loading
close
SON DAKİKALAR

Hard disklerin ömrünü kısaltan 6 neden

Hard disklerin ömrünü kısaltan 6 neden
Tarih: 29.04.2019 - 14:11
Kategori: Bilim & Teknoloji

Depolama birimi olarak kullanılan hard disklerin belirli kullanım sürelerinin olduğunu belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, hard disklerin ömürlerini kısaltan ve veri kaybına yol açan 6 önemli sorunu sıraladı.

Önemli verilerin saklandığı hard disklerin ömrü kullanıcıların ellerinde bulunuyor. Hard disklerin ömürlerini kısaltan en yaygın problemin aşırı ısınma olduğunu hatırlatan Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, kullanıcıların uzun ömürlü hard disklere sahip olamamasının altında 6 neden olduğunu belirtti.

- Bilgisayarın iç kısmının temizlenmemesi: Eğer kullandığınız bilgisayarlar toz içermeyen odalarda bulunmuyorsa, toz almaması imkansız. Toz birikmeleri, bilgisayarın içindeki sıcak havanın akışını engelleyerek veya emerek ısıyı bilgisayarın içinde tutuyor. Bilgisayarın içindeki ısının artmasıyla hasar görmeye başlayan hard diskin ömrünün de kısaldığını belirten Serap Günal, cihazların iç kısımlarını hassas bileşenlere zarar vermeden temizlemenin en iyi yolunun düzenli temizlemek olduğunu dile getiriyor.

- Havalandırma yollarının engellenmesi: Bilgisayardaki havalandırma deliklerini duvara doğru itmek, havalandırma deliklerinin önüne bir şeyler istiflemek, ısının birikmesine ve doğal olarak yine hard disklerin zarar görmesine neden oluyor. Bu nedenle havalandırma yollarının engellenmemesi hard disklerin ömürlerinin uzamasına yardımcı oluyor.

- Soğutma sistemi uyarılarının görmezden gelinmesi: Soğutma sisteminin sıcak havayı bilgisayardan dışarı iterek ısıyı normal düzeyde tuttuğunu ve hard disklerin ömürleri için fayda sağladığını belirten Serap Günal, soğutma sisteminde çalışma sesinin duyulmaması yada çok fazla ses duyulmasının bilgisayarın aşırı ısınmaya ve sistemin çalışmadığına bir işaret olduğunu ve görmezden gelinmemesi gerektiğini dile getiriyor.

- Bilgisayarın yanlış zeminlerde kullanılması: Her malzemenin kendi ısı iletkenliği seviyesine bağlı olarak ısıyı ne kadar iyi emdiği ve dağıttığı değişiklik gösterebiliyor. Bilgisayarın üzerinde durduğu yüzeyi oluşturan malzeme bilgisayarın sağlığına zarar verebiliyor. Halı ve yatak örtüleri gibi şeylerde bulunan pamuk ve polyester, ısıyı dağıtmada korkunç sonuçlar doğurabiliyor.

Kullanıcıların tüm ısıyı kaynağında tutarak, yalnızca bir hard disk arızası riskini değil aynı zamanda yangın durumunu da oluşturduklarını belirten Serap Günal, cihazların uygun zeminlerde konumlandırılmasının fayda sağlayacağını öngörüyor.

- Bilgisayarın sıcak ve kirli ortamda tutulması: Bilgisayarı normal oda sıcaklığının çok üzerinde olduğu bir yere koymak, soğutma sisteminin işlevsiz kalmasına neden olurken, çok kirli bir ortamda tutmanın da bilgisayarın iç kısımlarının tıkanmasına sebebiyet verdiğini unutmamak gerekiyor. Temiz ortamda bilgisayarı bulundurmak veya birkaç bilgisayarın yan yana gelmesini engelleyerek bir bilgisayarın sıcak havasının diğerine iletiminin kesilmesini sağlamak sağlıklı hard disklere sahip olmayı sağlıyor.

- Bilgisayar kasasının açık bırakılması: Bilgisayar kasasını açarak bilgisayarı daha serin tutacağını düşünen kullanıcıların yanlışa düştüklerini dile getiren Serap Günal, kasanın açılmasıyla soğuk hava sirkülasyonunun bozulabileceğini ve bilgisayarın iç kısımlarının toz ve kir tutmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Bilgisayarda bir sorun olduğunun; sürekli donmalar, performansın yavaşlaması, bellek hataları, mavi ekranlar, ani kapanmalar ve düzgün başlatamama gibi problemlerle kolayca anlaşılabildiğini belirten Serap Günal, hard disklerin zarar görebileceği ve veri kaybının yaşanabileceği kalıcı hasarlar oluşmaması için bu belirtilere dikkat edilmesi ve büyük sorunlar karşısında profesyonel veri kurtarma hizmetinin muhakkak alınması gerektiğini hatırlatıyor.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları