loading
close
SON DAKİKALAR

Her 3 ortaöğretim okulundan 2’sinde kütüphane yok

Her 3 ortaöğretim okulundan 2’sinde kütüphane yok
Tarih: 03.10.2021 - 10:13
Kategori: Gündem

13 binden fazla lisenin yalnızca 5 bin civarında spor salonu bulunuyor. Her 3 ortaöğretim okulundan 2’si kütüphanesiz.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, son 3 yılda fen ve sosyal bilimler liselerine 3 bin 527 öğretmen atamasının yapıldığını açıkladı. Bakan Özer'in yanıtına göre, 13 binden fazla lise olan Türkiye'de spor salonu olan lise sayısı 5 bin 292, kütüphane sayısı 9 bin 476. 30 binden fazla ortaöğretim okuluna karşılık, kütüphanesi olan ortaöğretim okulu sayısı ise 9 binlerde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şu sorulara yanıt istedi:

“2018 yılında MEB tarafından alman bir karar sonucunda fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde eğitim verecek öğretmenlerin sınavla değil atama ile yerleştirilmesine karar verilmişti. Öğretmenliğinde üç yılı dolduran her branş öğretmenine fen lisesi ve sosyal bilimler lisesine atanma hakkı verilmiştir?
2018 yılından itibaren, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine bahsi geçen şekilde ataması yapılan öğretmen sayısı kaçtır? Eğitim -İş Sendikası tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma kararı alınmasından sonrada atama yapılmış mıdır?
Ülkemizde 2021-2022 öğretim yılında, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri ve imam hatip liseleri arasından azınlık okulu eğitimi verecek okul sayısı kaçtır? Spor salonu olan ve olmayan lise sayısı kaçtır?
Tüm ortaöğretim okullarında bulunan toplam kütüphane sayısı kaçtır? Okul öncesi eğitimi veren okul sayısı kaçtır?2016 yılından itibaren, öğrenci sayısı yetersizliği nedeni ile kapanan köy okulu sayısı kaçtır?”

ANADOLU VE FEN LİSELERİNE ATAMASI YAPILAN ÖĞRETMENLER

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Proje okullarına öğretmen ataması 01.09.2016 tarih ve 29818 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlan Yönetmeliği” kapsamında gerçekleştirilmekte olup, 2018 yılından itibaren fen ve sosyal bilimler liselerine 3.527 öğretmen ataması gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulundu.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nın açmış olduğu idari davada; temyiz yolu açık olmak üzere karar verildiğini ve dava sürecinin devam ettiğini belirten Bakan Özer, “Proje okullarına öğretmen ataması yapılırken 'Öğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar' başlıklı 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendindeki 'Başvurunun son günü itibarıyla, son dört yıl içinde adlî veya İdarî soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha üst ceza almamış olmak' ibaresi dikkate alınmamaktadır. Bununla birlikte proje okullarına öğretmen atamaları 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37’nci maddesinin dokuzuncu fıkrası kapsamında yapılmaktadır” dedi.

"SPOR SALONU VE KÜTÜPHANE SAYISI ÇOK YETERSİZ"

Bakan Özer, spor salonu olan lise sayısının 5 bin 292, tüm ortaöğretim kuramlarında bulunan toplam kütüphane sayısının ise 9 bin 476 olduğunu kaydetti. Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Özer’in başta kapanan köy okulları olmak üzere bazı soruları yanıtsız bıraktığına dikkat çekti.

13 binden fazla lise olan Türkiye'de spor salonu olan lise sayısının 5 bin civarında kalmasının, çok sayıda lisenin spor salonu olmadığı anlamına geldiğine de vurgu yapan Gürer, “30 binden fazla ortaöğretim okulu olan ülkemizde kütüphanesi olan ortaöğretim okulu sayısı ise 9 binlerde kalıyor. Bu da her 3 okuldan 2’sinde kütüphane olmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Gürer, “Kütüphaneler, okullar için farklı bilgilere erişimden öte kitap okumayı teşvik eden, araştırma ve bilgiyle buluşmayı sağlayan yerlerdir. Teknolojik olanaklar dahilinde her türlü bilgiye erişimin yolu açılmış olsa da, bir kitap sayfasını kütüphane ortamında okumanın farklı etkileşimleri vardır. Çünkü kütüphaneler, bilgi ve kitabı size sunan yegâne yerlerdir. Keza spor salonu sayısının azlığı ülkemizde spora yeterli desteğin verilmediğinin somut yansımasıdır. Profesyonel spor, bir rant olgusudur. Hatta günümüzde oynanan bahisler neticesinde dolaylı bir kumar ve büyük bir pazara dönüşmüştür. Oysa okulların spor alanları, öğrencilerin genç yaşta becerilerinin açığa çıkmasını sağlayan; sağlıklı, başarılı ve yetenekli nesillerin oluşması için önemli merkezlerdir. Okullarda, spor faaliyetlerinin yeterli ve gerekli seviyede olması sağlıklı topluma açılan bir kapıdır” dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları