loading
close
SON DAKİKALAR

Haydarpaşa eyleminin basın açıklaması

Haydarpaşa eyleminin basın açıklaması
Tarih: 29.04.2012 - 16:23
Kategori: Kültür & Sanat

Haydarpaşa bileşenleri bu hafta 13. gerçekleştirdiği Haydarpaşa eyleminin basın açıklaması...

Haydarpaşa bileşenleri bu hafta 13. gerçekleştirdiği Haydarpaşa eyleminin basın açıklamasını Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Haşmet Camcı yaptı. Camcı tarafından okunan basın metni tamamı.

Basın Açıklaması Tam Metni;

Tarih boyunca zorba iktidarlar, zapt ettiği topraklar üzerinde daha öncesinde yaşayan halkların tüm toplumsal ve tarihsel belleklerini yok etmek için yoğun çaba harcamışlardır. Daha sonraki aşamalarda ise halkın elinde olan değerler ve varlıklar üzerinde saldırılarını yoğunlaştırmışlardır. Kültürleri, halkları, inançları yok etmek için sürdürülen bu saldırılar, 20. Yüzyılda yoğunlaşmış, 21. Yy kapitalist modernite ile de had safhaya ulaşmıştır. Kapitalist modernitenin getirdiği bu vahşet ortamında, iktidarlar sömürü araçlarını yoğunlaştırmışlar ve kamunun elinde bulunan ve değeri olan her şeyi, sermaye sahiplerine peşkeş çekmek üzere değiştirip dönüştürmeye hatta yok etmeye başlamışlardır.

Bunun için, kapitalist modernitenin finans merkezlerinden biri olmak üzere, sermayenin sofrasına konan İstanbul’un tüm kamusal alanları belli bir plan dahilinde satılmaya başlanmış, şehirde yaşayan yoksul halkın yaşam alanlarına karşı resmen savaş açılmıştır. Bunun adına “Kentsel Dönüşüm” diyerek, halkın elinden alma çabalarını yine halka iyi göstermeye çalışan sermaye ve onun çıkarlarını korumakla görevli devlet mekanizması, AKP Hükümeti öznesi ile büyük bir “Kentsel Rant” peydahlamıştır. Bunun adı açıkça “YAĞMA” dır. Bizler halkın ortak alanlarının gasp edilmesine, sermaye ve uzantıları tarafından yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.

3. Köprü Projesi, Taksim Projesi, Galataport Projesi, Haydarpaşa gibi halkın onayından geçmeyen projelerle halkımızın elinden alınmaya çalışılan tüm alanlarımızı korumak için mücadele etmemiz önemlidir. Tüm bu projelerin adı kısaca “TALAN PROJESİDİR”.

Haydarpaşa Projesi, kentin hatta ülkenin genelindeki dönüşüm projesinin pilot uygulamalarından biridir. Hükümet, İstanbul özelinde 1/100000’lik çevre düzeni planı, imar planı değişiklikleri ile sermayeyle kol kola, emekçiler için kenti yaşanmaz hale getirmektedir. Bu dönüşümler halk için değil halka karşıdır. Yoksullar dönüşüm projeleriyle evlerinden edilip, borçlandırılarak şehir dışına itilmektedir. Mahallelerin yok edilip site hayatının özendirilmesi ile tek tip bir yaşam tarzı dayatılmaktadır.

Haydarpaşa ile ilgili kayıtlarımıza ilk giren gelişmeler 2004 yılında yaşanmıştır. Daha o tarihlerde Marmaray Projesi’nin tamamlanmasıyla Haydarpaşa Garı’nın işlevini yitireceği söyleniyordu. Bu, halkı kandırmaya çalışmaktan başka bir şey değildir. En son 1 Şubat 2012 tarihinde Haydarpaşa’ya gelen tüm ana hat tren seferleri sonlandırılmıştı. Bugün itibariyle Pendik-Gebze arası banliyo tren seferlerine de son verecekler. Ve böylece Haydarpaşa’nın trensizleştirilerek yalnızlaştırılmasının ve yağma projelerinin son aşamasına gelmiş olacaklar. 
 
Bizler Haydarpaşa Dayanışması bileşenleri olarak, haftalardır buraya gelerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Haydarpaşa Gar ve Liman ile çevresi hakkındaki yağma proje (Haydarpaşa Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı) geri çekilinceye, Haydarpaşa Gar ve limanın endüstriyel işlevini sürdürmesinin önündeki engeller kaldırılıncaya kadar Haydarpaşa Gar merdivenlerinde oturma eyleminde tepkimizi göstermeye devam edeceğiz.

Haydarpaşa Dayanışması olarak, toplumsal belleğimizde önemli bir yeri olan Haydarpaşa Garı, Limanı ve yakın çevresinin yağmalanmasına izin vermeyeceğimizi yineleyerek, tüm halkımızı Haydarpaşa’ya sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Toplum Kent ve Çevre İçin “Haydarpaşa Dayanışması” adına
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları