loading
close
SON DAKİKALAR

İBB Meclisinde deprem tartışması

İBB Meclisinde deprem tartışması
Tarih: 14.10.2019 - 12:38
Kategori: Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, ekim ayı oturumu için toplandı.

Meclis'te yapılan konuşmalar şöyle:
 
İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan: 
"İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem gösterdi ki ülkemizi 17 yıldır yöneten AK Parti hazırlık yapmamıştır. 99'da yapı stoğu güvenli olmaktan uzaktı, 20 sene geçti kaydedeğer bir ilerleme sağlanamamış. 99'da kaçak yapı sorunu vardı, 20 sene sonra kaçak, sağlıksız yapılar imar affıyla affedildi. 
İstanbul'un kentsel dönüşüme ihtiyacı vardı, gördük ki ihtiyaç olan yerlere uygulanmamış. Deprem toplanma alanları imara açılmıştır. 
10.5 milyar olan bütçe açığı 7 milyar TL'ye geriledi. Tasarruf yatırımlara yansıdı. Metro inşaatları yeniden başladı. Stratejik plan çalıştayına katılan CHP ve İYİ Parti'ye teşekkür ederken AK Parti grubunun çalıştaya katılmamasını İstanbulluların takdirlerine arz ediyorum.
Henüz muhalefet etmeye alışamayan AK Parti grubuna muhalefet etme eğitimi almayı öneririm. 
Ümmet birliği tezinin çöktüğüne bir defa daha şahit oluyoruz. 100 sene önce halifesine başkaldıranlar size ne yapmaz? AB'ye karşı yanımızda duran Macaristan'a teşekkürü borç biliyoruz. 
Sınır ötesi harekatı yapmak durumundaydık. Milletimizin en önemli özelliği bütünlüğüne kastedildiğinde tek vücut olmayı başarmasıdır. 
Cumhurbaşkanımıza çağrımız (harekatı) partiye PR çalışması yapma gayretinden bir an önce uzaklaşmasıdır.
İYİ Parti'nin Barış Pınarı Harekatı'na bakışı genel başkanımız Meral Akşener'in 'Bugün tek parti vardır o da al bayraklı partidir' sözleriyle söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı sözleri nedeniyle kınıyorum."
 
AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu:
"Bugün her birimizin hassasiyetle konuşması gerekirken deprem meselesini de siyaset üstü tutamadık. 
Kuruluş felsefesi bağımsılık ve adalet olan devletimiz tarihinde emperyalizme ve dayatmaya hiçbir zaman yüz vermemiştir. Devletin kararlılığı ile Barış Pınarı Harekatı başlamıştır. Bütün askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum. Bu harekat esnasında şehit düşen herkese Allah'tan rahmet diliyoruz.
Başkomutanımız sayın cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi harekatın amacı terörist oluşumlara karşı ve sınır güvenliği içindir. Harekatın amacı ölüm değil hayat ve adalettir. Harekata başlarken sözlerine güvenilmeyeceğini defalarca test ettiğimiz ülkelere değil aklımıza, imanımıza, ordumuza güvenerek başladık. 
Harekatın muvaffakiyetle sonuçlanmasını istemeyenler olduğunu düşünmüyorum. O zamana kendi ordusuna katil kendi ordusuna işgalci diyenlerle aramıza mesafe koyacağız. Bugün inanıyorum ki meclis üyelerimiz parti rozetlerini çıkartmış ay yıldızlı Türk bayrağı rozetini takmışlardır. 
26 Eylül'de hepimiz korku yaşadık. Hepimiz eyvah ne oalcak derken can kaybı olmaması hepimizin tesellisi oldu. Depremle ilgili konuşacağımız yerde deprem üzerinden polemikler yaşadık. Sanki fay hattının kırılmasına AK Parti sebep oldu. Bu bir doğa olayıdır. Afetlerde 2 şey önemli. Biri psikolojiyi, diğeri fiziki durumu yönetmek. 
İnsanlar afet durumlarında kamu yöneticilerinden sakin olun, devlet her tedbiri almıştır, demesini bekler. Kalktık birimiz deprem için toplanan vergilerden, toplanma alanlarından bahsettik. Kentsel dönüşümden rantsal dönüşüme kadar girdi arkadaşımız. (İbrahim Özkan'a) Esenler'de gel göstereyim sana. İnsaflı, vicdanlı olmak lazım. Bu kentte kamu binalarının yüzde 92'si yüzde 100 yenilendi. 7060 okul var, yenilenmeyen 30 tane. Eksikler olabilir. En büyük tecrübe yaşayan ülkeler bile afet karşısında tedirgin olabilir. 
Toplanma alanlarıyla ilgil çok ilginç şeyler söylendi. Sandi bu meclis tarafından imara açılmış gibi. Toplanma alanı nedir? Toplanma alanı diye plan lejantımız var mı? Herhangi bir arsayı toplantı alanı diye imara kapalı tutabilir misiniz? Toplanma alanı dediğiniz şey değişken alanlardır. 99 depremi olduğunda o günün valisi belediyelerden bu yerleri istiyor. O gün toplanma alanı 470'miş. 77 kalmış deniyor. Oysa İBB'ye CHP'li bir vekil meclis üzerinden bir önergeyle soru sormuş. Toplanma alanı olarak gösterilen yerlerden kaçına işlem yapılmış diye. 11'miş. Çoğu CHP'li belediyelerde. Fonksiyon değişikliklerinde gene kamu hizmetine değişim olmuş.
AFAD'ın elindeki listeye göre 2864 alan var. Mevlana der ki kişi karşısındakini kendisi gibi bilir. Eğer AK Parti rant gayretinde olsaydı İstanbul'un en kıymetli olan Atatürk Havalimanı'nda imar işlemi yapardı. Atatköy'deki Baruthane... Büyükşehir kamulaştırarak partk yaptı. 
Yeşil alanı 60 milyon metrekareye çıkardık. Başkanımız Kemerburgaz'la ilgili 6,5 milyon metrekare yeşil alan kazandırdım, diyor. Kemerburgaz'ı yapan biziz. Deprem meselesini siyasi polemiklerin konusu haline getirmeyin. 
Deprem vergileri ne oldu, diyorlar. İstanbul'a yapılan yatırım 235 milyar. 
Arkadaşımız yatırımlar durmuştu, başladı dedi. Zaten devam ediyordu. Metro Hazine Bakanlığı onaylamasa başlayabilecek miydi? Biz AK Parti olarak milletin her bir ferdinin geleceği için risk varsa 'burada risk var' demedik. Evet dedik bugüne geldik."
 
CHP adına Selçuk Sarıyar:
"(AKP'li Göksu'ya) Biz sizi uyarırken stratejik derinlik, değerli yalnızlık diyordunuz ne oldu. Parti rozetini kenara koyun diyorsunuz, çıkıp herkesi AK Parti saflarına davet ediyorsunuz. Bunları kendinize bir sorun."
 
CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı:
"Toplanma alanlarının 77 olması bize verilen resmi cevapta var. İmar ve şehircilik başkanlığından verildi yanıt. Tevfik bey 7060 okul yenilendi, dedi. Bize resmi yazıyla verilen rakam: İstanbul'da 209 okul binası yeniden yapıldı, 739 yneilendi. 7060 rakamı yok.
Fay hattını imara açan AK Parti grubuydu. Altında bizim imzamız yok." 
 
CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı:
"AK Parti grup başkanvekiliyle meclis çalışması başlarken konuşmuştuk. Siz bilgilendirilmeden önergeler gündeme getirmeyeceğiz, demişti. Bugün bakıyoruz çok sayıda önemli önerge geliyor. Esenler'de askeri alanın imara açılması konusunu getirdiler. 
İBB CHP'nin eline geçti diye geri (önceki çekiyorsunuz. Biz buna ret oyu vereceğiz. Komisyonda kamuoyunun gündemine getireceğiz. 
 
AKP'li Meclis Üyesi Kadir Çakır:  
İşçilerin sendika değiştirmeleri konusunda mevcut yönetimi tarafından baskı yapıldığı şikayetleri var.
(İmamoğlu'na) CHP grup sözcüsünün işçileri sendika değiştirmeye zorlayan eylemleri konusunda bilginiz var mı, bilginiz dahilinde mi yapılıyor?
 
Tarık Balyalı:
"Yunus garajına gittim. Yunus Garajı'nda Hak-İş, Belediye-İş, DİSK'e üye arkadaşlar vardı. Hepsi sıkıntılarını ifade ettiler, dinledim. Konuşmalarımın kameraya alınmasını kabul ettim. Meclis üyesi arkadaşımıza yanlış bilgi vermişler. Herhangi bir sendika ismi söylemedim. Çalışanların örgütlenme, sendikal özgürlüğü vardır, istedikleri sendikayı seçme özgürlükleri vardır. Ben de siyasetçi olarak bir sendikanın desteklenmesini isterim ama baskı yapmayız. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi 'bizim sendikaya üye olmazsanız burada çalışamazsınız' demeyiz."
 
Ekrem İmamoğlu: 
"Deprem konusunda birçok çalışma yapılmış (önceki dönemler). Çalışmalara rağmen depremin insanların zihninde çözüldüğünü söylemek mümkün değil. Depremle ilgili seferberlik süreci ilan etmek gerek. İBB, 39 ilçe belediye başkanlığı, AFAD,Şehircilik Bakanlığı var. Her şey eşgüdümlü şekilde yürütülecek.
Silivri açıklarında 5.8'lik deprem yaşadık. 5.8'lik deprem minik bir depremdir, büyük bir uyarıdır. 5259 ihbar alındığı 224 ağır hasarlı, 754 az hasarlı bina ihbarı yapılmıştır. 5.8'lik depremn binalara böyle hasar vermesi mümkün değil. 30 yıl içibde 7 üzeri deprem olaslığı var deniyor. TÜBİTAK, Kandilli çalışmaları bu depremin yıkıcı olacağı konusunda net. 
Boğaziçi Üniversitesi'nin 2018  raporuna göre deprem ve hasar kayıp tahmin çalışmasına göre hasarlar şöyşe sıralanmıştır. 
Gece 15 milyon insan aynı anda yakalanacak. Gündüz 6 milyonu etkilenecek.   
Çok ağır hasarlı bina 48 bin bina olarak hesaplanmıştır. Orta hasarlı 194 bin bina. Enkaz tahmini 25 milyon metreküp, yol kapanma oranı yüzde 30 üzeri, ekonomik kayıp 70 milyara yakın, yapısal olmayan kısmıyla 140 milyarlık hasardan bahsedilmektedir. 
İlk verdiğimiz talimatlardandır. 5,8'lik depremi Allah'ın lütfu kabul ediyorum. Kafamızı kuma sokmadan çözmeliyiz. 
Cumhurbaşkanından randevu talep edince ne konuşacaksınız, dendiğinide depremi konuşacağım, demiştim. Gecikmeden önlem almak zorundayız.
Depremde 48 bin binanın dönüşümü yapılacaktır. Takip sistemiyle sürekli takip edilerek dönüşüm sağlanması konusunda bu işi sıcak tutacağız. 
Hangi binaların hasar alacağı tespit edilecek, çalışma başlatılacak. 
Kentsel Dönüşüm Strateji belgesini hayata geçireceğiz. 5 yıl içinde strateji belgesindeki tüm müdahaleleri bitirmiş olacağız. Bina zileme ve hasar takip sistemini 6 ay içinde hayata geçireceğiz. Kamu binaları, körü ve viyadükleri takip edeceğiz. 
Bütün karayolları için çalışmalara başladık. 1 yıl içinde cevapsız sorun kalmayacak hale getireceğiz İstanbul'u. 
Deprem sonrası içme suyu önemli bir konu. İhtiyaç duyulabilecek yer altı kaynaklarının hazırlanması için 6 ay içinde çalışma yapacağız. 
Sismik ve yer bilimleri çalışamları önemli. Kasım ayı ortasında birçok ülkenin kuruluşları, vakıfları, bilim insanlarıyla birlikte, bilim adamlarımızı, 39 ilçe belediyemizi, AFAD'ı davet ettiğimiz çalıştay yapacağız. Buradan şehre rapor sunmak zorundayız. 
Tsunami eylem planımız 1 yıl içinde projelendirilmiş ve bitirilmiş olacak. 
Erken uyarı ve müdahale sistemi... Teknik bir uyarıdan bahsediyoruz. Depremden 5-7 saniye önce alınacak uyarıyla gazı kesme konusunda tüm çalışmalar eksiksiz yapılacak. 
Şehrin heyelan envanterini oluşturacağız. 
Afet sonrası toplanma barınma çok tartışılıyor. Toplanma alanı, öncelikle en az 500 metrekare olması gereken alan. Binalara en fazla 500 metre mesafede olması gereken alanlardan bahsediyoruz. İletişime, atık suyuna, içme suyu konusunda donatılmış olmalı. Bahsedilen yerler bu özelliklere sahip değil. Barınma alanları da 72 saatten 2 yıla kadar kulanılabilecek alanlar olarak tanımlanmştır. En az 3 bin metrekare ve büyüklükte olmalı. 
3 ay içinde bu alanlarla ilgili çalışmaları tamamlayacağız. İstanbul'da şu anda toplanma alanı olmaya uygun 859 yer tespit edildi. Bir toplanma alanı olarak tanımlanan yere binalar yıkılacaksa, o yol tıkanacaksa, 500 metreden küçükse toplanma alanı olarak tanımlayamazsınız. Her binanın alanlara giden tahliye koridorlarını da belirleyeceğiz. 6 ay içinde sağlayacağız bu donanımı. 
1 yıl içinde kamu spotları, mobil uygulamalarla desteklenecek.
Her iki yakada kurulacak olan deprem parkları ile İstanbulluların farkındalığı üst seviyeye taşınacak. 
Her mahallede en az 5 kişiden oluşacak afet gönüllüsü olacak. Afet gönüllülerin ihtiyaç duyacakları malzemeler muhtarlıklarda özel olarak saklanacak. 
Duamız depremin geç gelmesidir. 5 yıl içinde çok büyük işleri başarmış hale geleceğiz. Umarım bu sorunları hallettikten sonra depremi bilinçli bir toplum olarak karşılayalım."
 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları