loading
close
SON DAKİKALAR

HDP’den Newroz açıklaması

HDP’den Newroz açıklaması
Tarih: 16.03.2016 - 18:04
Kategori: Gündem

HDP, Mardin, Tunceli, Batman ve Şırnak’ın ardından İstanbul’da da Newroz’un yasaklanmasına tepki gösterdi.

HDP, Mardin, Tunceli, Batman ve Şırnak’ın ardından İstanbul’da da Newroz’un yasaklanmasına tepki gösterdi. 

HDP yazılı bir açıklamayla Newroz kutlamalarına izin çıkmamasının ardından bir basın açıklaması yayınladı. “AKP Hükümeti’nin baskıcı ve yasakçı politikalarının bir sonucu olarak çeşitli şehirlerde Newroz kutlamalarına izin verilmiyor, başvurular art arda sudan gerekçelerle veya gerekçesiz yasaklanıyor” denilen açıklamada “Baharın ve dirilişin bayramı olan Newroz’u kutlamak tüm halkların en meşru hakkıdır” ifadeleri yer aldı.

HDP’nin Newroz kutlamalarının yasaklanmasına ilişkin açıklaması şöyle: 

“Newroz’un yasaklanması tarihin farklı dönemlerinde farklı despotlar tarafından denenmiş ama başarılamamıştır. En baskıcı, en zalim yönetimler döneminde bile halklar Newroz’a sahip çıkmış ve kutlamıştır. 

Bugün AKP-Saray iktidarında Newroz kutlamalarının engellenmek istenmesi baskı, yıldırma ve savaş politikalarının tırmandırılmaya çalışılması demektir. AKP-Saray iktidarı bu yasaklarla halkların gelecek umudunu kırmak istiyor.
Bizler Newroz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Halklarımız kendi gelenekleri, usulleri ve renkleriyle Newroz için sokaklarda, meydanlarda olacak ve Newroz ateşlerini eşitlik ve özgürlük için yakacaklardır. 

Hükümetin Newroz kutlamalarına yönelik engelleme girişimleri hukuki ve meşru değildir. Meşru ve haklı olan, Newroz’un binlerce yıldır olduğu gibi kutlanmasıdır. Hükümeti Newroz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, Newroz’un barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz. 

Bu vesileyle başta Türkiye halkları olmak üzere tüm Ortadoğu ve Kafkasya halklarının Newroz Bayramı’nı şimdiden kutluyoruz.”


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları