loading
close
SON DAKİKALAR

'Hayalet köy' olarak bilinen Lübbey Mahallesi Meclis gündeminde

'Hayalet köy' olarak bilinen Lübbey Mahallesi Meclis gündeminde
Tarih: 06.12.2018 - 14:40
Kategori: Gündem

CHP’li Polat, “hayalet köy” olarak da bilinen İzmir’in Ödemiş ilçesi Lübbey Mahallesi’ndeki koruma amaçlı imar planı ve restorasyon çalışmalarını Kültür Bakanı Ersoy’a sordu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yıllardır “hayalet köy” olmaktan kurtulamayan İzmir’in Ödemiş İlçesi Lübbey Mahallesi’nde başlatılacağı söylenen koruma amaçlı imar planı ve restorasyon çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu. Bugün sadece 5 kişinin yaşadığı Lübbey Mahallesi’nin Kurtuluş Savaşı’nda efeleri ve zeybekleri ağırladığını, çalışmalara başlanmasıyla bölgede turizmin canlanacağını ifade eden Polat, “Lübbey Mahallesi’nde koruma amaçlı imar planı yapılması ve restorasyon planlanmakta mıdır? Bugüne kadar çalışmalara başlanmamasının nedeni nedir? Gerek İzmir, gerekse de ülkemiz açısından büyük önem taşıyan Lübbey Mahallesi ‘hayalet köy’ olmaktan ne zaman kurtarılacaktır?” sorularını yöneltti.

SADECE 5 KİŞİ YAŞIYOR

CHP’li Polat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Ödemiş ilçesi Lübbey Mahallesi’nin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel SİT alanı ilan edildiğini anımsattı. Daha öncesinde 200 hanenin bulunduğu mahallede, göç nedeniyle bugün 3 hanede yalnızca 5 kişinin yaşadığını ifade eden Polat, “Mahalle için koruma amaçlı imar planının hayata geçirilmesi ve restorasyona zaman geçmeden başlanması gerekirken, bugüne kadar herhangi bir çalışma başlatılmamıştır. Her seçim öncesinde mahallede çalışmaların başlayacağı sözü verilmekte, ancak herhangi bir adım atılmamaktadır” dedi.

“EKONOMİ DE CANLANIR”

Tarihi neolitik çağlara uzanan, Kurtuluş Savaşı’nda efeleri ve zeybekleri ağırlayan söz konusu mahallenin restorasyon yapılmadan geçirdiği her kışın, buradaki tarih ve kültürün yıkımı anlamına geldiğini ifade eden Polat, “44 sivil mimari örneği ve 4 anıtsal yapı bulunan Lübbey’de çalışmaların hayata geçirilmesi durumunda turizm canlanacak ve yöre halkının ekonomisine de katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

“ÇALIŞMALAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?”

Polat, Lübbey Mahallesi’nde koruma amaçlı imar planı yapılması ve restorasyonun planlanıp planlanmadığının açıklanmasını isteyerek, “Eğer planlanıyorsa bu çalışma hangi aşamadadır? Bugüne kadar söz konusu mahallede çalışmalara başlanmamasının nedeni nedir? Lübbey Mahallesi’ndeki koruma amaçlı imar planı ve restorasyon çalışmalarının maliyeti ne kadardır? Çalışmalara ne zaman başlanması planlanmaktadır?” dedi.

“HAYALET KÖY OLMAKTAN NE ZAMAN KURTULACAK?”

Restorasyon yapılması için gereken sürede binalarda oluşacak hasarların önüne geçilmesi için herhangi bir önlem alınıp alınmadığını soran Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

 “-Lübbey Mahallesi’nde çalışmaların başlamaması nedeniyle binalarda oluşan hasarın tarihi ve kültürel açıdan bir yıkım olduğu gerçeği göz önüne alınmış mıdır?

-Tarihi açıdan da büyük önem taşıyan Lübbey Mahallesi’nde kültür ve turizm açısından hangi projelerin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır?

-Lübbey Mahallesi sakinlerinin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik hangi çalışmalar yapılmaktadır?

-Gerek İzmir, gerekse de ülkemiz açısından büyük önem taşıyan Lübbey Mahallesi “hayalet köy” olmaktan ne zaman kurtarılacaktır?”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları