loading
close
SON DAKİKALAR

Hopa davası skandal iddianameyle başlıyor

Hopa davası skandal iddianameyle başlıyor
Tarih: 11.02.2012 - 23:10
Kategori: Gündem

Hopa davasında piyasadaki kitaplar suç delili, yazarları ‘Marks ve Engels isimli şahıslar’, Milletvekili Kürkçü ‘terörist’, bir sanığın uzun saçını kesmesi ise suç eylemi oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin Hopa’daki mitingi sırasında meydana gelen olaylarda emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümünü protesto için Ankara’da eylem yapan öğrenci ve sendikacılar hakkında açılan, öğrenci tutuklamalarının sembol davası haline gelen Hopa davasının görülmesine bugün başlanacak.
22’si yaklaşık 7 aydır tutuklu 28 sanıklı davada, sanıklar, şemsiyeden, kitaba, kartpostaldan plastik boruya kadar uzanan “suç delillerini” savunmak zorunda kalacak.
Delil listesinde, yıllardır her eylemde atılan sloganlar da yer alıyor.
Olaylarda yaralananların şikayetleri hakkında ise bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı. İddianamede, parmağından yaralanan, yaralandığını iddia eden onlarca polis “müşteki” sıfatıyla yer alırken, aldığı darbeler nedeniyle 6 aydır yürüyemeyen, geçen hafta yapılan son muayenede bacağının 1 cm. kısaldığı ortaya çıkan, 4 ayını yataktan kalkmadan geçirdiği için vücudunda yaralar oluşan Dilşat Aktaş ve diğer eylemcilerin darp edilmesi konusunda hiçbir işlem yapılmadığı anlaşıldı.

Evlere şenlik delil üstüne delil

Dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İddianamede farklı kitle örgütleri ve sendikalardan gelmelerine rağmen sanıkların 1970’lerde varlığı son bulan THKP-C üyesi oldukları iddia edildi.

Sanıklar hakkındaki delil listesinde jzetle şu başlıklar dikkat çekiyor:

-  Demokratik Haklar Federasyonu, Alınteri, Kızılbayrak ve Halkevleri, “terör örgütü” olarak niteleniyor. Tamamının “THKP/C” kökenli oldukları ifade ediliyor.

-  Suç aletleri arasında 2 adet yaklaşık 150 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında gri renkli sert plastik boru, 1 adet yaklaşık 150 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında açık gri renkli sert plastik boru, 1 adet yaklaşık 150 cm uzunluğunda ve 2 cm çapında siyah renkli sert plastik boru, 1 adet 90x90 cm ebadında siyah-beyaz kareli puşi de sayılıyor.

-  Piyasada satılan V.İ. Lenin’in Devlet ve İhtilal, Gençlik Üzerine kitapları, Marx ve Engels’in Komünist Parti Manifestosu, Marx’ın Fransa’da İç Savaş kitabı, Jozef Stalin’in Strateji ve Taktik ile Anarşizm mi, Sosyalizm mi isimli kitapları, Mahir Çayan’ın Bütün Yazılar’ı, Abdullah Öcalan’ın Bir Halkı Savunmak kitabı suç aleti olarak gösteriliyor.

-  İddianamede Manifesto yazarları için “Marks ve Engels isimli şahıslar” deniliyor.

-  İddianamede, yanlış okunan ve yorumlanan bazı notlar da delil gösteriliyor. “Newroz Kawa’nındır, Dehak’ın değil” (Nevruz bayramının doğuşu kabul edilen, Demirci Kawa’nın, Dehak adlı zalimle savaşına ilişkin efsane) yazdığı sanılan bir not, iddianameye, “Nevroz kovanındır de hakkın değil” şeklinde, delil listesinde yer alıyor.

Polise var, mağdura yok

Sanıkların, polislere yönelik şiddet eyleminde bulunarak 65 polisin yaralanmasına neden oldukları iddia edilirken, raporlarda, polislerin parmaklarının yaralandığı, morluklarının bulunduğu gibi ifadeler yer alıyor.
Bununla birlikte, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne ait aracın sağ dikiz aynasının kırık olduğu, bir başka araçta darbe izi olduğu, bir başka aracın da sol camının kırık olduğu belirtiliyor.
Ancak, işitme kaybı yaşayan BES Başkanı Osman Biçer ve diğer eylemcilerin darp edilmesi konusunda ise hiçbir işlem yapılmaması dikkat çekti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları