loading
close
SON DAKİKALAR

'Halkın yardımları, devletin birkaç katı'

'Halkın yardımları, devletin birkaç katı'
Tarih: 12.02.2012 - 14:33
Kategori: Siyaset

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da düzenlediği basın toplantısında, hükümetin deprem politikasını eleştirdi

BDP milletvekilleri ile birlikte Van’daki depremzedeleri ziyaret eden Selahattin Demirtaş, bugün basın toplantısı düzenledi.

Van Belediyesi toplantı salonunda konuşan Demirtaş, depremin vurduğu Van’da hükümete yüklenerek eksiklikleri eleştirdi. Sivil yardımların önemine vurgu yapan Demirtaş şunları söyledi:

"Dünden beri arkadaşlarımızla birlikte Van’ın mahallelerinde, Erciş’in mahallelerinde köylerinde depremin yol açtığı felaketin yaralarını, ne durumda olduklarını sorup, bayramlarını kutladık. Tabii ki bu trajedi yaşayanlar açısından anlatılacak bir durum değil. 

Sivil yardımlar Van halkının yaralarını sarmak için ilk saatten itibaren destek oldular. Halkın bu yardımları son derece önemli. Dünyanın her yerinden yardımlar Van’a ulaştı. Ben bir kez daha buradan teşekkür ediyorum.

Partimiz, belediyemiz ve Van halkı adına. Belki de bunlar deprem sürecinin en pozitif çalışmasıydı. Halk bu yardımların sıcaklığını hisseti. Halkın gönderdiği yardımlar, devletin buraya ulaştırmaya çalıştığının birkaç katı oldu. Sivil yardımlar tek başına bunların birkaç katı oldu. Halktaki bu duyarlılık son derece önemlidir ve yardımlar halen gelmeye devam ediyor."

Demirtaş’ın diğer bir gündem maddesi de kalıcı konutlar oldu. Artçı sarsıntıların devam ettiğini belirten Demirtaş, Van halkının bu kışı çadırlarda nasıl geçireceğini bilmediğini söyledi. Depremin yaşandığı ilk günden itibaren 2 bin 700 artçı deprem yaşandığını belirten Demirtaş şöyle konuştu:

"Geçici, kalıcı konutlar ne zaman nasıl yapılacak hiçbiri belli değil. Bu çadırlar Van’ın kış koşullarına dayanabilecek çadırlar değil. Daha şimdiden çadırın kendisi donmaya başladı. Yarın öbür gün kar yağdığında eksi derecelerde Eskimo evlerine dönüşecek. Bunların içinde insan yaşayamaz. 

Acilen geçici konut inşa edilmesi gerekiyor. Bunun için neyi bekliyorlar anlamış değilim. Elimizdeki verilere göre 200 bin yurttaş Van’dan göç etmiş durumda. Buralar hayalet şehirlere dönüştü ama, hükümet her şey yolundaymış gibi gösteriyor. Burada hissedilen bir hükümet yok.

Kimse kimseyi kandırmasın ve bu gidişle birkaç gün sonra Van Türkiye’nin gündeminden düşecek ve Van halkı kendi kaderiyle başbaşa kalacak. Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Her gün her saat çalışmalarımızı sürdüreceğiz gündemde tutacağız,. hükümetin üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda, Van’da iktidar olmanın sorumluluğunu yerine getireceğiz. Van yeniden inşa edilinceye kadar durmak yok."

Depremin üzerinden 15 gün geçtiği halde hala kesin hasar tespit çalışmalarının başlamamasını eleştiren Demirtaş, Vali’nin de vatandaşı bilgilendirme yerine bakanları memnun etme çabası içerisinde olduğunu iddia etti. Demirtaş eleştirilerini şöyle sıraladı:

"AKP milletvekilleri ile dolaşıp yardım dağıtıyor. Van’ın böyle bir valisi olamaz. Kendisine istifa çağrısı yapacağız ama biliyoruz ki böyle bir gururlu davranışı da olamaz. Yine de gururuna yediremiyorsa böyle bir davranışı istifa etsin." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları