loading
close
SON DAKİKALAR

HDP'li Sancar: Saldırıdan iktidar ve küçük ortağı sorumludur

HDP'li Sancar: Saldırıdan iktidar ve küçük ortağı sorumludur
Tarih: 17.06.2021 - 16:22
Kategori: Siyaset

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin İzmir il binasına düzenlenen saldırıyla ilgili konuştu. Sancar, "İktidarın küçük ortağı da bu saldırıdan sorumludur. İktidar bir bütün olarak bu saldırının sorumlusudur" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin İzmir İl Örgütü binasına yönelik saldırı ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın yaşamını yitiresine ilişkin Genel Merkez’de açıklama yaptı. "Bugün parti binamızda 40 kişinin katılacağı bir toplantı vardı. Son anda iptal oldu. Katilin amacı katliam yapmaktı" diyen Sancar, "Her gün nefret diliyle konuşan, düşmanlaştırma politikasını tek yol olarak kullanan, toplumu kutuplaştıran, çatışma ortamını tahrik eden iktidar bu cinayetin de, bundan sonra işlenecek benzer cinayetlerin ve katliam girişimlerinin sorumlusudur" dedi. Sancar Meclis'te bulunan ve bulunmayan bütün siyasi parti başkanlarına en kısa zamanda bir araya gelme çağrısı yaparak "Ortak tutumu Türkiye halklarına hep birlikte gösterelim" diye seslendi.

Sancar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“İzmir il binamıza alçakça bir saldırı gerçekleştirildi ve Deniz Poyraz kardeşimiz katledildi. Bu alçakça bir saldırıdır ama göz göre göre gelen bir cinayettir. Şunu öncelikle belirteyim, burada sadece rastgele bir kişiyi öldürme ile sınırlı bir plan söz konusu değildir, bugün İzmir İl Örgütümüzde saldırının gerçekleştirildiği saatlerde yaklaşık 40 kişilik yönetici grubumuzun bir toplantısı vardı. Daha önce planlanmış olan bu toplantı acil bazı nedenlerden dolayı ertelendi. Yani burada plan açıktır, yapılmak istenen bir katliamdır. Biz bu katliam planlarını yakından tanıyoruz, zaten İzmir İl binasına girip tabloyu gören arkadaşlarımız bir iki kurşunla hedef gözeterek öldürme ile sınırlı bir amaç olmadığını görüyorlar. Çünkü tam anlamıyla tarama yapmış katil, yani kim varsa öldürmek üzerine ateş açmış. Bu katliam aynı zamanda bir provokasyondur, bunun çok tehlikeli bir provokasyon olduğunu herkesin çok net görmesi gerekiyor.

"Aylardır söylüyoruz; bu iktidar kaostan besleniyor, tehdit ve şantajla demokratik muhalefeti susturmaya çalışıyor. HDP’yi her türlü yolu kullanarak susturmaya sindirmeye çalışıyor. Kobanê Davası bu amaca yöneliktir, kapatma davası da aynı amaçla harekete geçirilmiştir. Hukukla ve siyaset yoluyla bizimle baş edemeyenler şimdi silahlı katillerini devreye sokmuşlardır. Burada yapılmak istenen geçmişte benzerlerini gördüğümüz kanlı oyunların tekrarı gibidir. 7 Haziran-1 Kasım arası yaşananları boşuna hatırlatmıyoruz. Ama sadece biz hatırlamıyoruz, iktidarın başı da AKP’nin genel başkanı da açıkça 7 Haziran’ı unutmadıklarını söylüyorlar. 7 Haziran-1 Kasım 2015 arasında neler yaşandığını şimdi ayrıntılı anlatmama gerek yok. Orada da benzer planlar söz konusuydu, il binalarımıza saldırılar gerçekleştirildi, çalışanlarımız katledildi, meydanlara bombalar atıldı, canlı bombalarla yüzlerce kişinin hayatı, canı alındı bu ülke kana bulandı. Şimdi de yarattığı bu karanlık döngüden, bu kanlı ve kirli çukurdan kurtulamayacağını anlayan iktidar, kaos planlarını devreye koymuştur. AKP Genel Başkanının bir süre önce Rize’de İyi Parti Genel Başkanı ve heyetine yönelen linç girişiminden sonra yaptığı açıklamayı da unutmadık: ‘Bunlar daha iyi günleriniz daha neler neler olacak’. Soruyoruz: Bu sözünüzü bir kez daha açıklayın, ne demek istediniz, bu sözün altını doldurmak zorundasınız”

"İKTİDAR BU CİNAYETİN DE BUNDAN SONRA İŞLENECEK BENZER KATLİAM GİRİŞİMLERİNİN DE SORUMLUSUDUR"

"Her gün herkesi her kurumu tehdit eden, hedef gösteren iktidarın küçük ortağı bu saldırı karşısında ne diyor? Sözü nedir? Gazetecileri, siyasetçileri ve en başta partimizi, bütün demokratik kitle örgütlerinin yöneticilerini, bütün muhalefet partilerini hedef gösteren iktidarın küçük ortağı da bu saldırıdan sorumludur. İktidar bir bütün olarak bu saldırının sorumlusudur. Her gün nefret diliyle konuşan, düşmanlaştırma politikasını tek yol olarak kullanan, toplumu kutuplaştıran, çatışma ortamını tahrik eden iktidar bu cinayetin de, bundan sonra işlenecek benzer cinayetlerin ve katliam girişimlerinin sorumlusudur.”

"Burada yapılan saldırının tek hedefinin ve asıl hedefinin HDP olmadığını herkesin daha açık görmesi ve dile getirmesi gerekiyor"

"BİR KAOS PLANI, İÇ ÇATIŞMA HESABI DEVREYE SOKULMUŞTUR"

"Bir süredir ortaya saçılan iddialar, Sedat Peker'in ifşaatları her geçen gün iktidarın itiraflarına ve ikrarlarına dönüşüyor. Bu iddiaların içinde katliamlar var. Korkunç kirli ıuyuşturucu ticareti, cinayetler, cinayetlerin üstüne örtmeler talan var. Öyle bir girdap yaratmış ki iktidar bu iddialar karşısında bir tek kelime söylemeye cesaret edemiyor. Çıkıp da açıklama yapmak adına konuşan iktidar mensupları ise açıkça bunların hepsini itiraf etmiş oluyor. Yapılmak istenen bellidir. Bir kaos planı, iç çatışma hesabı devreye sokulmuştur. Biz bunun farkındayız" 

"Acımız büyük, öfkemiz derin ama demokratik siyasette kararlılığımız da en az öfkemiz ve acımız kadar kesindir."

"Bütün bu oyunlara ve Deniz kardeşimizin katledilişine karşı sesimizi en gür şekilde yükselteceğiz. Demokraitk siyaset alanındada her türlü meşru mücadele yolunu kullanacağız. Her alanda bu oyunları boşa çıkarmak için yürüyüşümüzü sürdüreceğiz"

"BU SALDIRI SADECE BİZE KARŞI DEĞİLDİR"

"Şimdiye kadar saldırılarla, tehditlerle, davalarla HDP'yi bu yoldan vazgeçiremeyenler, provokasyonlarla da aynı sonuca ulaşamayacaklardır. Ne cinayetler ne kumpsa davaları ne tehditler bizi durdurabilir."

"Bu saldırı sadece bize karşı değildir. Elbette halkımız katledilen Deniz kardeşimizin anısına sonuna kadar sahip çıkacaktır. Katillerin hesap vermesi için sonuna kadar mücadele edecektir. Ama demokrasi çevreleri ve muhalefet partileri bunu sadece HDP'ye bırakmaya kalkarsa, o zaman bu kaos planı sahiplerini sevindirirler."

MUHALEFET PARTİ BAŞKANLARINA BİR ARAYA GELME ÇAĞRISI

"Bizim buradan açık bir çağrımız var; demokrasiden, barıştan adaletten yana olan herkes şimdi HDP etrafında kenetlenmelidir. HDP etrafından kenetlenmek, geleceğimize, gençlerimize, emekçilerimize sahip çıkmaktır. HDP etrafından kenetlenmek demokratik siyaseti savunmaktır. HDP etrafında kenetlenmek kirli ve kanlı kaos planları peşinde koşanlara dur demektir. Kimsenin en ufak bir tereddüt, bir çekingenlik göstermeye hakkı da yoktur lüksü de yoktur. Her türlü çekingenlik, ürkeklik kaos planlarının sahiplerini cinayet ve katliam planları yapan odakları cesaretlendirmekten başka bir sonuç doğurmayacaktır." 

"Çok açık bir çağrı yapıyorum; Meclis'te bulunan ve bulunmayan bütün siyasi partilerin başkanlarıyla en kısa zamanda bir araya gelelim. Gelişmeleri birlikte değerlendirelim. Bu kirli, kanlı ve karanlık oyuna karşı ortak tutumu Türkiye halklarına hep birlikte gösterelim" 

"Şu anda değerli eş başkanım Pervin Buldan İstanbul'dan İzmir'e yola çıktı. Milletvekillerimiz, MYK üyelerimiz, parti meclisi üyelerimiz İzmir'de toplanıyorlar. Bizler burada bir kriz koordinasyonu oluşturduk. Bütün gelen bilgileri burada değerlendiriyoruz. Yarın cenaze töreni olacak."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları