loading
close
SON DAKİKALAR

Hem övgü hem uyarı

Hem övgü hem uyarı
Tarih: 11.02.2012 - 19:15
Kategori: Ekonomi

“Nerede otursak, kiminle konuşsak Türkiye ekonomisinin başarıları konuşuluyor”

‘Kriz karşısında güçlüyüz ancak rehavet içinde olmayacağız’

Ali Babacan

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa’daki ekonomik sorunların olası etkileri konusunda rehavet içinde olmadıklarını belirterek “Nasıl olsa bizim bankacılık sistemimiz, bütçemiz güçlü, kamu maliyemiz güçlü deyip, bir rehavet içinde asla değiliz. Karşımıza çıkabilecek olası senaryolarla ilgili tüm kurumlarımız hazırlıklarını yaptılar, yapıyorlar” dedi.

‘Takdir ediliyor’
Babacan, Avrupa’da pek çok gelişmiş ülkede siyasi iradenin zayıfladığını, karar verme mekanizmasının yeterince güçlü çalışmadığını ve ABD’de ekonomisine yön veren mekanizmalarında ise belirsizlikler olduğunu söyledi.
ABD ve gelişmiş Avrupa ülkelerini kriz konusunda tutumlarını da eleştiren Babacan, “Doğruları görmek ama doğruları yapamamak. Göz göre göre hataların içinde devam etmek. Tabi bunlar bizi kaygılandırıyor” dedi. Babacan, yaşanan krizde Türkiye’nin uzun ve orta vadede zarar görmeyeceğini belirterek, “Nerede otursak, kiminle konuşsak Türkiye’nin başarıları takdir ediliyor, Türkiye’nin başarılarını konuşuyor” dedi. “Türkiye’nin mukayese edildiğinde Avrupa ülkeleri bütçe açığı çok düşüktür” diyen Babacan şöyle dedi:

‘Hazırlık yapıyoruz’
“Borcunun milli gelirine oranı çok düşüktür. Avrupa’da sorunun kaynağı olarak görünen alanlar, Türkiye’nin çok güçlü olduğu alanlar. Türkiye’nin etkilenmesi ne çerçeve de olur diye bakacak olursak, güçlü bir deprem olduğunda yakın bir bölgedeyseniz etkisini hissedersiniz. Önemli olan depreme karşı binalarınızı sağlamlaştırdıysanız, tedbirinizi aldıysanız, bu sarsıntıyı hissedersiniz ama binanız sağlamsa yıkılmaz.
Orta ve uzun vadede kalıcı etkisi olmayacak ifademiz buna benziyor. Türkiye ticaret kanalları, finansman kanalları ile Avrupa ile yoğun ilişkisi olan bir ülke bunu tabi unutmamak lazım. Dolayısıyla biz bir yandan Avrupalı liderlere, Avrupa hükümetlerine doğruları anlatmaya çalışırken onlara tavsiyeler verirken bir yandan da olası olumsuz senaryolara karşı hazırlık yapıyoruz.” n NEW YORK AA

‘Bankalarla ilgili sorunumuz yok’


Avrupa’da sorunun başlangıcının bankacılık sistemi olduğunu belirten Babacan, “Türkiye’deki  bankacılık sistemi güçlü. Bankalarla ilgili bir sorunumuz yok. Bilanço açısından Türk bankaları mukayese edilmeyecek kadar farklı. Avrupa’daki sorun bir borç sorunu” dedi.

‘Cari açık Türkiye’yi şoklara açık bırakıyor’

Mehmet Şimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek cari açığın Türkiye’yi dış şoklara kırılgan hale getirdiğini ancak riskin, ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla azalacağını belirtti. Şimşek, Financial Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Evet, büyük bir cari işlemler açığımız var ve bundan kaygı duyuyoruz ve büyük bir cari işlemler açığının bizi daha kırılgan yaptığını biliyorum” dedi. Buna karşın Şimşek, Türkiye’de başka temellerin de, işleri idare etmek için yeterli kadar güçlü olduğunu da ifade etti.

‘Cari açık gerileyecek’
Şimşek, 12 aylık cari açığının önümüzdeki 2 ayda en üst düzeyine çıktıktan sonra yılın sonuna doğru gerilemeye başlayacağı tahmininde de bulunarak, “Nereye bakarsınız bakın, veriler, büyüme temposunun, iç talep temposunun ılımlaştığını gösteriyor“ dedi.
Türkiye’nin yatırımları çekmeyi sürdüreceğini ifade eden Şimşek, 75 milyar dolar civarındaki yıllık cari açığın sadece 10-12 milyar dolarlık bölümünün direk yabancı yatırımlarla finanse edilmesinin bir sorun oluşturduğunu kabul etti.
Şimşek, cari açıkta sadece canlı iç talep değil, aynı zamanda AB’deki yavaşlama, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki siyasi çalkantılar ve yüksek enerji fiyatlarının da etkili olduğunu vurguladı. Şimşek, cari açığın, çabucak çözümlenemeyecek bir “yapısal” sorun olmayı sürdürdüğünü kabul etti. 
ANKA

‘Ekonomi hızlı soğuyor’

“İç talebinin çok güçlü ve belki sürdürülemez olduğu bir gerçek” diyen Bakan Şimşek, buna karşın sanayi üretimi ve araba satışlarına ilişkin verilerin ekonominin, gelecek yılda sert bir inişi önleyecek kadar hızla soğuduğuna işaret ettiğini de kaydetti.

‘10 yılda katedilen mesafeden daha fazlası katedilebilir’ 

Kemal Derviş

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Sabancı Üniversitesi Danışma Kurulu üyesi Kemal Derviş, “Bu dinamizm devam ederse Türkiye, hakikaten son 10 yılda kat ettiği mesafeden daha fazlasını da önümüzdeki 10 yılda katedebilir ve belki uzun bir mücadele, uzun bir yoldan sonra cumhuriyetin de kuruluşunun 100. yılında umut edildiği gibi dünyanın en ileri ülkeler ailesine katılabilir. Türkiye, gelecek vadediyor” dedi.
2001 krizinin ardından Türkiye’ye gelerek DSP-MHP-ANAP Hükümeti’nde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen Kemal Derviş, Avrupa’daki borç sorununa değinerek, “Euro Bölgesi’nde ortak bir maliye politikalasının geliştirilmesi lazım ya da para birimi çok büyük sorunlar yaşayacak. Bu ortamda birçok diğer gelişmekte olan ülkeler, özellikle Asya ülkeleri gibi, Türkiye’nin hızlı büyümeye devam edebilmesi çok sevindirici” dedi.

‘Türkiye çok dinamik’
“Türkiye çok dinamik bir topluma sahip. Hem özel girişim, hem çalışan vatandaşlar gerçekten çok büyük bir çaba gösteriyor” diyen Derviş şöyle devam etti:
“Türkiye’ye büyük getiriler sağlıyorlar ve Türkiye takdir ediliyor ama herkesin de dediği gibi tamamen bu dünyadaki olumsuz ortamdan ayrı kalmak da mümkün değil. Mutlaka dünyadaki ekonomik sorunlar Türkiye’ye de yansıyacaktır.”
Bu yansımayı asgariye indirmek gerektiğini belirten Derviş, “Birçok uzmanın tekrarladığı gibi cari açık bir kırılganlık teşkil ediyor. Yüzde 4, yüzde 5’lik cari açık taşınabilir. Hatta dış sermayenin bir ölçüde gelmesi sevindirici. Fakat yüzde 8- 10 civarında olan cari açık yüksek” dedi.

‘Avrupa karar aşamasında’

Avrupa’da yaşanan borç sorunlarına değinen Kemal Derviş, “Euro Bölgesi’nde yaşananlar kendine özgü bir sorun. Siyasi birliktelik olmadan parasal birlikteliğin etkin çalışması zor. Bu bakımdan Avrupa bir karar aşamasına geldi” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları