loading
close
SON DAKİKALAR

HDP'li Sancar: İktidar inatla kur politikalarını sürdürüyor

HDP'li Sancar: İktidar inatla kur politikalarını sürdürüyor
Tarih: 21.12.2021 - 15:25
Kategori: Siyaset

Partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı 'ekonomideki yeni sisteme' ilişkin konuştu.

Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında her gün yeni bir 'darbeyle' uyanıldığını kaydeden Sancar, “Bu darbeler, siyasi oluyor, toplumsal oluyor, ekonomik oluyor ama darbesiz bir gün geçmiyor” dedi. Siyasi iktidarın ancak darbe politikalarıyla ayakta kalabileceğini gördüğünü ve bu yöntemi sonuna kadar kullandığını aktaran Sancar, “Dün gece de yeni bir darbe operasyonu gerçekleşti. Ekonomi konusunda yeni bir model uyguladığını iddia eden siyasi iktidar yeni tedbirler aldığını duyurdu. Dolar, döviz, altın günlerdir olağanüstü bir şekilde yükseliyor, TL ise olağanüstü değer kaybediyor. Bunun temelinde neler yattığını ekonomistler açıklıyor ama iktidar inatla kur politikalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

'DÖVİZDEKİ ARTIŞI MEVDUAT SAHİPLERİNE VERECEKLER'

İktidarın ekonomi politikalarına dair eleştirilerini dile getiren Sancar, şunları söyledi:

"Yeni ekonomi modelin temeli olarak iddia ettikleri politikaları şimdi yeniden başka kılıflarla hayata geçiriyorlar. Önce yeni ekonomik model ilan ettiler, bu ekonomik modelde ‘kendi tezim, kendi tezim’ diye AKP Genel Başkanı’nın açıkladığı formül büyük sarsıntılara yol açtı ama ‘Asla bundan vazgeçmeyeceğim’ dedi. Ama dün açıklanan tedbirlere baktığımızda pekala bir U dönüşü yaptıklarını görüyoruz. Ne diyordu; ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ o nedenle ‘faizleri indireceğiz ona bağlı olarak enflasyonu düşüreceğiz.’ Ama dün açıklanan tedbirlerde bunun tam tersini yaptıklarını çok rahat görebiliriz.

Neler vaat ettiler? Sonuçlar ne olacak? Diye baktığınızda esas söyledikleri; mevduatı bugün dövize endekslemek dışında ciddi bir adım ve önlem olmadığını görüyoruz. Yani TL’ye bağlı mevduatı şimdi dolara endekslediler. AKP Genel Başkanı, ‘Tasarruflarını değerlendiren, değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan endişelerini gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz’ diyor. Nedir bu finansal alternatif, Türkiye’de liraya bağlı mevduat hesaplarının getirisi döviz getirisi altında kalırsa aradaki fark mevduat sahiplerine ödenecek. Bunun adı ne? Bunun adı döviz yükseldikçe faize bakmadan aradaki farkı Türk Lirası mevduatındaki faize bakmadan dövizdeki artışı mevduat sahiplerine verecekler. Aslında faizi dolaylı olarak attırmış oldular. Dolara ya da dövize endeksleyerek faizi birkaç kat attırdıklarını görüyoruz. Ama bununla sınırlı kalmıyor. Nedir bu? Türk Lirası’nı ve bütün ekonomiyi dövize bağlamaktır. Hani bunlar yerli ve milli olduklarını iddia ediyorlar şimdi ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu. Bunun adı tam mandacılıktır. Bu iktidar bu oyunlarla ülkeyi mandacı bir düzene ve statüye sürüklemektedir.

'MARAŞ KATLİAMI'NI UNUTMADIK'

Yalana, talana son diyen mücadelenin öncüsü olmaya devam edeceğiz. Bu düzeni değiştirmek için hafızayı canlı tutmamız lazım: Bu iktidarı besleyen bütün zulümleri hatırlamalı ve hatırlatmalıyız. Tam 10 yıl önce bugünlerde Roboski katliamı yaşandı. Bu acı dinmedi, bu acı dinmeyecek de. Maraş Katliamı gibi acımasız bir katliamı da yine aralık ayında yaşatmışlardı. Maraş Katliamı'nı, cezaevlerindeki katliamı da unutmadık, unutmayacağız. Divana kalır hesap, divandan önce halk var. Divandan önce, burada hep birlikte hareket edersek Kırklar Meclisi gibi bir ruhla yürürsek bu dünyada da bunların hesabını soracağız."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları