loading
close
SON DAKİKALAR

Hopa Davası Ankara'da Görüldü

Hopa Davası Ankara'da Görüldü
Tarih: 11.02.2012 - 23:04
Kategori: Gündem

Sanık avukatlarının, dosyadaki eylemlerin özel yetkili mahkemenin görev alanına girmediği gerekçesiyle, ''dosyada görevsizlik kararı verilmesi'' talebi reddedildi.

Ankara'daki Hopa protestolarıyla ilgili 28 kişinin yargılandığı davada, sanık avukatlarının, dosyadaki eylemlerin özel yetkili mahkemenin görev alanına girmediği gerekçesiyle, ''dosyada görevsizlik kararı verilmesi'' talebi reddedildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıkların kimlik tespitlerinin ardından iddianame özetlendi. Daha sonra sanık avukatlarından Ayhan Erdoğan, söz alarak, mahkemeye görev yönünden itirazda bulundu. Sanıkların, Hopa'da Metin Lokumcu'nun ölümüyle sonuçlanan olayları protesto etmek için bir araya geldiğini anlatan Erdoğan, Ankara'daki olayların, polisin basın açıklamasına müdahale etmesiyle başladığını kaydetti.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel'e, görevsizlik kararı verilmesi talebiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine, ilk soruşturma sırasında ''terör örgütü adına faaliyette bulundukları'' iddiasıyla gözaltına alınan bazı kişiler hakkında görevsizlik kararı verildiğini hatırlattı. Yüksel, sonraki incelemeler ve istihbari bilgiler doğrultusunda, bazı Öğrenci Kolektifleri ve Halkevleri üyelerinin THKP/C Devrimci Yol-Devrimci Gençlik terör örgütü adına faaliyette bulunduklarının tespit edildiğini belirterek, bu

konunun, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin hazırladığı bazı iddianamelerde de yer aldığına dikkat çekti. Bazı Öğrenci Kolektifi ve Halkevleri üyelerinin, silahlı terör örgütü adına suç işlediğinin iddia edildiğine işaret eden Yüksel, buna ilişkin deliller de bulunduğunu dile getirerek, görevsizlik itirazının reddedilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, mevcut deliller, iddianamedeki anlatım ve sevk maddeleri çerçevesinde, sanıklar üzerine atılı suçlamaların, CMK'nın 250-252. maddeleri ile Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. ve 7/1. maddeleri dikkate alındığında, mahkemenin görevli olmadığı yönündeki itirazın esas hükümle birlikte karar verilmek üzere temyizi kabil, reddedilmesine karar verdi.

Duruşmada daha sonra sanıkların savunmalarına geçildi. Sanık Mahir Mansuroğlu, Metin Lokumcu'nun öldürülmesine tepki göstermek üzere olay günü toplandıklarını ve savcılık sorgusunda sadece 31 Mayıs'taki eyleme katılıp katılmadığının sorulduğunu ifade ederek, ''Ama iddianameyi açtığımda terör örgütü üyeliği suçlamasıyla karşılaştık. Böyle bir suçlamanın gerekçesinin ne olduğunu da anlamadım'' ifadelerini kullandı.

Sanık Kadir Aydoğan ise arbedenin arasında kaldığını söyleyerek, "İddianamede savunulduğu gibi polis memuru tanımam, hiç karşılaşmadım ve yaralamadım" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları