loading
close
SON DAKİKALAR

Haziran ayında 35 kadın katledildi

Haziran ayında 35 kadın katledildi
Tarih: 05.07.2017 - 14:50
Kategori: Kadın

Haziran ayında 35 kadın katledildi, 47 kadına cinsel şiddet uygulandı ve 17 çocuğun istismara maruz bırakıldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadına yönelik şiddete dair haziran ayı raporunu açıkladı. Platform, haziran ayında erkekler tarafından 35 kadının katledildiğini, 47 kadına cinsel şiddet uygulandığını ve 17 çocuğun istismara maruz bırakıldığını belirtti.

Açıklamada, “Haziran ayında daha önce karşılaştığımız vakalara tekrar tekrar şahit oluyoruz. Ayşegül Terzi de olduğu gibi kadınların yaşam tarzına yönelik saldırılar artıyor, çocuklar Irmak gibi istismara uğradıktan sonra öldürülüyor. Kadın cinayetleri vahşetiyle beraber artıyor, koruma altındaki kadınlar öldürülüyor, kadın cinayetlerindeki vahşetin bir başka boyutu olan faili meçhul cinayetler artıyor. Bu yıl kadın cinayetlerinde en yüksek rakamları görüyoruz” denildi.

‘KADINLAR KORUMA ALTINDAYKEN ÖLDÜRÜLÜYOR’

“Kadınlar boşanmak istediği için, kendi hayatına dair karar vermek istediği için, başka bir kadını korumak isterken, koruma altındayken öldürülüyorlar” denilen raporda, “Bu ay öldürülen kadınların yüzde 33’ünün faili belli değil. Basında bu kadın cinayetleri için intihar süsü verilebiliyor. Bizim şüpheli ölüm kapsamında ele aldığımız bu cinayetlerin üzeri örtülmeden, açığa çıkartılması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

Kadın cinayetlerinde silah kullanım oranının da arttığını belirten platform, haziran ayında kadınların yüzde 45’inin ateşli silahla öldürüldüğü açıkladı. Platform, bunun yanı sıra haziran ayında öldürülen kadınların yüzde 43’ünün de 25 yaşın altında olduğunu vurguladı.

17 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI

Haziran ayında 17 çocuğun da istismara maruz bırakıldığını kaydeden platform, “Meclis çocuk istismarını araştırmayı reddederken, çocuk istismarıyla bilinen Ensar Vakfı yaz okullarını açmaya devam ederken; çocukların yaşam alanları, yaşam hakları gasp ediliyor, sistematik tecavüze uğruyor, çocuk yaşta hamile kalabiliyorlar” denildi.

LGBTİ’lere dönük nefret söyleminin de arttığını belirten platform, Onur Yürüyüşü haftasının tehditler, engellemeler ve saldırılarla geçtiğini vurguladı.

HAZİRAN AYI TEPKİLERİN DE ARTTIĞI BİR AY OLDU

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Haziran ayı bütün bunlara rağmen tepkilerin de arttığı bir ay oldu. Melis, Canan gibi kadınların yaşam tarzına yönelik saldırılara; Bursa’da kadına yönelik şiddeti artıracak ‘bayanlara öncelikli vagon’ uygulamasına ülke genelinde toplum ve kadınlar büyük tepki gösterdi. Kadınlar adliyelerde, mahkeme salonlarında, eylemlerle aradığı adaleti, Türkiye’nin ortasından yürütülen bir Adalet Yürüyüşü'yle de dile getirdi. Kadınlara yönelik bu baskı ve saldırılara karşı, devlet yetkililerinden, bakanlıklardan herhangi bir açıklama, somut adım gelmedi.” 

Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları