loading
close
SON DAKİKALAR

'Hırsız var' pankartı açtığı için dayak yiyen eski uzman çavuşa AYM kararıyla 27 bin lira tazminat ödenecek

'Hırsız var' pankartı açtığı için dayak yiyen eski uzman çavuşa AYM kararıyla 27 bin lira tazminat ödenecek
Tarih: 30.08.2019 - 13:10
Kategori: Gündem

2014 yılında o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Osmaniye mitinginde “Hırsız var” pankartı açtığı için darp edilerek gözaltına alınan, ardından iktidarın kentteki tüm mitingleri öncesi gözaltına alınan eski uzman çavuş İbrahim Alıcı, AYM’ye başvurdu.

Osmaniye’de yaşayan 40 yaşındaki İbrahim Alıcı (Süleymanoğlu), 3 Mart 2014 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı mitingde, “Hırsız var” pankartı açtığı için güvenlik güçleri ve başbakanlık korumaları tarafından gözaltına alınıp darp edildi. Alıcı’nın şikâyeti üzerine kendisini darp ettiğini iddia ettiği polisler hakkında soruşturma başlatılırken, güvenlik güçlerinin şikâyeti ile de kendisi hakkında soruşturma açıldı.

BAŞSAVCILIK: İDDİALAR SOYUT, DELİL YOK

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Ferit Aslan'ın haberine göre, Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmalar, eski uzman çavuşun öne sürdüğü “işkence, kötü muamele, cinsel taciz ve tecavüz, hakaret ve tehdit suçları”nın “soyut” olduğu ve “bu suçların işlendiğine dair kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşturur net ve inandırıcı delil elde edilemediği ve düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleme suçunun unsurları itibarı ile oluşmadığı” gerekçeleriyle şikâyet hakkında takipsizlik kararı verildi. Karara yapılan itiraz da sonuç değiştirmeyince Alıca, 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

“KAMU DAVASI AÇILMASI GEREKİYORDU”

AYM’nin eski uzman çavuş İbrahim Alıcı’nın başvurusu ile ilgili verdiği kararın gerekçesi şöyle:

“Başvurucu hakkında düzenlenen adli rapor içeriği ve anılan teşhis işlemi ile kolluk görevlilerinin alınan savunmaları bir bütün hâlinde değerlendirildiğinde Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca devletin kötü muamele yasağı kapsamındaki pozitif yükümlülükleri açısından söz konusu eylem hakkındaki maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgililer hakkında kamu davası açılmasının gerekli olduğu açıktır.

27 BİN 500 LİRA TAZMİNAT VE YENİDEN SORUŞTURMA KARARI

“Bu doğrultuda taraflar arasındaki gerekli çelişmenin sağlanabileceği bir kovuşturmanın yapılması sonucunda belirlenecek maddi gerçeğe uygun bir yargısal sonuca varılması kötü muamele yasağına ilişkin devletin pozitif yükümlülüğünün bir gereğidir. Açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir. Yapılan inceleme sonucunda, Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının (maddi ve usul boyutu itibarıyla) ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasında hukuki yarar bulunduğundan kararın bir örneğinin yeniden soruşturma yapılmak üzere Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığına (Soruşturma No: 2014/2801) gönderilmesine karar verilmesi gerekir. İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlali nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvurucuya net 27.500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi gerekir.”

AYM: SORUMLU KİŞİLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇIN

AYM, İbrahim Alıcı’ya 27 bin 500 lira tazminat ödenmesi ve sorumlu kişiler hakkında yeniden soruşturma açılması için dosyanın Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi oy birliği ile karar verildi.

HER MİTİNG ÖNCESİ GÖZALTINA ALINIYOR

İbrahim Alıcı, 2014 yılında Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinginde açtığı pankart nedeniyle sonrasında yapılan her AKP mitingi öncesinde gözaltına alınmıştı. Alıcı, o dönemde açılan hakaret davasında da beraat etmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları