loading
close
SON DAKİKALAR

Hasankeyf'te yaşanan konut sorunu Meclis gündeminde

Hasankeyf'te yaşanan konut sorunu Meclis gündeminde
Tarih: 21.11.2021 - 15:13
Kategori: Siyaset

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Hasankeyf'te halkın yaşadığı barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Hasankeyf’te Ilısu barajından sonra yeni yerleşim için konutların yapımına 2011 yılında başlanmış, ilk etapta 701 yeni müstakil ve tek katlı konut yapılmış, bu konutların 698 tanesi 01.04.2013 tarihinden beri ikameti Hasankeyf’te olup aile olma şartlarını evli olmak suretiyle karşılayanlara verilmişti.

Daha sonra aynı şekilde 49 ev daha yapılmıştır. Böylece 750 konutun 698’i dolu iken 52 konut boşta kalmış, ikameti normal şartlarda Batman’da olup ataması çıktığı için ikametini taşımak zorunda kalan 21 memur hak talep ederek dava açmış, sonuçta bu 21 kişiye de ev verilmişti. Ancak geriye kalan hak talep edebilecek ve bu 21 kişiyle aynı koşuldaki diğer memurlara bildirim dahi yapılmadan konut başvuru hakkına dair 60 günlük mühlet verilmiş, süreden haberi olmayan memurlar zamanında başvuramayarak bu haklarını kaybettiler. 

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuyla ilgili verdiği soru önergesinde 29 konut boşta kaldığını, konutlarda da evlilik şartını karşılayamayan, annesi-babası ölmüş ve tek çocuk olan kişilere ikamet hakkı tanınmadığını, Nuriye Arpa isimli yurttaşın bu durumu AYM’ye taşımış, haklı bulunduğunu belirterek  Nuriye Arpa ile aynı durumda olan 10 kişiye ise bu mahkeme kararına rağmen konut hakkı tanınmadığına dikkat çekti. 

"Hasankeyf’te ikamet koşullarının dışında kalan kişilerin bir kısmına mağduriyetlerinin giderilmesi için kira desteği verilirken, bir kısmı da polis lojmanlarına yerleştirilmiştir" diyen Başaran önergesinde  "Bir süre sonra lojmandakilere ev verilme kararı çıkmıştır. 21 Temmuz 2016 tarihinden sonra evlenmiş olanlara ev yok iken, lojmanlarda kalıp henüz evlenmiş olanlar da konut hakkına erişmiştir. Kira yardımı verilenler içinde evli olma koşulunu karşılayanlara ise konut verilmemiştir. Bütün bu süreçlerin ardından 18 ev daha verilmiş, geriye kalan 11 ev ise Emlak Konut İdaresi tarafından açık artırma usulü ile ihaleye açılmış, ihale ise Ankara ve İstanbul’da açılmıştır" ifadelerini kullandı. 

Başaran yanıtlanması istemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları sordu:

1. Sit alanı olduğu halde tahrip edilen Hasankeyf’te %1 enerji sağlayacak ve ekonomik getirisi olmayacak olan bu baraj sebebiyle yıllardır yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda kalacak insanlar için bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır?

2. Dağıtılan evler kime verilmiştir? Dağıtımın adil olmaması sebebiyle mağdur olan kaç aile ya da kişi vardır?

3. Hasankeyf’in yerli halkında bile yerleşim için onca şart aranırken İstanbul’da ve Ankara’da ihale açılmasının amacı nedir?

4. Hasankeyf halkının kendine ait arsalara bile ev yapması, yapılan evlere kat çıkması yasaklanırken Batman dışında ihale açılmasını halka nasıl açıklayacaksınız?

 
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları