye sırasında önceliğin yaralılara verileceğini vurguladı.

Halep'in doğusunda tam olarak kaç bin kişinin bulunduğu bilinmiyor. BM 50 bin kişinin olduğunu tahmin ederken, yerel kaynaklar son zamanda hükümet güçlerinin eline geçen bölgelerden gelenlerle bu rakamın 100 bine ulaşmış olabileceğini kaydediyor.

Reuters'a konuşan Türk bir yetkili ise Halep'ten ayrılan savaşçıların İdlib'e geçeceklerini söyledi.

BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları