loading
close
SON DAKİKALAR

Herakleia turizminin parçası olacak

Herakleia turizminin parçası olacak
Tarih: 11.02.2012 - 21:53
Kategori: Seyahat

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesinde bulunan Herakleia Antik Kenti, kültür turizminin parçası haline getirilecek.

Tekirdağ Müze Müdürü Önder Öztürk yaptığı açıklamada, bu antik bölgelerde turizm destinasyonu oluşturacaklarını belirterek, Marmara Ereğlisi'nden başlayarak kıyı boyunca Tekirdağ Müzesi'ne kadar ziyaretçileri götürmeyi planladıklarını kaydetti.
Marmara Ereğlisi'nin güneyindeki yüksek alanın MÖ 602'de Ege Denizi'ndeki koloni kurucularının kurduğu bir şehir olduğunu belirten Öztürk, bölgenin kıyıya kısa bir toprak parçasıyla bağlanarak büyük bir limana sahip olduğunu ve yerleşik düzene geçen koloni kurucularının oluşturduğu bu şehre ilk olarak ''Perinthos'' adı verildiğini ifade etti.
MS 297'de Perinthos için önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Öztürk, Roma İmparatorluğu'nda eyalet sistemini değiştiren İmparator Teoklatian'ın tahta ortak ettiği diğer komutan Maksimilyanus'un onuruna Perinthos'a ''Herakleia'' adını verdiğini söyledi.
Öztürk, Marmara Ereğlisi adının 297'den itibaren Heraklia'dan Ereğli'ye kadar ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:
''Avrupa'nın ilk başkenti olan Heraklia, aynı zamanda Avrupa'nın coğrafi yönetim merkezi olarak kullanılan ilk yeri oldu. MS 5. yüzyılda burada imar faaliyetlerinde bulunan 2. Theodosius, kenti biraz daha kuzeye doğru büyüttü. 7. ve 8. yüzyıllar ise Bulgar ve Avar saldırılarıyla geçen yüzyıllar oldu. Kazısını yaptığımız Bizans bazilikası 693'teki Bulgar saldırıları sonucunda yıkıldı, yıkıldıktan sonra mezarlık olarak kullanıldı.''
Tekirdağ'a 15 kilometre uzaklıkta Traklar'a ait yerleşke bulunduğunu bildiren Öztürk, bu bölgede kazı çalışmasının sürdürüldüğünü belirtti.
Buranın hemen yanında tümülüs bulunduğunu, tümülüsteki eserlerin müzede sergilendiği ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
''Bu antik bölgelerde turizm destinasyonu oluşturarak Marmara Ereğlisi'nden Tekirdağ Müzesi'ne kadar ziyaretçileri götürmeyi planlıyoruz. Müze ziyareti sonrası Tekirdağ mutfağını da tanıtarak gezimizi tamamlamış olacağız. Tekirdağ'ı kültür turizminin cazibe merkezi haline getireceğiz. Turizm şirketleriyle irtibata geçtik. Destinasyonu önce onlara tanıtıp onlardan bölgeye turlar düzenlemelerini isteyerek turizme büyük bir ivme kazandırmış olacağız. En büyük antik kent olan ve bin yıldan fazla Trakya bölgesinin başkenti olan bölgenin özellikleri toplumla paylaşılmalı.''
HERAKLEİA'DA 500 METREKAREDEN FAZLA MOZAİK BULUNUYOR
Kazısı yapılan bazilika planlı kilisede 500 metrekareden fazla mozaik bulunduğunu belirten Öztürk, mozaiklerde dinsel anlamlar içeren hayvan ve bitki motifleri bulunduğunu söyledi.
Tekirdağ Müze Müdürlüğü olarak 2007'den beri alanda çalışma yaptıklarını bildiren Öztürk, kazı çalışmalarının sonuna geldiklerini söyledi.
Yapının restorasyonunun 2012'de bitirilmesinin planlandığını ifade eden Öztürk, ''Restorasyon tamamladıktan sonra bazilikanın üzerini bir koruyucuyla örtüp alanı ziyarete açmayı düşünüyoruz. Kıyı kesiminde bir de ayazma (Rumların kutsal saydığı kaynak) bulunuyor. Bu ayazmanın da kazısını yapıp tamamladıktan sonra ilçede iki Bizans yapısını turizme kazandırmış olacağız'' dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları