loading
close
SON DAKİKALAR

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi seçilen Dr. Canan Dağdeviren, kulübün tarihinde seçilmiş ilk Türk bilim kadını oldu

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi seçilen Dr. Canan Dağdeviren, kulübün tarihinde seçilmiş ilk Türk bilim kadını oldu
Tarih: 14.03.2018 - 13:11
Kategori: Bilim & Teknoloji

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi seçilen Dr. Canan Dağdeviren, Harvard üye kulübünün tarihinde seçilmiş ilk Türk bilim kadını oldu. Dağdeviren, "Sonsuz motivasyon kaynağım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür" dedi.

Türk Bilim İnsanı, giyilebilir kalp pilinin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, en yüksek oyla Harvard Üniversitesi'nin Genç Akademi Üyesi seçildi. Dağdeviren, Harvard üye kulübünün tarihinde seçilmiş ilk Türk bilim kadını oldu.

Dr. Canan Dağdeviren, Birleşmiş Milletler (BM) “Üçüncü Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü” oturumunda yaptığı konuşmada, "Sonsuz motivasyon kaynağım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür" dedi.

Konuşmasında, kendi başarılı bilim yolculuğunu anlatan Dağdeviren, şu ifadeleri kullandı: "Uzun vadeli amacı, her geçen gün rüya projelerini kavramak için güçlü bir kalbe sahip olmak. Tüm bunları yaparken sonsuz motivasyon kaynağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür. Çünkü her şey ters gittiğinde bile Atatürk’ün şu sözlerini hatırlamaktadır: “Eğer bir gün sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.” Bununla birlikte Atatürk şunu da söylemiştir: “Dünyadaki her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en gerçek yol gösterici bilimdir.” Bu değerli tavsiyeyi aklında tutarak, sınırlı hayat zamanını  doldurmaya çalışır ve “pes etmeyin” diyerek aynı şeyi yapmaları için diğerlerine yardım eder. Başkalarını dinleyin, sesli konuşun ve kendiniz olun. “O” diyerek Atatürk tarafından kurulan ve yurttaşlarından biri olduğum modern ve laik Türkiye’de doğmuş kendimi kastediyorum. Hepinize kalbimin derinliklerinden teşekkür ediyorum  Tamamen hürmet ve onur duydum ve heyecanın ötesinde, huzur dolu bir hayatı hak eden tüm bireyler için konuşmak diğer tüm hakların üstündeydi. Konuşmamı yine Atatürk’ten bir sözle sonlandıracağım: “Yurtta barış, dünyada barış.”

Dr. Dağdeviren'in BM'de yaptığı konuşmanın tamamının olduğu video:

Canan Dağdeviren kimdir?

Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985’de İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamlayan Canan Dağdeviren 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Fizik bölümünü okumaya ise bir kitap fuarından Erdal İnönü’nün kendisine imzalayarak hediye ettiği ‘Anılar ve Düşünceler’ kitabını okuduktan sonra karar verdi. 2009’da Sabancı Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünü bitirdi ve Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora yapmak üzere ABD’ye gitti. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir, giyilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı. 2015 yılında Harvard Genç Akademi üyeliğine en yüksek oyla seçildi ve Harvard Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim kadını oldu. Pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp pili ve cilt kanseri teşhisinde 10 saniyede sonuç veren bir cihaz geliştirdi. Ekibiyle birlikte sindirilebilir bir sensör geliştirdi ve bu sensör obezite hastalığı için önemli bir adımdı. Forbes dergisinin “30 yaş altı 30 bilim insanı” listesinde yer aldı. Projelerinde sevdiklerinin hastalıklarından ilham alan Dağdeviren, MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı. Harvard Üniversitesi’nde Stephen Hawking’in kara delikler üzerine verdiği konferansa katılan Canan Dağdeviren, “O benim kahramanım” mesajıyla Hawking’le bir fotoğraf paylaşmıştı. Medikal teknoloji alanında çığır açan projeleriyle tüm dünyaya başarılı bir bilim insanı olarak adını duyuran Canan Dağdeviren, çalışmalarına MIT Medya Laboratuvarı’nda devam ediyor.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları