loading
close
SON DAKİKALAR

Hazine zararına yandaş firmaya verilen bandrol ihalesi Meclis gündeminde

Hazine zararına yandaş firmaya verilen bandrol ihalesi Meclis gündeminde
Tarih: 27.09.2021 - 16:55
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, tütün ve alkollü ürün bandrol ihalesi ile ilgili soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, tütün ve alkollü ürün bandrol ihalesi ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lüfti Elvan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Hamzaçebi, 33 soru yönelttiği önergesiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "tütün ürünleri ve alkollü içkilere yapıştırılan bandrollerin basımı ve izlemesi işinin "yerli ve milli olacak" bahanesi arkasına saklanarak önce Darphane'ye devredilmesi, daha sonra da Hazine zararına yandaşa peşkeş çekildi" ifadesini kullandı. 

Mehmet Akif Hamzaçebi’nin soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: 

"Ankara’da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (BÜİS) kapsamında bir protokol imzalandı. Bu protokol gereğince Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Kapsamında Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kâğıdı ve Alkollü İçkilerde Bandrol, Kod, Kodlanmış Etiketler ve Benzeri Vasıtalar ile Ürün İzleme Sisteminin Kurulması ve İşletilmesine Dair Protokol’e ilişkin iş ve işlemlerin bundan böyle Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmesinin kararlaştırıldı.

Kamuoyu yeni bandrollerin bizzat Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce üretilmesini beklerken, çıkarılan 17 Nisan 2020 tarih ve 2419 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile söz konusu Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce ihalesi yapılacak bandrol basım işlemlerinin; savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine Cumhurbaşkanı veya ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kapsamında değerlendirilerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “İstisnalar” başlıklı 3. maddesinin b bendi kapsamına alındı, böylelikle işin ihale yapılmak suretiyle pazarlık veya davet usulü ile 3'üncü firmalara yaptırılmasının yolu açıldı..."

Hamzaçebi, Bakan Elvan'dan yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Kamu İhale Kurumu’nun 18 Ekim 2019 tarihli Bülteninde yer alan bilgilere göre Gelir İdaresi Başkanlığınca 19 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı açıklanan 2019/510350 ihale kayıt numaralı “2020-2025 Yılları Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Bandrol, Kod, Kodlanmış Etiketler ve Benzeri Vasıtalar İle Ürün İzleme Sisteminin Kurulması hizmet alımı ihalesi ertelenmiş midir? Ertelenmiş ise hangi gerekçe ile hangi tarihe ertelenmiştir? İptal edilmişse hangi gerekçe ile iptal edilmiştir? Söz konusu ihalenin iptal veya ertelenmesi hangi tarihte yapılmıştır?

2- 19 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı ilan edilen ihale, ihale tarih ve saatinden önce değil, ihale tarihinin üzerinden 17 gün geçtikten sonra 6 Aralık 2019 tarihinde geriye yönelik olarak iptal edilmiştir. Bu işlem hukuken mümkün müdür? Hukuken mümkün olmayan bu işlem hangi gerekçeyle yapılmıştır?

3- 19 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı duyurulan ihaleye herhangi bir teklif veya teklifler verilmiş midir? Verilmiş ise teklif sahipleri kimlerdir, tekliflerinin tutarı nedir?

4- Gelir İdaresi Başkanlığınca 19 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı açıklanan Ürün İzleme İhalesi ile daha sonra 09.12.2019 tarihinde açık teklif usulü ile yapılacağı duyurulan “2020 - 2025 Yılları Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Bandrol, Kod, Kodlanmış Etiketler ve Benzeri Vasıtalar İle Ürün İzleme Sisteminin Kurulması” ihalesinin Kamu İhale Kurumu EKAP sisteminde aynı ihale kayıt numarasını (2019/510350) taşımasının nedeni nedir? Bu ihaleler birbirleri ile ilişkili ihaleler midir?

5- Birbirleri ile ilişkili ihaleler ise Kamu İhale Kurumu EKAP sisteminde 09.12.2019 tarihinde açık teklif usulü ile yapılacağı duyurulan “2020-2025 Yılları Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Bandrol, Kod, Kodlanmış Etiketler ve Benzeri Vasıtalar İle Ürün İzleme Sisteminin Kurulması” ihalesinin daha önce 19 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı açıklanan ancak yapılmayan ihale ile ilişkisinin olduğuna dair bir açıklama neden kayıt sisteminde bulunmamaktadır? 

6- Birbirleri ile ilişkili ihaleler değil ise 09.12.2019 tarihinde açık teklif usulü ile yapılacağı duyurulan “2020-2025 Yılları Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Bandrol, Kod, Kodlanmış Etiketler ve Benzeri Vasıtalar İle Ürün İzleme Sisteminin Kurulması” ihalesinin neden farklı bir ihale kayıt numarası ile sistemde yer almamıştır?

7- Yeni dönem ihalesine ilişkin işlemlerin, 2014-2019 Yılları Ürün İzleme Sisteminin Kurulması için 4734 sayılı Kanunun 19. Maddesi kapsamında açık ihale usulü ile yapılan ihale sonucu Sispa Assan Ürünleri Güvenlik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Sicpa Security Solution SA Ortak Girişimi ile 09.12.2014 tarihinde imzalanan 359.304.283 TL’lik beş yıllık sözleşmenin sona ermesinden önce sonuçlandırılmamasının nedeni nedir?

8- Kamuoyunca yeni bandrollerin bizzat Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce üretilmesi beklenirken bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce ihalesi yapılacak bandrol basım işlemlerinin; savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine Cumhurbaşkanı veya ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kapsamında değerlendirilerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “İstisnalar” başlıklı 3. maddesinin b bendi kapsamına alınarak, işin ihale yapılmak suretiyle pazarlık veya davet usulü ile 3'üncü firmalara yaptırma yetkisinin verilmesinin nedeni nedir?

9- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önce 19 Kasım 2019 tarihinde, daha sonra 09.12.2019 tarihinde yapılacağı duyurulan ihalenin 6 Aralık 2019 tarihinde iptal edilmesi sonrasında ihale konusu işin yapılması için 22 Ocak 2020 tarihinde GİB ile Darphane arasında protokol imzalanması, protokolün imzasını takiben 18 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2419 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu bandrol işinin ilan yapılmaksızın pazarlık usulüyle ihale edilebilmesinin yolunun açılması ile Darphane ve Damga Matbaası tarafından Eylül 2020 ayında yapılan ihale sonucunda işin verildiği şirket olan DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’nin Cumhurbaşkanı Kararından sonra ve ihaleden 3,5 ay önce 29 Mayıs 2020 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilerek kuruluşunun tamamlanması arasında herhangi bir ilişki var mıdır? Diğer bir ifadeyle Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ihalenin DNS Şirketine verilmesinin altyapısı mı oluşturulmuştur? 8

10- Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kâğıdı Ve Alkollü İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin5 11.09.2020 tarih ve 312241 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasından hemen sonra söz konusu ürün izleme ihalesinin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce kamuoyundan gizli bir şekilde gerçekleştirilmesinin nedeni nedir? Neden bu kadar acele edilmiştir?

11- 2020 yılının Eylül ayında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce yapılan ürün izleme ihalesine ilişkin bilgiler ile sözleşme bilgileri kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadı ise nedeni nedir? Sözleşme metninde hangi hükümler yer almaktadır?

12- Söz konusu ihale ne zaman yapılmıştır? İhale şartnamesinde ihaleye girebilmek için hangi şartlar aranmıştır? Muhammen bedel, ihale bedeli ve sözleşme tutarı nedir? İhaleye kaç firma katılmıştır? İhale kime, hangi usulle verilmiştir?

13- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığı anlaşılan ihalenin yüklenicisi olan DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’nin Ana Sözleşmesi 29 Mayıs 2020 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesine yayınlanmış olup, kurucusu ve tek pay sahibi Halil İbrahim Danışmaz’dır. Adı geçen kişinin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Hazine ve Maliye Bakanlığının ihale tarihindeki Bakanı Berat Albayrak’ın arkadaşı olduğu ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti'ye destek veren “Her Şey Türkiye İçin Platformu” Genel Koordinatörlüğünü yaptığı iddiaları doğru mudur?

14- Gelir İdaresi Başkanlığınca açılan ihalenin 2019-2021 yıllarına ilişkin Yeni Ekonomi Programındaki (Orta Vadeli Program) politikalar kapsamında bir kamu kuruluşu olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapılmasının uygun olacağı gerekçesiyle iptal edilmesinden sonra, aynı işlerin Darphane tarafından yine özel bir firmaya ihale edilmesinin gerekçesi nedir? Kendi içinde tutarlı olmadığı açıkça görülen bu işlemler konusundaki açıklamalarınız nelerdir?

15- İşin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından özel sektöre yaptırılmak üzere ihaleye çıkarılmasının gerekçesi güvenlik ya da gizlilik (veri güvenliği) ise Gelir İdaresi Başkanlığı 2014-2019 yılları için bu işi özel bir şirkete yaptırmış olduğuna göre o dönemde veri güvenliği ihmal mi edilmiş olmaktadır?

16- Bu durumda Gelir İdaresi Başkanlığınca 2019 yılında açılan ihalenin iptal edilmesinin gerçek nedeni, iptal gerekçesinde yazıldığı gibi “işlerin bir kamu kuruluşuna yaptırılması” olmadığına göre işin DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji 5 Söz konusu tebliğ ile Ürün İzleme Sistemi kurulması ve işletilmesi amacıyla yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetlerinin yönlendirilmesi, izlenmesi, denetlenmesi ve yetkilendirmenin sonlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenmiş, bu işlerin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce belirlenecek yetkili firma tarafından yapılmasına karar verilmiştir. 9 AŞ’ye verilmesi önceden mi planlanmıştır? 29 Mayıs 2020’de kurulan şirketin “bandrol üretimi, işletmesi, ticaret ve pazarlaması yapmak” şeklinde bir kuruluş amacının da bulunması ihalenin bu şirkete verileceğinin önceden belli olduğuna ilişkin bir gösterge değil midir?

17- İhale konusu işler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce yine özel bir firmaya verildiğine göre Gelir İdaresi Başkanlığınca açılan ihalenin iptal gerekçesi ortadan kalkmış değil midir? Veri güvenliğini yakından ilgilendirdiği halde, söz konusu işlerin niçin Gelir İdaresi Başkanlığınca değil de Darphane tarafından ve üçüncü kişilere ihale edilmek suretiyle yapılması yoluna gidilmiştir? Veri güvenliği gerekçesiyle işin özel sektör tarafından yapılması sakıncalı görülerek Gelir İdaresi Başkanlığının ihalesinin iptal edilmesinden sonra Darphane tarafından özel sektöre ihale edilmesi görevi kötüye kullanma değil midir?

18- Bu konuda görevini kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

19- 09.12.2019 tarihi ile 11.09.2020 tarihleri arasında ihalesiz gerçekleştirildiği anlaşılan işlemler için Sispa Assan Ürünleri Güvenlik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Sicpa Security Solution SA Ortak Girişimine ne tutarda bir ödeme yapılmıştır?

20- DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’nin adresi ile daha önce bu işi üstlenen Sispa Assan Ürünleri Güvenlik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’in (sonradan Sicpa Turkey Ürün Güvenliği Sanayi ve Tic. A.Ş’nin) Kibar Holding’in adresi olan Yayla Mah. Rüya Sokak No:2 Tuzla adresinin aynı olması bu işte bir muvazaa olduğunun karinesi değil midir? İhale Komisyonu iki firmanın adreslerinin aynı olması konusunda bir değerlendirme yapmış mıdır? Bu konuyu Bakanlık olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

21- Görünüşte bandrollerin baskı üretim, satış, dağıtım işini üstlenen DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji Anonim Şirketinin kapasite ve birikiminin bu işi yapmaya uygun olmadığı, aslında ihale ile üstlendiği bu işi kendisinden önce yaklaşık 12 yıl süreyle yürüten Sicpa Türkiye’ye yaptırdığı iddiaları doğru mudur? Sicpa Türkiye elemanlarının ve donanımın halen bu işlerde çalışmakta oldukları ve farklı formüllerle adı geçen şirkete mevcut donanım, yazılım ve eleman kullanımı karşılığında ödeme yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu ödemelerin tutarı nedir?

22- Bandrollerin baskı üretim, satış, dağıtım işini üstlenen DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji Anonim Şirketi 24.08.2021 tarihine kadar mevcut sistemin iyileştirmesi için ne kadar tutarda yatırım yapmıştır?

23- Bandrol bedelleri, ilgili mevzuat uyarınca 2008 yılından bu yana, bir önceki yıl için belirlenen yıllık ÜFE/Yİ-ÜFE oranında artırılarak güncellendiği halde 11.09.2020 tarih ve 312241 sayılı Resmi Gazetede Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kâğıdı Ve Alkollü 10 İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin” “Bandrol, Güvenlikli Mürekkep ve Kodlanmış Etiket Bedellerinin Belirlenmesi ile Ödenmesi” başlıklı 3.5.2. bölümünde; Darphane tarafından maliyet unsurları dikkate alınarak belirlenecek olan bu Tebliğle kullanma zorunluluğu getirilen özel etiket ve işaretlerin bedellerine ilişkin (KDV hariç) birim fiyatlar, bu Tebliğin yayımını takip eden 10 gün içerisinde Darphane tarafından açıklanacaktır. Açıklandığı yıl itibarıyla geçerli olan birim fiyatlar, takip eden yıllar için, her yıl Ocak ayının 1’inden itibaren geçerli olmak üzere bir önceki yıl için belirlenen yıllık Yİ-ÜFE oranında artırılarak bir yıl süresince uygulanmak üzere GİB’e bildirilerek Darphane tarafından açıklanacaktır” şeklinde bir düzenleme yapılmasının nedeni nedir? Bu düzenleme ile bandrol fiyatlarının 14.09.2020 tarihinde bir defada % 100 ila % 400 arasında artırılmasının nedeni nedir? Söz konusu artış 11.09.2020 tarihinden itibaren bandrol üretim ve dağıtımı işini üstlenen DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’ye ayrıcalıklı bir muamele yapılması ve ilave kaynak aktarılması anlamında değil midir?

24- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün 04.01.2021 tarihindeki duyurusu ile Bandrol, Güvenlikli Mürekkep ve Kodlanmış Etiket 2021 Yılı Fiyat Listesinin yine zamlı olarak açıklanması konusunda ne düşünüyorsunuz?

25- Bandrol fiyatlarının aşırı bir şekilde artırılmasının ve bu suretle sağlanan kaynağın DNS Firmasına aktarılmasının nedenleri üzerinde bir araştırma, inceleme hatta soruşturma yaptırmayı düşünüyor musunuz?

26- Bandrol işi nedeniyle DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji A.Ş'ye DİAS Bilişim ve Teknoloji Hizmetleri Anonim Şirketine devrolunduğu tarihe (24.08.2021 tarihine) kadar yapılan ödemelerin toplam tutarı nedir?

27- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce yapılan Basın Açıklamasında yer alan bilgilerden DNS Firmasının ihale tarihinden itibaren 12 ay içerisinde toplam yatırım tutarı 260 milyon TL’yi aşan ve 200 den fazla yeni istihdam sağlayacak modern bir tesis ve altyapı yatırımı yapma taahhüdünde bulunduğu anlaşılmaktadır. Anılan Firma bu taahhüdünü yerine getirmiş midir? Bu çerçevede gerçekleşen yatırımın değeri nedir, bu değer hangi yöntemle belirlenmiştir? Taahhüt konusu olan yatırım ve istihdam gerçekleşmemiş ise hangi cezai müeyyideler uygulanmıştır?

28- 2 Milyon TL sermaye ile kurulan DNS Şirketi, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yer alan bilgilerden herhangi bir sermaye artırımı yapmadığı anlaşıldığından 260 milyon TL’lik yatırımı nasıl yapmıştır? Öz kaynak yerine kredi mi kullanmıştır?

29- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce yapıldığı anlaşılan ihaleden sadece 3 ay 2020 yılı Mayıs ayında 2 milyon TL sermaye ile kurulan ve ihale konusu işle ilgili hiç bir deneyimi ve alt yapısı bulunmayan DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’nin; ihale tarihinin üzerinden bir yıl dahi geçmeden 30 Ekim 2020 tarihinde yine ihale konusu işle ilgili hiç bir deneyimi bulunmayan ve 11 Ankara ve Mersin Şehir Hastanelerini de işleten CCN Hastane Hizmetleri İşletme Anonim Şirketi tarafından kurulan DİAS Bilişim ve Teknoloji Hizmetleri AŞ’ye satışı konusunda Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün izni/onayı var mıdır?

30- Bu devir işlemi zamanın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle vermiş olduğum ancak yanıtlanmayan 06.10.2020 tarih ve 7/37151 sayılı Soru Önergesinde de ifade ettiğim Halil İbrahim DanışmazBerat Albayrak yakınlığını perdelemek için mi yapılmaktadır.

31- 30 Ekim 2020 tarihinde kurulan DİAS Bilişim ve Teknoloji Hizmetleri Anonim Şirketi bandrollerin baskı üretim, satış, dağıtım vb. işlemleri için geçmişte herhangi bir tecrübeye sahip midir? Anılan şirketin bu konuda kamuda veya özel sektörde yürüttüğü veya sonuçlandırdığı herhangi bir proje var mı?

32- Bu gelişmeler karşısında bandrollerin baskı üretim, satış, dağıtım işi ihalesini yenilemeyi düşünüyor musunuz?

33- Bandrollerin baskı üretim, satış, dağıtım işi ihalesinin başından itibaren tüm aşamalarının (iptal işlemleri ve son satış işlemi dâhil) yasalara uygun olup olmadığı, ihale sonucunda kamu zararı doğup doğmadığı konularında Kamu İhale Kurumu ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde araştırma, inceleme ve soruşturma yaptırmayı düşünüyor musunuz?

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları