loading
close
SON DAKİKALAR

İBB Meclisi'nde Kanal İstanbul ve Melen tartışması

İBB Meclisi'nde Kanal İstanbul ve Melen tartışması
Tarih: 09.12.2019 - 14:21
Kategori: Gündem

İBB Meclisi'nin aralık ayı oturumlarının ilk birleşimi başladı.

İBB Meclisi'ne Başkan Ekrem İmamoğlu  başkanlık ediyor.

Ekrem İmamoğlu:

"Kadına şiddet konusu... Bir genç kızımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü hep birlikte yaşadık. Bütün vicdanları sızlatan bir olay. Allah'tan rahmet diliyorum. 

Kasım ayında özellikle 2 önemli ismi kaybettik. Mümtaz Soysal öncemli bir devlet adamıydı, Yıldız Kenter sanat camiasının duayen bir ismiydi. Rahmet diliyorum.

Yarın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Beşiktaş'ta terör saldırısının 3. yıl dönümü aynı zamanda. Terör saldırıları acı olaylar. Her daim baş sağlığı diliyoruz, olmaması için dilek diliyoruz ama seçilmiş kişileriz. Bu sorumlulukla süreçlere yaklaşmalıyız. Bu ister Maraş Katliamı ister Başbağlar olsun teröre karşı topyekün mücadele etmeyi en önemli mesele olarak görmeliyiz.

22 Aralık Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü. Derin bir acı. 10 binlerce şehidimizin olduğu Sarıkamış'ta tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 25 Aralık İsmet İnönü'nün ölüm yıl dönümü. Kendisini rahmet le anıyorum. 

27 Aralık milli marşımızın söz yazarı Mehmet Akif Ersoy'un da ölüm yıl dönümü, rahmet diliyorum.

Hristiyan hemşerilerimizin 25 Aralık Neol Bayramı. Noel bayramlarını tebrik ediyorum."

Tevfik Göksu:

"Meclis'in çalışma prtaiğini irdelerken her birimiz gelecek vizyonunu değerlendirmek isteriz. Sağolsun sayın başkan her bir dönemde kendi demokrasi anlayışını yansıtan ifadelerle Meclis'te değerlendirmemiz gereken pasları bize veriyor. 

Geçtiğimiz ay CHP'nin son dakika manevrasıyla su zammını tartıştık. İSKİ, İETT bütçesi konuşuluren İstanbullulara sözümüz gereği bütçelere evet dedik. Ama bu bütçe içinde önümüze bir zam teklifi getirildi. İSKİ'nin kendi zamn teklifi sunuldu kamuoyundan tepki gelince CHP farklı bir teklif getirdi. Biz de ahlaki ve ilkesel gereği bu zammı reddettik. 1,4 milyar lirayı İstanbulluların cebinde bıraktık. Başkan AK Parti grubundaki her bir arkadaşımıza hakaret edercesine ifadelerde bulundu. Duruşumuza samimiyetsiz, ucuz kahramanlık gibi ifadelerle AK Parti ve MHP grubundaki arkadaşlarımıza hakaretlerde bulunmuştur. Önümüze gelen su zammıyla ilgili ortaya koyduğumuz değer ahlaki bir duruştur. Seçim dönemi kapı kapı dolaşıp İSKİ suyu pahalı satıyor, biz gelince indireceğiz, diyeceksiniz. 6 ay sonra zam yapacaksınız. Smaimiyet vadettiklerinizle icraatlarınızın örtüşmesidir. Bizleri samimiyet testine tabi tutmak başkanın söyleyeceği bir şey değil.

İSKİ enerjiye gelen zamdan dolayı yılda 200 milyon arttı dedi, 200 milyonluk artış getirseydiniz niye 1,4 milyonluk artış getiriyorusunuz? 

Bizi ucuz kahramanlıkla itham etmek bize yapılan hakarettir. Ucuz kahraman sırtında küfesi olmadığında bol keseden atıp küfeyi yüklendiğinde geriye dönendir. 

Ucuz kahramanın kim olduğunu görmek istiyorsanız CHP il başkanınızın tweetinize bakabilirsiniz. Ucuz kahramanlık kahraman olduk kitabı yazdırmakla örtüşen bir kavramdır. 

İstanbul sizi seçti, itirazımız yok. Sizi seçen İstanbul halkı meclis üyelerini de seçti, saygı duyacaksınız. 

Ucuz kahramanlık demeniz sizin demokrasi anlayışını gösteriyor. 

Su zammıyla ilgili çok yara aldığını düşünen başkan manipülasyona kaldı. Durup duruken Melen, Kanal İstanbul gündeme geldi. Melen'İ gündeme getirirken teşekkür etmesi gerekirken İstanbul'a su zammını bir tara bıraktı Melen'den niye su gelmedi, dedi. Ya size eksik bilgi verdiler ya siz bu işi bilmiyorsunuz. Ocaktan bu yana 965 milyon metreküp su kullanılmış. 312 milyon metreküpü Melen'den gelmiş. Melen 2020'de açılacak diye planlanmış. Suyun 3'te 1'i Melen'den geliyor. Şu ana kadar harcanan para 9 milyar. Avrasya Tüneli'ne harcanan para 5 milyar. İstanbul'a 9 milyar yatırım yapan hükümete teşekür etmeniz gerekirken hakaret etmeye ne hakkınız var. 

AK Parti ve 25 yıllık dönem içinde bütün altyapılar bitirilmiştir. Melen Projesi bizim dönemimizde planlanmış devasa bir projedir. 

-Sayın başkan CHP'de yeni bir soluk olacağını ifade ederek meydanlara çıkmıştı. Ben güzel projelere farklı perspektif ortaya atabilir diye düşündüm. 

Bu millet CHP'nin karşı çıkmasına rağmen Keban'ı, Avrasya'yı, Marmaray'ı, 1., 2., 3. Boğaz Köprüsünü yapmış, Kanal İstanbul'u da yapacak.

Başkan deprem çalıştayı topluyor. Çalıştayın açılışında sayın başkan kendi gündemini veriyor böyle çalışın, diye. Kanal İstanbul ihanettir, cinayettir, diyor. Neye göre konuşuyorsunuz? Başkan kendi siyasi duruşunu AK Parti karşıtlığıyla ifade etmeye çalışıyor. Kanal İstanbul'dan vazgeçtik deseydi başkan yapılmalı diyecekti. 

ÇED raporuyla ilgili imza atmayan daire başkanına görevden alırız diyorlar, hani demokrasiniz? Her alanda uzmanlar çalışma yapmış. 57 farklı kurum görüşlerini ortaya koymuş. Muhtemel riskler ve alınması gereken tedbirleri ortaya koymuşlar. 

Bu depremi tetikleyecekmiş, çevre problemleri ortaya çıkaracakmış. 13 bin sayfalık raporu okumalarını tavsiye ederim. 

Kanal İstanbul yapılırsa Terkos Gölü'ne tuz gidecekmiş. Ne zamandan beri aşağıdan yukarıya sızıntı olduğunu gördünüz? Kot farkı var. İstanbul'un suyu azalacak, Sazlıdere Barajı gidecek... Tetkikler yapılmış, 33 bin metreküp su azalması var. Yeni barajlarla 170 milyon metreküp tatlı su elde edilecek.

Kanal İstanbul'a karşı olmak İstanbul'un geleceğine ihanettir. Kanal İstanbul'a karşı olmak cehalettir, ihanettir ve sorumsuzluktur. İnşallah 2020 içinde başlayacağını ve tamamlanacağının sözünü İBB kürsüsünden vermek isterim.

(İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan'a) Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı diye. Az önce bu kürsüde konuşan beyefendinin değil bizim 25 yılımızı değerlendirmek 1 saniyemizi değerlendirme haddi bile yoktur. CHP'lilerden daha fazla tetikçilik yaparak sayın başkana 'bir şey ver' diyor. Sayın başkan bir şey ver de siz de kurtulun biz de kurtulalım."

İbrahim Özkan: (Tevfik Göksu'ya) Gerçekleri duymak istemeyebilirsiniz ama siz masal dinlemeye alışmış insanlarsınız. Adamlık kriteri nedir söyleyin de karşı argümanlarımızı söyleyeyim. Siz yaşanmamış hayatlarla günah üretenlersiniz. Eskiden parayla imanın kimde olduğu belli değildi şimdi paranın kimde olduğu belli, imanın kimde olduğu belli değil.

Doğan Subaşı: 

Kanal İstanbul'la ilgili araştırma komisyonu kurulması önerimiz olacak. Kanal İstanbul'la ilgili titizliklerden söz ediyorsunuz keşke Şehir Üniversitesi'nin kurulmasında da titiz olsaydınız. 3. köprü cinayettir lafını sizin genel başkanınız söylemişti. İBB Başkanıyken. Kandırılmış olabilir. Planlarda yoktu. Osmangazi Köprüsü Ecevit zamanında projelendirildi. AK Parti gelir gelmez iptal etti. Devlet yapacaktı, geçenler bayramlarda ücretsiz geçeceklerdi. Deli Dumrul köprüsü gibi geçmeyan daha fazla para ödüyor. Köprüye değil finanasmanına karşıyız. 

Avrasya Tüneli 68 bin araç geçecek denildi 38 bin araç geçiyor. Avrasya Köprüsüne 24 yıl ödeyeceğiz. Buna karşı çıkmayalım mı? 

Kanal İstanbul'la ilgili projenin gerekçesini okuyoruz, gemi trafiği ve tehlikeli tanker geçiş trafiğinin artması diyor. Tehlikeli maddeler boru hatlarıyla taşınyor artık. Gerekçe yanlış. Gerekçe kanal değil inşaat projesidir. Bundan rant sağlama projesidir. 

İSKİ ve Melen... Mayıs'ta yüzde 40'lık indirim yapıldı. Mayısa göre yüzde 20'lik indirim devam ediyor. Bu 2020 boyunca uygulanacak fiyattı. Mayısta indirim yapılmasaydı bugünkü suyun fiyatı 5.06 lira olacaktı. Yüzde 20 zammı kullansaydı su faturaları 70 lira oalcaktı 1. kademede.

Biz İSKİ'den brifing aldık. Mayıstaki yüzde 40'lık indirim istenmeyen sonuçlar yaratmış. Az kullanana az indirim çok kullanana çok indirim yapılmış. Maysıta CHP'nin değil AK Parti'nin önerisi geçti. Bu çalışılmış öneri değil bizimki üzerinde çalışılmış önergeydi. Böyle bir sıkıntı çıktı. Bunu giderecek öneri geliştirdik az kullanana zam yapmayan, çok kullanana zam yapan model çalıştık. AK Parti grubuna gittik önerimiz var, birlikte verelim dedik.  Bunu da kabul etmediler. Niye zam vermemişler çünkü ahlaki ve ilkesel davranıyorlarmış. Elektrik zammında nasıl davranmışlar peki?  Samimiayet tutarlılıktır. 

Melen 1990'da başladı. Boru hattı döeşemkten başka bir şey yapmamışsınız. Siz yanlış yatırım yapmayı çok iyi bilirsiniz."

Ekrem İmamoğlu: Tevfik Göksu'nun beni taklit ederek konuşması gereksiz bir tavırdı, kınıyorum. 

Çok ciddi 2 mesele konuşuluyor. Kanal İstanbul ve Melen. Sayın başkanın (Tevfik Göksu'ya) ifadeleri kendine aittir. Samimiyetsizlik bir hakaret değildir. Ucuz kahramanlık da hakaret değildir eleştiridir. 

Melen konusunu ben açmadım. İSKİ konusunun toplum tarafından çok iyi anlaşıldığını düşünüyorum. Hiçbir zam büyükşehir belediyesine ait değil, eğer Türkiye'nin koşullarının üzerinde zam yapmıyorsanız. 

Bahsettiğimiz ekonoik düzende Türkiye'de asgari ücretin ya da açlık sınırı rakamlarını ortaya koyduğunuzda bu zam politikaları içinde her kurumun zam mecburiyeti var. Kimse kalkıp İBB'ye maletmez. İndirim sözü verdiniz niye zam yapıyorsunuz diyorsunuz. İstanbul'u 3 yıl önceki İSKİ fiyatına döndürdük. Siz madem indirim istediniz niye zam koyuyorsunuz diyorsunuz. 2020'nin sebebi Türkiye ekonomisini yönetenlerdir biz değiliz. 39 ilçede sürecinizi yönetirken ortaya koyduğunuz değişimleri İBB de yapmak zorunda. Önümüzdeki yıla zam yapmak istedik genel kuruldan geçmedi, tezat şekilde bütçe geçti. Yatırımların eksik yapılmasına sebep olacaktır.

Melen konusuna bugün girmeyecektim... Her zaman hazırlıklıyım. Kanal İstanbul'u 2011'den beri inceliyorum. İstanbul'un 3 ay suyu kaldı ne yapacaksın, diye soran cumhurbaşkanı ben değilim. Konuşmanızda sayın cumhurbaşkanına cevap verdiyseniz anlarım. 2040'a kadar İstanbul'un su sorunu kaldı diyen de cumhurbaşkanıydı.

Melen'e 1,5 ay önce gittim. Melen'le ilgili tek laf duydunuz mu benden? Bir an önce yapılması konusunda irtibat kurdurttuk. 

Melen'de 20 metrede bir çatlaklar var. Yapıyla ilgili yanlış statik tercihi yapılmış. DSİ ilave bütçeyle tadilata ihtiyacı olduğu karar verildi. Ödenek çıkmadı. Biz her güzel için görev alan her başkana teşekkür ediyorum. 

Melen'den su alıyoruz. Yaz döneminde, özellikle kuraklık olduğu dönemlerde 

Kanal İstanbul projesiyle 7-8 yıldır ilgileniyorum. Çılgın proje diye tarif edilen şeylerin çılgın olan şeyleri rakamlarıdır. Burada konuşuyorum ama aslında kendi çocuğuma konuşuyorum. Yarınlarda bu şehri yaşayacak olanlara konuşuyorum. İstanbul dünyanın en güzel şehri. 

Bu şehrin 1 milyon konutu boş olduğu çalışmasını netleştiriyor arkadaşlarım. İmarlı alanların yüzde kaçı boş bakın. Kanal tankerlerin geçmesi tehdit... Azalıyor geçişler. Geçiş boruları yapıldı bunun devamı gelecek. Tanker taşımacılığı azalacak. 

Montrö Antlaşması... Yok öyle bir şey. İstanbul'a yaptığınız anketi İstanbul'a soruldu diye gösteremezsiniz. Bilgim yok demiyor fikrim yok diyor. İstanbul'un kanala ihtiyacı mı var? 136 milyon metrekare tarım alanı gidiyor. Yüzde 15'i toplam tarım alanının. ÇED raporlarında 1 milyon 150 bin nüfus planlanıyor.  Bakanlığın raporuna göre. Belediye başkanı olarak değil, 3 evladı olan Ekrem İmamoğlu olarak bana  kimse Kanal İstanbul'u yapacağım diye dayatamaz. 1 milyar 250 milyon metreküp hafriyettan bahsediliyor. Bunun nereye konacağı ile ilgili Sayın Göksu'nun Karadeniz kıyısında dediğiniz yer plana yeni eklendi. Terkos Gölü'nün önüne... Her hamleniz bu şehre fayda vermeli. 

İstanbul halkına açık bir tek çalıştay yapılmadı Kanal İstanbul ile ilgili. 75 milyar lirayı yüzde 15'e ulaşan isşizlikte, bütçe açığı varken niye harcıyoruz konusuna girmiyorum. Asıl konum İstanbul'a ihanet etmeyelim. İstanbul Türkiye'nin lokomotifidir, dünyanın mirasıdır. 

Toplumun aydınlanması, bilim adamlarının çalışması gerekir. Ocak ayında çalıştay yapacağım."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları