loading
close
SON DAKİKALAR

İBB Meclisi'nde 'temel atmama töreni' tartışması

İBB Meclisi'nde 'temel atmama töreni' tartışması
Tarih: 11.11.2019 - 14:16
Kategori: Gündem

İBB Meclis kasım ayı görüşmelerinin 1. oturumu için Saraçhane'de toplandı.

İBB Meclisine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlık yapıyor. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan:

"İstanbul halkı İstanbul'a ihanet eden zihniyete dur deyip şehri yeni bir iradeye emanet etmiştir. Yıllardan beri lobilerden şikayet eden merkezi hükümet aynı şeyi başkanlarına hak mı görüyor? Kökleşmiş kurumlarımız vardır. Bakanlıklarımızi belediyelerimiz bir kişiye, bir gruba ait değildir. Yetkilerin kısıtlanmaması İstanbulluların talebidir. İktidarın gölge belediye kurma çabası akıl tutulmasıdır. İstanbul halkı Boğazları yeni yönetime emanet etmiştir. 

İstanbul'a ihanet ettim, diyen birine Boğazları teslim etmek akıl tutulmasıdır.

Haydarpaşa ve Sirkeci garları bütün İstanbullularındır. Güzel ok atıyor diye herhangi bir şirkete devredilemez. Belediyemiz komik ve temlsiz gerekçelerle engellenmiştir. Belediyemzin başlattığı haklı hukuki mücadelesinde yanlarındayız. Şimdiye kadar ihtiyaç yoktu da şimdi ihtiyaç duyulması Boğazlar'daki rantın kaybedilmemesi olabilir mi? Bu tür çalışmaları örtülü kayyum çalışamlarıdır. Bu İstanbul halkını tercihlerinden dolayı cezalandırmaktır. Büyükşehrin yetkilerine ve gelirlerine el koyacak bir düzenlemeyi İstanbul halkı istememektedir. Boğazlarda yapıalcak yasa değişikliği büyükşehir belediye meclisinin samimiyetini de ölçecektir. Bu tasarı faaliyete geçerse haramiler kazançlı çıkacaktır."

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu:

"Böyle bir kenti yönetmek bilgi, tecrübe ister. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız 2 hadise bu konuda bir sorun olduğunu gösteriyor. İftira kampanyası başladı. Neymiş imara değil halka açıyormuşuz. Kemerburgaz Kent Ormanı, İBB'ye devredilmiş. İBB, burayı aldıktan sonra 2015'te çalışmaya başlamış ve 2018'de bitirmiş. Siz kent ormanıyla ilgili biten çalışmayı açma hakkına sahipsiniz. Bundan onur duyarız çünkü biz yaptık. Fakat her şey ortadayken kalkıp da imara değil halka açıyoruz diyerek yalanla kampanyaya başlarsanız bütün açılışların ruhuna yanlış yaparsınız. 

Temel atmama törenini duyduğumda şaka zannettim. Şaka olmadığını görünce CHP adına üzüldüm. İstanbul gibi bu güzide kente başkan olan birisinin böyle bir ciddiyetsizliği ortaya koyması üzücü bir şeydir. Biz 6 aydır İBB yönetimindeyiz, atacak herhangi bir temelimiz olmadığı için temel atmama töreni yapıyor, diyorsunuz.

Sayın başkan her türlü konuyu PR'a dönüştürmeyi seviyor. Temel atmama törenine büyük bir iştahla halkı çağırdınız, halk gelmediği için ağaçların yapraklarının alkışına sığındınız. 6 aydır atacağınız bir tane temeliniz olmadı. 90 metre kreş temeli attınız. Söyleyeceğiniz sözünüz de yoktur. 

Projenin maliyeti 1,5 milyon değil 632 milyon. Proje spor alanı üzerine yapılıyor. Proje, ileri biyolojik arıtma olarak Türkiye'de ilk, Avrupa'nın en büyük projesi olacaktı. Sayın başkanın konuşmlarını dinlerken aklıma 89'da Nurettin Sözen'in konuşmaları geldi. Sözen de Dalan'ın Haliç Projesi'ni iptal etmek için hayır demişti. Proje ağaçlar kesilerek yapılmayacaktı. Yerin altına yapılıyordu.

Boğaziçi İmar Müdürlüğü kanunla kurulmuş. Müdürlüğün plan yapma yetkisi yok. Sadece İBB'ye denetleme yetkisi vermiş. Bu konuda da yanıltıyorsunuz. 83 yılından beri böyle. Bu mesele sadece bugün konuşulan bir mesele değil. 2017'de cumhurbaşkanımızn açıklaması var. Mesnetsiz ve saygısız bir şekilde rant elde edilecek diyor. (İbrahim Özkan'a) Kişi karşısındakini kendisi gibi görür.

LÖSANTE meselesi... Lösemi hastalarının her hastanede bakımı bedava. Bu hastane meselesinde biz ruhsat verilmiyor, diyorlar. Sağlık Bakanı'nı aradım. 300 yataklı hastasen ruhsat isteniyor. Bunun 75'ini lösemi hastalarına gerisini diğer hastalar için... Bakanlık, ruhsatı verelim ama şartımız var, kimseden fark almayacaksın, diyor. Vakıf bunu kabul etmiyor.

Seçimde kimlerle flört ettiğiniz, beraber olduğunuz ortada çıkmış bana şehit anneleriyle ilgili şeyler söylüyorsun. (İbrahim Özkan'a) Diyarbakır'da anneler çocuklarını beklerken hanginiz yanlarına gittiniz? Bunun üzerinden cumhurbaşkanımıza gönderme yapacaksanız bu haddinize değil. 

Damat diyorsunuz. Damat dediğiniz kişi Hazine Bakanı'dır. Haddinizi bileceksiniz. 

Yaptıklarımızdan eminiz. Bugüne kadar bilerek yanlış yapmadık. Bundan sonra da İstanbul'un kazanımlarını korumaya devam edeceğiz."

Ekrem İmamoğlu:

İmara değil, halka açıyoruz, dedik yalan değil. Orman Allah'ın lütfu bir orman. Orman Bakanlığı İBB'ye devretmiş. Orman tahsis edildi. 6 sene olmuş Açıldı diyorsunuz ne kapısı vardı, ne kullanılıyordu. 2,5 aylık hazırlık yaptık. Finansal sorunları çözdük, 1.6 milyon metrekarelik kısmını açtık. Niye açılmadı diye önceki yönetime gidin hesap sorun. 

Silahtarağa ile ilgili eleştiri yaparken biyolojik arıtmaya karşıyız gibi cümleler kurdunuz. Karşı kurdunuz. Biz, yerine, bölgesine karşıyız. 2,5 milyon nüfus artma planı bile yok. Hedef Haliç'teki yeşil alanlar sulanacakmış. Sulama ihtiyacının 40 katı için bu tesis. Biz Paşaköy'de planlıyoruz. Yeri yanlış, maliyeti 1.1 milyar lira 600 milyon değil. İleri biyolojik arıtma yapsanız bile Haliç'e su bırakamazsınız. Bakan, membran sistemiyle yapılmış, su içilebilirmiş' diyor. Böyle bir şey yok. Bir üst teknolojisi var. Direkt yine içme suyu olarak kullanılmıyor. Yanlış bir proje. Bakanın ve birkaç kişinin bu anlamda motivasyonunu anlamıyorum. Eyüp, Kağıthane halkının beni alkışlayacağını biliyorum. Yeşil alanın tamamı heb olacaktı. Yeni İGDAŞ binası yapılacaktı. Bu iş toplamda 1,5 milyarlık israfa sebep olacaktı. 

Arıtma tesislerinin en büyük sorunu çamur atığıdır. Bu plan yapılmamış. Koku yapan budur. Tuzla çok sıkıntısını çekti. 

Temel atmama töreni. Halkı davet etmedim. İbret olsun diye yaptık. Tümüyle yanlış bir projedir. Bugün ağaç diktik diyorsunuz. Belki aralarında cumhurbaşkanının diktiği açağlar da olabilir. Onları kurtardığım için en fazla onun sevinmesi lazım. Yanlışa yanlış demeyi öğrenelim. İSKİ genel müdürlüğü orada, heyeti kurun bilgi alın.

Kullandığınız ifadelerin tümü yanlış. Fıkrayı da herhalde kendiniz için anlattınız. Tamamen uymuş size.

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı:

Kağıthane'de bir öğrenci yurdu yıkıldı. Bu yurdun boşaltılamsı gerekiyor. Riskli yapı ilan edilmiş. İlçe belediyesi duyurularını yapıyor, bina boşaltılmıyor. Sabaha karşı boşaltıyorlar binayı. Avukat ilginç bir cümle kullanmış, 'Yurt dışında diktatörlük var diyorlar ya, var' demiş. Kaçak olmasını değil, sabah 4'te gelinmesini eleştirmiş. Sabah 4'te çok kişinin evine gidildi. Bu yurdun yöneticileri Süleymancıymış. Kendi başlarına saat 4'te gelince diktatörlükten söz etmeye başlamış. Bina Hazine arazisine kurulmuş. Riskli yapı. Tam bir Türkiye fotoğrafı.

Esenyurt Belediye Meclisi'nde AK Partililer saldırıya uğradı cümlesini reddediyorum. Fiziksel tema olmamış, AK Partililer saldırıya uğramamış. Ağız dalaşı olmuş. Esenyurt Belediyesi'ne ait bir taşınmaz eski belediye başkanının vakfına tahsis edilmiş. O tahsis devam mı edecek Esenyurt halkına mı hizmet edecek? AK Partililer  vakıfta kalmaya devam edecek diyor. Bunu saklamak için dövüldük diye mağdur edebiyatı yapmaya çalışıyosunuz. 

Temel atmama töreni ile ilgili yanlış yere yatırım planlamışsınız. İBB'nin bu kadar büyük olanakları var. Birimler, uzmanlar var.. Nasıl oluyor da yanlış yatırım planlanıyor? 

7 tane metro ihalesi açılmıştı. Finans garantisi olmadan açılmış. Ödeme yapılamadığı için durdular. İstanbul'un altında tüneller var, 18'inin çökme riski var. Siz yanlış yatırımı çok iyi bilirsiniz. 

Haydarpaşa konusu... 2 ihale dosyası hazırlayan iki muhatap pazarlığa çağrıldı İBB konsorsiyumu kapıda bekledi. Burada tamamen Haydarpaşa rant projesi olarak planlanmış, belli kişilere yönlendirme yapılmış.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları