loading
close
SON DAKİKALAR

İBB'den 'Kadına yönelik şiddetle mücadele çalıştayı'

İBB'den 'Kadına yönelik şiddetle mücadele çalıştayı'
Tarih: 15.08.2022 - 16:54
Kategori: Kadın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı.

İBB, Türkiye genelindeki yerel yönetimlerin, akademisyenlerin ve STK’ların katıldığı ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Çalıştayda konuşan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın istihdamının hâlâ Türkiye’nin en büyük gündem maddeleri arasında yer aldığını söyledi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetimlere büyük rol düştüğünün altını çizen Çağlar, “Sivil toplum kuruluşlarımızla, kadın derneklerimizle yapılan iş birlikleri de sorunları daha iyi tespit edip daha etkin çözümler üretebilmemizi sağlıyor. Ortak akılla hareket ederek adil ve eşit bir toplumu var etmek için hep birlikte çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. İkincisi düzenlenen çalıştayın 2021’deki ev sahibi İzmit Belediye Başkanı Fatma Hürriyet Kaplan ise “Şiddete uğrayan, taciz edilen, tecavüze uğrayan öldürülen kadınlar maalesef ki günümüzde birer istatistiki veri olarak kalıyor. Oysa onların bir adı var” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. İBB, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve İzmit Belediyesi iş birliği ile gerçekleşen toplantıya büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri, ilçe belediyelerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın birimleri, ilçe kent konseyleri, muhtarlar, İstanbul Kent Konseyi, İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul Vakfı, İstanbul Gönüllüleri, Sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, meslek odaları ve üniversitelerin toplumsal cinsiyet ve kadın çalışma birimleri katıldı. Dilek İmamoğlu da kadın hakları konusunda emek veren, yazan, düşünen, proje geliştiren fikir üreten ve mücadele eden pek çok kişinin bulunduğu çalıştayı izleyenler arasında yer aldı.

CANAN GÜLLÜ : “YAPILAN DÜZENLEMELER SÖZDE KALIYOR”

Haliç Kongre Merkezi Sadabad Salonu’nda gerçekleşen çalıştayda ilk konuşmayı Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü yaptı. Kadın derneklerinin çeşitli denetimlere tabi tutulduklarını dile getiren Güllü, “Dünyaya yayılan femizim mücadelesinin eş değer süreci takip edilmiştir. Kimse dikte etmeden hakkı için mücadele etmiş ve savaşından vazgeçmemiştir. 1990’larda değişen dünya düzenine de boyun eğmemiş dik durmuş, ve eşitlik söylemlerini yüksek perdeden dile getirmiştir. 8 Mart yürüyüşleri yasaklanan denetimlerle gözleri korkutulan sivil toplum kuruluşları olarak iktidardan korkmadan yanlışlara tepki koyarak söylemlerini siyasi bir taraf olmadan dile getirmeye devam etmektedirler. Bugünlerde kadınlar her türlü kötü muameleye ve işkencelerle öldürülürken kadına şiddet her geçen gün artarken yapılan yargı reformlarının Türk Ceza Kanunu’nda yapılan düzenlemelerin sözde kaldığı, yargı pratiklerinin yansımadığı yargı mekanizmasının giderek siyasallaştığı ve bağımsızlığını yitirdiği görülmektedir. Bu yüzden nafakaya sınır getirme çalışmaları, erken yaş evliliklerine af getirme gayretleri ve 4+4+4 sistemiyle eğitimden uzaklaşan kız çocukları sorununa çözüm üretmek yerine destek mekanizmalarına ışık yakmaktadır” dedi.

 “BELEDİYELERİN YAPACAĞI ÇOK İŞ VAR”

İkincisi düzenlenen çalıştayın 2021 yılındaki ev sahibi İzmit Belediye Başkanı Fatma Hürriyet Kaplan ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu’na teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2021 yılının Kasım ayında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu iş birliği ile İzmit Belediyemizin ev sahipliğinde 40’a yakın belediyenin katılımı ile “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Protokolünü imzaladık. Hayata geçirdiğimiz bu çalıştayın kadın mücadelesinde önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum. Kadınların hayatın her alanında mücadele etmesi gereken pek çok zorluk var. Şiddete uğrayan, taciz edilen, tecavüze uğrayan öldürülen kadınlar maalesef ki günümüzde birer istatistiki veri olarak kalıyor. Oysa onların bir adı var. Emine bulut, Şule Çet, Ceren Özdemir, Özgecan Aslan ve daha nice kadın arkadaşımız. İşte bizim mücadelemiz bu isimlerin asla unutulmaması, bu isimlere her gün yenisinin eklenmemesi. Biz de mücadelemizi yerelden başlatırız, çözüm önerilerimizi yerelden üretir ve yerelden uygularız. Bu çalıştayların ana mottosu bu yönde. Tüm kadınlarımıza seslenmek istiyorum. Aile içi şiddet mağduruysanız sakın ama sakın yalnız olmadığınızı unutmayın. Kadın Güçlensin ki insanlık güçlensin diyoruz. Bunun için tam eşitlik gerekir. Eşitlik de yerelden başlar. O yüzden biz belediyelerin yapacağı çok iş var.”

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇIKMAK TALİHSİZ BİR KARAR”

Çalıştayda, ortak akılla hareket ederek adil ve eşit bir toplumu var etmek için hep birlikte çalışmaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirten İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, kadın hakları ve kadına dönük şiddet konusunda kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu söyledi. Bu olumsuz tabloya rağmen İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma gibi kararlarla daha da geriye doğru adımlar atıldığını belirten Çağlar, “Türkiye Cumhuriyeti bu talihsiz karardan en yakın sürede geri dönecek, birçok alanda olduğu gibi kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda da hızla ileriye doğru yol almaya başlayacaktır” dedi.

EŞİT BİR TOPLUMU VAR ETMEK İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetimler büyük önem taşıdığını vurgulayan Çağlar, “Birçok belediyemizin çok kıymetli çalışmalar yürüttüğünü, çok değerli projeler ortaya koyduğunu görüyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızla, kadın derneklerimizle yapılan iş birlikleri de sorunları daha iyi tespit edip daha etkin çözümler üretebilmemizi sağlıyor. Ortak akılla hareket ederek adil ve eşit bir toplumu var etmek için hep birlikte çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

YOL HARİTASI BELLİ

İBB’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çok önem verdiğimiz projeleri hayata geçirdiğini kaydeden İBB Genel Sekreteri Çağlar, “Bu temelde hizmetlere eşit oranda erişemeyen tüm toplumsal gruplar için kapsayıcı, eşit, adil ve yaşanabilir bir kent inşa etmek amacıyla Yerel Eşitlik Eylem Planı’mızı açıkladık. Yerel Eşitlik İzleme Birimi’miz ile dış paydalarımızın da katılımıyla oluşturduğumuz ve 2021-2024 yılları için yol haritamızı çizen bu plan dahilinde çalışmaların takibini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları