loading
close
SON DAKİKALAR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: 1 Nisan'dan itibaren birinci önceliğimiz ekonomi olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: 1 Nisan'dan itibaren birinci önceliğimiz ekonomi olacak
Tarih: 19.03.2019 - 13:50
Kategori: Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Adım Adım Ekonomi Trabzon-İş Dünyası Buluşması" programında konuşuyor.

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"-Göreve geldiğimiz ağustos ayından bu yana kadar Türkiye olarak türlü zorluklara göğüs germek ve mücadele etmek zorunda kaldık. Ülkemize yönelik finansal dalgalanmalar karşısında güçlü bir duruş sergiledik. Yaşadığımız saldırılara hızlı reaksiyon gösterdik. Saldırılara iki ayda o kadar hızlı kararlar alarak o kadar hızlı reaksiyon gösterdik ki, dünyanın beklenenden daha kısa bir sürede toparlanmamızı hayretle izlediğine şahit olduk.

-Birilerinin beklentisi Türkiye'nin diz çökmesiydi. 3-5 aylık bir süreçte önemli adımlar attı. En önemli yol haritamız göreve geldiğimizde ele aldığımız yeni ekonomi programımız oldu. Yeni Ekonomi Programı'nda neyi öngördüysek ondan da iyi süreçte Türkiye yolunda ilerliyor. 2018 son çeyrekte yaşanan sürece rağmen, eksi 2 eksi 3 civarı kapadı. Bu yılın ilk çeyreğinde çok daha iyi bir performans görüyoruz. Bırakın 4 çeyreği iki çeyrek bile görmeyeceğiz. 2019'un ilk çeyreğinde çok daha iyi bir büyüme rakamı geliyor. İlk çeyrekte geçtiğimiz yılın son dönemindeki daralmayı dolduruyoruz. Ekonomimize ilişkin öncü göstergeler 2019 yılı için çok güçlü toparlanmaya işaret ediyor. Para ve maliye politikamızdan dik duruştan taviz vermedik. İthalat düşerken ihracatta büyüme devam ediyor.

-Yaz aylarında Türkiye turizm, tarımın etkisiyle cari fazla sürecine giriyoruz. Reel sektördeki olumlu gelişmelerle daha iyi noktalara taşıyacağız. Ekim, kasım, aralık aylarında bankalarımız kaynaklı kredi çağırmalarıyla yaşanan daralma; ocak, şubat, martta atılan adımlarla durdu. Kısa vadede ekonominin kırılganlığını azaltmaya yönelik birçok adım attık. 

-Kredi büyümesinde toparlanmanın başladığını görüyoruz. Şubat ayında kredi piyasasındaki artış 43 milyar TL. Kısa vadede birçok tedbiri hayata geçirdik. Faizleri ve enflasyonu adım adım tek haneli rakamlara indireceğiz. Bundan sonra 4.5 sene seçim yok. Son 2.5 ayda piyasaya 70 milyar TL likidite koyduk.

-Ekim sonrasında faizler 20'lere, 20'lerin altına inmeye başladı. Bu yeterli mi, değil. İş dünyası, işin siyasi ve operasyon tarafını çok iyi görüyor. 4,5 sene seçim yok. Süreç çok daha istikrarlı bir döneme girecek. Enflasyonu tek haneli sürece adım adım indireceğiz. TOBB 2.5 milyon istihdam sözü verdi biz üzerimize düşeni yerine getirdik

-Ağustos-ekim aylarında dolar toplayanlar şimdi kara kara düşünüyor. Çok beklersiniz. Çok beklersiniz. Hele seçimlerden sonra çok beklersiniz. Türkiye hazinesinin parası bol, çok rahat. Biz 2019'un finansmanını bitirdik. Gelen varsa uygun maliyetli bakarız. 

-Enflasyonla mücadelede sıfır taviz, çok katıyız. Programımızda önceliği enflasyonda tek haneli rakamlara inmek. Enflasyon üzerindeki baskının en başında gelen, gıda fiyatlarındaki spekülatif fiyatları sınırlamak için tanzim satış noktalarını devreye aldık. Mevsimsel etkilerden de kaynaklanan baskıları azalttık. Ocak-şubattaki spekülatif fiyatlama, tanzim satış devreye girer girmez yarı yarıya düştü. Devlet olarak gerekli gördüğümüzde her türlü müdahaleyi yapacağız.  Tedbirlere bağlı olarak enflasyonu 19'lu seviyelere getirdik. Önümüzdeki dönemde mevsimsel koşullar ve yapısal tedbirlerle eylül ayı gibi tek haneli rakamları göreceğiz.

-Nisan ayından itibaren çok daha güçlü bir ekonomik reform ve politika sürecini devreye alarak ekonomide altyapımızı çok daha güçlendirecek ve yakalanacak güven iklimiyle birlikte tüm göstergelerde beklenenden daha iyi bir 2019 ortaya koyacağız. 1 Nisan'dan itibaren birinci önceliğimiz ekonomi olacak."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları