loading
close
SON DAKİKALAR

Harvard’da ‘ızgara’ başında okudu, en prestijli ödülü aldı

Harvard’da ‘ızgara’ başında okudu, en prestijli ödülü aldı
Tarih: 11.02.2012 - 23:41
Kategori: Ekonomi

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, mezunu olduğu prestijli işletme okulu Harvard Business School’un verdiği ‘2011 Üstün Başarılı Mezunlar Ödülü’nün sahibi oldu.

Harvard Business School’un 1968’den beri en başarılı birkaç mezununa verdiği ödüle layık görülen Özyeğin, Türkiye’den bu ödülü alan ilk Harvard mezunu oldu. Ödülü daha önce alan isimler arasında JP Morgan CEO’su James Dimon, eski Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, eski eBay CEO’su Meg Whitman ve General Electric CEO’su Jeffrey Immelt de var.

14 bin öğrencinin lideri
Harvard, bu yıl ödül kazanan 5 ismi tanıttığı bir de kitapçık hazırladı. Özyeğin’e 4 sayfa ayıran Harvard, iş dünyasına sıfırdan başlayan Özyeğin’in 6 milyar dolarlık Fiba Grubu’nu oluşturduğunu yazdı. ‘Hayat tesadüfler, şans ve kader anlarıyla dolu’ başlığıyla verilen Özyeğin hikâyesinde şunlar belirtildi:

“Özyeğin’in babası doktor, annesi ev hanımıydı. Robert Kolej’i bitirdikten sonra babasından aldığı 1000 dolarla okumak için ABD’ye gitti. Burslu olarak Oregon Üniversitesi’ne kabul edildi. Okulun futbol takımında oynayan Özyeğin, Oregon Eyaleti’nin 14 bin kişilik öğrenci birliğinin Amerikalı olmayan ilk başkanı seçildi.
Eğitimini gördüğü mühendisliğin kendisine çok uygun olmadığını düşündüğü için daha sonra Harvard İşletme Fakültesi’ne başvurdu.

‘Darağacı Izgara’ günleri
Okula geldiğinde çok az iş tecrübesi vardı. Bu açığı kapatmak için öğrencilerin işlettiği bir kantin olan Gallows Grill’in (Darağacı Izgara) başına geçti. Okurken burada geç saatlere kadar çalıştı. Tasarruf için ızgaraları kendi temizledi. Burada hem işletmeciliği öğrendi, hem kredilerini geri ödedi.”    
Özyeğin’in Türkiye’ye dönerek bankacılığa yöneldiğini hatırlatan Harvard, 1985’te başına geçtiği Yapı Kredi’yi iki yılda 60 milyon dolar kâra geçirdiğini, kurduğu Finansbank’ı ise 10 ülkede 200 şubeli bir banka yaptığını yazdı. Harvard,  şunları da kaydetti:
“Özyeğin, ‘İş kurmanın zorluklarıyla başa çıkmak hoşuma gidiyor. Çalışanlar büyüyen şirketlerde olmak ister. Onlar da şirketle birlikte büyümek ister’ diyor. 1990’da Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine hedefleyen bir vakıf kurdu. Ana gündemi özellikle kız öğrenciler için söz konusu olan eğitim eşitsizliğini bitirmek. Özyeğin’in son çabası, kurduğu Özyeğin Üniversitesi. Burada birinci sınıf eğitim verip parası olmayan öğrencilere de destek olacağını belirtiyor.”
Harvard Business School, ödül verdiği kişilerin çalıştıkları kuruma ve topluma katkısına bakıyor. Bu yıl ödül alan 5 kişi Hüsnü Özyeğin, Joh. A. Benckiser Başkanı Peter Harf, Baupost Başkanı Seth Klarman, Kraft Group Kurucusu Robert Kraft ve ABD KOBİ İdaresi Yöneticisi Karen Gordon Mills olarak açıklandı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları