loading
close
SON DAKİKALAR

HDP'li Gergerlioğlu Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu

HDP'li Gergerlioğlu Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu
Tarih: 05.03.2021 - 14:11
Kategori: Gündem

Hakkında verilen hapis cezası kararı Yargıtay tarafından onaylanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkındaki hapis cezası kararının Yargıtay tarafından onanmasına karşı AYM’ye başvuruda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasına karşı avukatı Kerem Altıparmak aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Gergerlioğlu’nun sosyal medya hesabında paylaştığı tweetin, Kürt sorunun barışçıl bir şekilde çözümüne yönelik çağrı niteliğinde olduğu ifade edilen dilekçede, “Türkiye kamuoyunu yakından ilgilendiren siyasi bir mesele hakkında görüş ve düşüncesini açıklamış ve barış talebini tekrarlamıştır. Başvurucunun eylemi siyasi konularda ifade özgürlüğünün kullanılması niteliğindedir” denildi.

AİHM VE AYM KARARLARI

Dilekçede, “İfade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olup olmadığı, müdahalenin öngörülebilir bir yasal dayanağı bulunup bulunmadığı, müdahalenin meşru bir sebebe dayanıp dayanmadığı, demokratik toplumda zorunlu olup olmadığı ve müdahalenin ölçülülüğünün” konularında detaylı bilgilendirme yapıldı. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AYM kararlarına atıfta bulunuldu.

"SİYASİ AMAÇLI FEZLEKE"

Dilekçenin sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Başvurucu bir milletvekili ve insan hakları savunucusu olarak, parlamento içinde ve dışında adam kaçırma, çıplak arama, işkence vb. ağır insan hakları ihlallerini dile getirmesi nedeniyle iktidarın hedefi haline gelmiştir. Başvurucunun hakkındaki ceza kararının bu ortamda hukukun bütün ilkelerinin yok sayılarak onanmasının siyasi bir amaç taşıdığı açıktır. Özellikle son günlerde HDP’li vekillere yönelik siyasi amaçlı fezlekelerin düzenlendiği, milletvekilliklerinin düşürülerek ara seçim yapılacağı iddialarının gündemde olduğu bir ortamda bu kararın verilmesi, kararın siyasi amaçla verildiğini göstermektedir. Bu nedenle başvurucunun ifade ve siyasi faaliyette bulunma haklarına siyasi amaçla müdahale edilmek suretiyle Anayasanın 14. maddesi, 26 ve 67. maddeleriyle bağlantılı olarak ihlal edilmiştir.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları