loading
close
SON DAKİKALAR

Hükümetin açıkladığı memur ve emekli için yüzde 10,69'luk zamma Genel Sağlık İş'ten tepki

Hükümetin açıkladığı memur ve emekli için yüzde 10,69'luk zamma Genel Sağlık İş'ten tepki
Tarih: 08.01.2019 - 10:47
Kategori: Gündem

Birleşik Kamu İş'e bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, emekli ve memur maaş zammını yüzde 10.69 olarak belirleyen hükümetin açıklamasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Emekli ve memur maaş zammını yüzde 10.69 olarak açıklayan hükümete bir tepki de Genel Sağlık İş Sendikası'ndan geldi. Açıklamada "%10,69 maaş zammı alan kamu çalışanlarının maaşları, artan gelir vergisi dilimleri nedeni ile eriyecektir. Ayrıca kamu çalışanları bir üst vergi dilimine her yıl bir önceki yıla göre daha erken girmektedir. Kamu emekçileri kısa sürede, bir üst vergi dilimine tabi olmakta, vergi miktarı yükseldiği için kamu emekçilerinin geliri her sene biraz daha erken düşmektedir" denildi. 

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız "Yaşanılan ekonomik krizin faturasının çalışanlara kesilmesine “yandaş sendika’ çatısı altında sessiz kalma zamanı çoktan geçmiş, sendikal tercihi gözden geçirme zamanı gelmiştir" dedi. 

"Genel Sağlık-İş, kamu çalışanlarını yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edenlere karşı çözümün “örgütlü mücadele” olduğunun farkındadır" diyen Zekiye Bacaksız'ın açıklaması şöyle: 

"TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları esas alınmak suretiyle; kamu çalışanlarına %10,69 zam yapılacaktır. Kamu çalışanlarına yapılacak zammın %4’lük kısmı toplu sözleşmeden kaynaklanırken %6,9’luk kısmı enflasyon farkı olarak verilecektir.

Enflasyon rakamı iktidarın beklentisinin üstünde çıktığı için Başkan Yardımcısı görevden alınan TÜİK’in, yıllık enflasyonu %20,30 olarak açıklaması gerçekçi değildir.  Metodolojiye ters bir yaklaşımla fiyat takibi yaparak enflasyon rakamlarının iktidarın hedef enflasyonuna uygun hale getirildiği şüpheleri hiç de azımsanamayacak kadar kuvvetlidir.

Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in temel gıda maddelerini esas alarak yaptığı gıda enflasyonu araştırmasına göre yıllık gıda harcamalarındaki artış %48,84 olarak gerçekleşmiştir. 

Gerçek enflasyon rakamlarının çok altında belirlenen zam oranları ise “sıfır zam” anlamına gelmenin ötesinde, kamu çalışanlarını alacaklı hale getirmektedir.

Vergi Yükü Çalışanın Omuzunda

Kamu çalışanlarına yapılan zam oranı, vergi oranlarının belirlenmesine esas alınan yeniden değerlendirme oranı olan 23,73’ün bile altında kalmıştır.

%10,69 maaş zammı alan kamu çalışanlarının maaşları, artan gelir vergisi dilimleri nedeni ile eriyecektir.

Ayrıca kamu çalışanları bir üst vergi dilimine her yıl bir önceki yıla göre daha erken girmektedir. Kamu emekçileri kısa sürede, bir üst vergi dilimine tabi olmakta, vergi miktarı yükseldiği için kamu emekçilerinin geliri her sene biraz daha erken düşmektedir.

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekirken, vergi yükü kamu emekçilerinin omuzlarına yıkılmaktadır. Sosyal devlet ilkesinin gereği yerine getirilmeli, çalışanlar üzerindeki vergi yükü hafifletilmeli ve adil gelir dağılımı sağlanmalıdır.

“Rekor” Nitelemesi, Akıl Tutulmasıdır

Bütün harcamaları devlet bütçesinden karşılanan Cumhurbaşkanına, 2019 yılı bütçesinde yüzde 26 maaş zammı öngörülmüş, kamu çalışanına bu oran bile çok görülmüştür. Buna karşın yandaş sendikanın başkanı maaş zammını “rekor” olarak nitelendirmektedir.

Kamu çalışanları, yapılan açıklamalar, oynanan rakamlarla yaratılmaya çalışılan illüzyonun farkındadır. Yaşanılan ekonomik krizin faturasının çalışanlara kesilmesine “yandaş sendika’ çatısı altında sessiz kalma zamanı çoktan geçmiş, sendikal tercihi gözden geçirme zamanı gelmiştir.

Umutsuz Değiliz. Çözüm Örgütlü Mücadele

 Açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren sağlık çalışanları için bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır. Ancak, ulusumuz tarihin hiçbir döneminde “umutsuzluğa” teslim olmamıştır.

Genel Sağlık-İş, kamu çalışanlarını yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edenlere karşı çözümün “örgütlü mücadele” olduğunun farkındadır.

Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini; çalışanları açlığa mahkûm eden zihniyete seyirci kalmamaya; insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşulları için Genel Sağlık-İş ile birlikte mücadeleye çağırıyoruz"

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları