loading
close
SON DAKİKALAR

HDP Êzidî Soykırımı'nı lanetledi

HDP Êzidî Soykırımı'nı lanetledi
Tarih: 03.08.2017 - 09:50
Kategori: Gündem

HDP Merkez Yürütme Kurulu, 3 Ağustos 2014’te IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katledişinin 3. yılında açıklamada bulunarak Şengal'deki Êzidî soykırımını lanetledi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, 3 Ağustos 2014’te IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katledişinin 3. yılında açıklamada bulunarak Şengal'deki Êzidî soykırımını lanetledi. Açıklamada IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından “Êzidî Soykırımı” olarak tanındığı, Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne de “katliamı soykırım olarak kabul edin” çağrısında bulunuldu. “Êzidî Soykırımı”nın Türkiye’de siyasi iktidar tarafından henüz resmi olarak kınanmadığını belirten HDP Merkez Yürütme Kurulu "Son olarak Mardin Midyat’taki AFAD Kampı’nda kalan Êzidîlerin, soykırımın üçüncü yılında kamptan çıkarılmak istenmesi tesadüf değil, düşmanca bir zihniyetin sonucudur." ifadelerini kulandı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun açıklaması şöyle:

"3 Ağustos 2014’te IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Binlercesini rehin aldı, 200 bine yakın insanı yerinden etti. Kadınlar kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirilmeye çalışıldı.

Bu barbarca saldırı büyük bir yıkım ve nüfus hareketi ile neticelendi. Bu dönem, Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış tarihinde yeni bir kara sayfa, 74. Ferman olarak yer aldı.

Mezopotamya coğrafyasında meskun bir topluluk olan Êzidîler, tarih boyunca bölgeyi işgal eden güçler tarafından baskılara maruz kaldılar, katliamlara uğratıldılar. Buna karşın direnerek kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını korudular.

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından “Êzidî Soykırımı” olarak tanındı. Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne “katliamı soykırım olarak kabul edin” çağrısında bulundu. Uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda “insanlığa karşı işlenen suçlar” kategorisine alınan bu katliam, Türkiye’de siyasi iktidar tarafından henüz resmi olarak kınanmadı.

Soykırımdan sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîler, Demokratik Bölgeler Partisi belediyelerinin desteğiyle kurulan kamplarda kaldılar. DBP’li belediyelere atanan kayyumlar tarafından bu kamplardan bazıları kapatıldı. Son olarak Mardin Midyat’taki AFAD Kampı’nda kalan Êzidîlerin, soykırımın üçüncü yılında kamptan çıkarılmak istenmesi tesadüf değil, düşmanca bir zihniyetin sonucudur.

Katliamın üçüncü yılında Êzidîlerin maruz kaldıkları zulmün yarattığı etkileri azaltmak için bölge devletlerinin ve uluslararası toplumun üzerine düşenleri yerine getirmesi gereklidir.

Şengal’in Êzidîsizleştirilmesine müsaade edilemez. IŞİD saldırısından büyük hasar gören Şengal’de insani yaşam koşullarının oluşturulması, yerinden-yurdundan ayrı bırakılmış Şengalli Êzidîlerin geri dönüş imkanlarının yaratılması ve güvenlik endişelerinin giderilmesi ilk yapılması gerekenler arasındadır.

HDP olarak, tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Êzidî Kürtlerin yanındayız. Soykırımın üçüncü yılında IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları