loading
close
SON DAKİKALAR

Haliç Metro'suna Onay Var mı?

Haliç Metro'suna Onay Var mı?
Tarih: 11.02.2012 - 22:52
Kategori: Özel Haberler

CHP İBB Meclis Üyeleri hazırladıkları yazılı soru önergesinde, Haliç Metrosu projesine ilişkin son durumu sorguladılar.

CHP İBB Meclis Üyeleri hazırladıkları yazılı soru önergesi ile İBB Başkanı Topbaş’a, ”UNESCO Dünya Mirası Komitesi Raporu’ndan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’ne onay verildiği anlaşılmakta mıdır? Özellikle Haliç Metro Geçiş Köprüsü, Lastik tekerlekli boğaz geçişi ve Marmaray boğaz geçişine ilişkin ne açıklamalar yapılmıştır? Bu projelere ilişkin son durum nedir? Bu tür sıkıntıların devam etmemesi için önümüzdeki dönem almayı düşündüğünüz önlemler nedir?” Sorularını sordular. 
Haliç Metro Geçiş Köprüsü’ne Onay Var mı?
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2011 yılı Eylül ayı oturumlarında CHP İBB Meclis Üyeleri Serdar Bayraktar, Osman Güdü ve Dr. Hakkı Sağlam imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına verilen ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplaması isteği ile oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergelerinde şunlara değinildi;
”İstanbul Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinde yayımlanan “UNESCO’dan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’ne onay“ başlıklı 23 Haziran tarihli haberde;
• “UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Paris’teki 35. Toplantısında İstanbul’un projelerini ve miras alan yönetimini onayladı.“
• “Haliç Metro Geçiş Köprüsü hakkında da  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yaptığı bazı değişikliklerin Genel Kurula sunulmasının ardından yapılabilir kararı çıktı.” şeklinde açıklamalar yapılmıştır. 
Ancak bilindiği gibi UNESCO Dünya Mirası Komitesi 19–29 Haziran tarihlerinde yapılan bu yılki 35. Toplantısı’nın 7 Temmuz 2011 tarihli raporunda;
• Haliç Metro Geçiş Köprüsü tasarımının, kültür varlığının evrensel değerine ciddi bir olumsuz etkisi olacağına dair varılan sonucu, endişeyle dile getirmektedir.
• Ancak, köprünün önerildiği gibi değiştirilse de varlığın olağanüstü evrensel değeri üzerine olumsuz etkisi olacağını endişeyle belirtmektedir.
• Taraf devletin taslak bir yönetim planı oluşturma çabalarını görmekle beraber teslim edilen taslak içeriğinin gereken geniş kapsamlı, çok disiplinli ve etkin niteliğe sahip olmadığını düşünmektedir.
• Tamamlanmış bir yönetim planı olarak yetkililerce kabul edilen son halini 1 Ekim 2011’e kadar İngilizce veya Fransızca olarak danışma kurullarınca incelenmek üzere Dünya Miras Komitesi’ne iletmesini talep etmektedir.
• Dünya Miras Komitesi ile iletişim halinde bir bağımsız danışman kurul oluşturmasını, altyapı için bir stratejik gelişme çerçevesi oluşturma ve koruma konusunda danışmanlık almasını, varlığın yönetimi için rehberlik sağlanmasını ve Haliç Köprüsü’nün etkilerini hafifletecek tüm olasılıkları değerlendirmesini önermektedir.
• Ayrıca taraf devletin Dünya Miras Komitesi’ne 2012’deki 36. oturumda incelenmek üzere 1 Şubat 2012’ye kadar varlığın korunma durumu ve yukarıdakilerin uygulanışıyla ilgili güncellenmiş bir rapor sunmasını talep etmektedir. Denilmektedir. Bu kapsamda;
1. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Raporu’ndan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’ne onay verildiği anlaşılmakta mıdır?
2. Özellikle Haliç Metro Geçiş Köprüsü, lastik tekerlekli boğaz geçişi ve Marmaray boğaz geçişine ilişkin ne açıklamalar yapılmıştır? Bu projelere ilişkin son durum nedir?
3. Bu tür sıkıntıların devam etmemesi için önümüzdeki dönem almayı düşündüğünüz önlemler nedir?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları