loading
close
SON DAKİKALAR

İBB Meclis toplantısına başkanlık eden Ekrem İmamoğlu'ndan AKP'li Tevfik Göksu'ya: 23 Haziran size bir ders verdi diye düşünüyorum

İBB Meclis toplantısına başkanlık eden Ekrem İmamoğlu'ndan AKP'li Tevfik Göksu'ya: 23 Haziran size bir ders verdi diye düşünüyorum
Tarih: 08.07.2019 - 10:23
Kategori: Gündem

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldıktan sonra ilk belediye meclis toplantısında başkanlık etti.

İmamoğlu'nun konuşması şöyle:

"Çorlu'da 1 yıl önce tren kazası olmuştu. Benim de yakından tanıdığım yakınlarım, komşularım hayatını kaybetmişti. Yargının suçlulara hakettikleri cezaları en kısa zamanda vermelerini diliyorum.

İş güvenliği, can güvenliği en hassas olduğumuz alan. Hepimizi tedbirli olmaya davet ediyorum.

-11 Temmuz Boşnak hemşehrilerimizin acı günü. Srebrenitsa insanlık tarihine kara leke olan bir günü yaşatmıştır. 24 yıl hayatını kaybeden Boşnak toplumuna başsağlığı diliyorum. 

15 Temmuz hain bir saldırıyla yüzlerce insanımız hayatını kaybetti. İstanbul'da en fazla şehit verilen noktalardan birisindeyiz. Sadece 15 Temmuz'da yapılan hain darbe girişimi ve insanların hayatlarını kaybetmesi aslında sonuç. Devletçe, kamu olarak, bu tehditleri yaşamamak adına devlet geleneğinden uzaklaşmadan, bir kısım kurum kuruluşlara hakettiğinden fazla ilgi göstermiş olmanın verdiği sonuçtur. O günün oluşmasına katkı sunan atmosferi, kurumları, kişileri, süreci de unutmadan ders almanın önemli bir unsur olduğunu hatırlatmak istiyorum. Her bir şehidimizi rahmetle anıyoruz. Allah bir daha böyle bir gün yaşatmasın.

-24 Temmuz 1923 Sevr Anlatşması sonrası ülkemize yaşatılan travma ve Kurtuluş Mücadelesinin neticelenmesi ve yurtta sulh cihanda sulh anlaşıyşıyla geçerli olan maddeleriyle büyük bir sözleşmenin günüdür. Lozan Antlaşmasının mimarı Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'ye minnet duyuyorum.

Bundan sonraki temmuz ayları umarım ki iyi işler yapmamıza vesile olsun, yine acı olaylar yaşanmasın."

Tevfik Göksu: 23 Haziran seçimlerinin tekrar hayırlı olmasını diliyorum 

İmamoğlu'nun ardından AKP adına Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu söz aldı.

Göksu'nun konuşması şöyle:

"23 Haziran'da İstanbulluların iradesi tecelli etmiş, İstanbullular kararını vermiştir. İstanbul halkının iradesi saygın ve kıymetlidir. 23 Haziran seçimlerinin sonuçları Türkiye'nin demokrasisini sorgulayanlar için çok anlamlı bir cevap olmakla beraber Türk toplumunun demokrasiyi ne kadar içselleştirdiğini göstermiştir. 

Biz AK Parti grubu olarak milletin iradesinin tecelli etmiş olmasını hanemizde kayıp olarak değil, üzerimize atfedilmiş sorumluluk olarak görürüz. 23 Haziran seçimlerinin tekrar hayırlı olmasını diliyorum.

Başbağlar ve Madımak'ta karanlık ellerin kurmuş oldukları tuzaklarla katledilen tüm insanlarımıza başsağlığı diliyorum. 

Srebrenitsa katliamında eli olan herkesi kınadığımı bütün insanlığa ilan etmek istiyorum.

15 Temmuz hepimzin hafızasında çok istisna bir yere sahiptir. Hain darbe girişiminde haytalarını kaybeden 251 insana rahmet diliyorum.

-23 Haziran'da icrai sorumluluğu alanlar icrai, karar ve denetim sorumluluğunu alanalar da bunu gayretli çalışmayla ortaya koyacaklardır. Biz Cumhur İttifakı'nın meclis üyeleri olarak icranın önümüze getirmiş olduğu İstanbul'a katkı sağlayacak hangi projeyi kararı getirirseniz tereddüt etmeden destek vereceğimizi ifade etmek istiyorum. İstanbul'un kültürüne, değerlerine, gelecek vizyonuna, toplumun değerleriyle örtüşmeyen herhangi bir öneri getirirseniz de bunun geçmemesi için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi belirtmek isterim. Meclisteki tutumumuz asla negatif olmayacaktır. İstanbul'da yaşayan her bir canlının geleceğine katkı üretecek her şeye destek verirken 2 şeye dikkat edeceğiz. Meclisteki kimseyle kişisel polemiğe girmeyeceğiz, şahsıyla uğraşmayacağız. Asla siyasal fırsatçılığın peşinde olmayacağız. 

Kent ekonomisinin geliştirilmesiyle ilgili projeyi destekleyeceğiz. İstihdam alanların artırılması, kentteki yaşamın kaliteli olmasıyla ilgili projeleri, afet yönetimiyle ilgili çalışmaları, ulaşımın geliştirilmesi, temiz çevre için konacak projeler, ortak aklın yaygınlaştıırlması, İstanbul'un turizm potansiyelinin ileri taşınması projelerine katkı vermeye gayret edeceğiz. 

Biz bu şehrin yönetimini üstlenmiş siyasi hareketin mensuplarıyız. Nasıl bir İstanbul emanet ettiğimizi ifade etmek istiyoruz.

59 milyar TL konsolide bütçesi olan, bütçe yönetiminde başarılı, mali boyutu güçlü bir belediye emanet ediyoruz. İBB ile ilgili borç konusunda spekülasyon yapılıyor. İBB'nin tahakkuk etmiş borcu 5.8 milyar, 20 yıla yayılmış borcu 17.8 milyardır. Borç tartışılacak bir konu değil, yönetilip yönetilmeyeceğinin konuşulacağı bir konudur. 
Şu ana kadar bitmiş, ihalesi yapılmış, inşaatı devam eden 624.65 km metro ağını emanet ediyoruz. 6303 toplu ulaşım aracını emanet ediyoruz. Kişi başı 8.68 metrekare alan düşen yeşil alan emanet ediyoruz. 2 milyon 142 bin adet dikilmiş adet ağacı emanet ediyoruz. 2071 yılına kadar bütün altyapı yatırımlarını bitirmiş İSKİ'yi emanet ediyoruz. 6,5 milyon abonesi olan İGDAŞ'ı emanet ediyoruz. İstanbul'un çevreden enerjiye kadar yüzde 80'i tamamlanmış akıllı şehir İstanbul'u emanet ediyoruz. 

İBB çığır açmış bir belediyedir. AB üyesi olmadan Avrupa kültür başkenti olan bir İstanbul bırakıyoruz.

Sayın başkanın seçim boyunca İstanbullulara taahhütleri var.  Bu taahhütleri yerine getirmesi için kendi grubu destek vermese bile biz destek verip hayata geçirilmelerini sağlayacağız. Size 'biz başarısız olduk ama' dedirtecek hiçbir cümle kurdurtmayacağız. 10 yıldır bu meclisteyim. Sizin bize yaşattıklarını size yaşatmayacağız. 

Eylül ayından itibaren başkanın bütün taahhütlerini kendisi getirmezse biz meclise getirip icranın emrine sunacağız. Binali Yıldırım'ın taahhütlerini de karar haline getirip sunacağız. Dün CHP'nin iletişim organı olan bir gazetede İstanbul valimizle ilgili ahlak dışı bir haber çıktı. Siyaset yaparken iletişimi oyunlarını yapabilirsiniz biliniz kiyalanla ve iftirayla kurmak istediğiniz kuleleriniz çabuk devrilir. Bunu sevis eden her kimse İBB'den borçlanma kararı geçmeden İBB Başkanı nasıl borçlanabilir?  "

CHP adına Doğan Subaşı söz aldı. 

Subaşı'nın konuşması şöyle:

"(Tevfik Göksu'nun konuşmasına atfen) Emaneti millet alır millet verir. Bunun da Pontus gibi bir dil sürçmesi olduğunu var sayıyorum. Acı olaylarda kaybettiğimiz herkese Allah'tan rahmet diliyorum. 2 Temmuz Sivas Katliamı yüz karasıdır. Olaydan kurtulan arkadaşlarımla konuştum. Yangın sırasında sışarıda tahrik olmuş bir mkalabalık, içeride insanlar yukarı kaçıyorlar. Çok yakında diğer binaya pencereden geçmek istiyorlar. O binada BBP'nin ilçe başkanlığı var. Birisi içeri almayalım diyor. İçlerinden birisi olur mu diyor, alıyorlar sonra. Milletimiz vicdanlıdır. 

5 Temmuz Başbağlar Katliamı ülkemizi çatışmaya sürüklemek isteyenlerin eylemidir. Etnik, mezhepsel bir çatışmaya sürüklemek eylemidir. -1991-95 arasında Yugoslavya dağılma sürecine girmiş, iç savaş yaşanıyordu. 8372 boşnak vatandaşımız katledildi. BM güçleri oradaki topluluğu korumak zorundaydı ma abunu yerine getirmedikleri gibi halkın silahlarını da topladılar. Savunmasız bıraktılar. Sonra götürüp şehrin anahtarını teslim ettiler. Bu Avrupa'nın göbeğinde oldu. 2007'de Lahey Adalet Divanı bunu soykırım ilan etti. Bunun vicdanlarımızda yarattığı acıyı anıyoruz. Boşnak vatandaşlarımızın acısını paylaşıyoruz.

15 Temmuz'u hep birlikte yaşadık. 15 Temmuz'a 'milli vbirlik ve demokrasi günü' dedik. Milli birliğimize sahip çıkmalıyız. Aramızdaki görüş ayrılıklarını mili birliğimizi bozacak bir söylemle dile getirmemeliyiz.

Son derece ilginç bir seçim süreci yaşadık. Herhalde 1950 seçimleri kadar önemlidir. belediye seçimi olsa da önemlidir. Sayın başkanımız toplumun çok değişik kesimlerinden oy aldı. Sosyalistler, muhafazakarlar, ülkücüler, milliyetçiler, CHP'liler, SP'liler, AK Partililer, MHP'liler oy verdi. 

Mayıs ayında İSKİ genel kurulunu yaptık. Yüzde 40 indirimden sö zattık. AK Parti grubu da CHP de olumlu demişti. Herkes yüzde 40'ı istiyordu ama 3 saatlik genel kurul yaptık. İndirim dışında her şeyi konuştuk. Yeni dönemde daha verimli, adaha üretken bir meclis yaratmalıyız. Biz Millet İttifakı oalrak bu konunu üzerinde duracağız. 

Kamudan yana tekliflerle karşınızda olacağız. Partizanlık yapmayacağız."

Tevfik Göksu'nun Doğan Subaşı'ya yanıtı: "Benim ağzımdan çıkmadan, ima dahi etmediğim bir şeyi ironi yapmanızı kınıyorum. Emanet kelimesinden niye alındınız anlamadım. İstanbul halkı emaneti tevdi etti, biz de tevdi ettik. Emanet emin insanlara tevdi edilir bundan rahatsız olmuş olabilirsiniz."

İmamoğlu'ndan Tevfik Göksu'ya: Düşünmüştüm ki güzel konuşmanızda 23 Haziran size bir ders verdi diye düşünüyorum. Emanet konusu bir gönderme içermektedir. Emanet sahibine verilmiştir artık herkes işine bakmalı. Bahsettiğiniz gazete CHP'nin yayın organı değildir. Sözcü gazetesi saygın bir yayın organıdır. İftira yapan gazeteleri ben 6 ayda iyi tanıdım. Vali beyle ilgil yorumlar gazeteciyi bağlar. Sadece benimle ilgili haber yapan bir gazete. Ben 7-8 gazetenin iftiralarla dolu haber yaptığını 6 ayda görmüş birisiyim. Bu hassasiyetinizi bu gazeteleri empati yapmanızı tavsiye ederim."

İmamoğlu: (AKP'nin meclis toplantılarının 5 gün yapılması teklifi) Meclis'in gün saat ve toplanma anlarını yetki olarak meclis belirlemez. O duyuruları belediye başkanı yapar. Haftası bellidir saatlerini belediye başkanı belirler."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları