loading
close
SON DAKİKALAR

İBB'nin borcu 4 Milyar 600 Milyon TL oldu

İBB'nin borcu 4 Milyar 600 Milyon TL oldu
Tarih: 20.11.2016 - 16:42
Kategori: Yerel

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Üyesi Tarık Balyalı İBB bütçesini değerlendirdi: İBB’nin borç miktarı iki kat arttı 4 Milyar 600 Milyon TL oldu. Bu borçlanmanın 2 Milyar 834 milyon TL’si dış borçlanma olarak karşımıza geliyor.

İBB'nin 2017 yılı Kasım ayı toplantılarında İBB’nin bütçesi görüşüldü. İBB’nin İSKİ, İETT ve şirket ciroları ile birleşince 2017 yılı konsolide bütçesi toplamda 42 milyar lirayı bulurken, İBB’nin kendi bütçesi de 18,5 milyar lira olarak açıklandı.

Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP Grubu İstanbul halkının vergileri ile oluşan bütçe ve kaynakların İstanbul halkının hizmetine sunulmadığını dile getirerek, "Bütçenin ve bütçeyi kullananların güvenilirliğine inanmıyoruz. Gariban vatandaşa ayrı, yandaşa ayrı yaklaşan bir belediye başkanına ne kadar güvenilir? Biz CHP grubu olarak bu kadar yanlış işler yapan bir belediye başkanına belediyenin kasasını teslim etmeyiz. Bu belediye başkanına da 2017 yılı bütçesini kullanma hakkını vermeyiz' diyerek İBB bütçesine ret oyu kullandı. Bütçe AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. 

İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın bütçeyi Meclise sunması sonrasında CHP Grubu adına söz alan İBB'nin CHP'li Meclis Üyesi Süleyman Tarık Balyalı bütçeye ilişkin eleştirilerini ifade etti.

"Son iki yılda ne işçi maaşları ne de mal alım fiyatları yüzde 100 artmazken borçlanma miktarını 2 kat artırmak nasıl bir işleyiş?"

Balyalı bütçede borçlanma miktarında artış olduğunu vurgulayarak, "2017 yılı bütçesi meclise 18.500.000,00 TL olarak sunuldu, gider bütçesi 13.900.000,00, gelir 4.600.000,00 TL borçlanmayla ulaşmak amacındayız. Bu durumda giderlerimizin yüzde 25’ini yani dörtte birini borçlanmayla yüklenmeye çalışacağız. Borçlanma miktarında çok ciddi bir artış var. Borçlanmamız 2015 yılında 2.400.000,00 TL, 2016 yılındaysa 3.400.000,00 TL’yken sadece 2 yılda neredeyse yüzde 100 artarak 4.600.000,00 TL’ye ulaşmış durumda. 2017 yılı borçlanmamızın yüzde 60’ı yani 2.834.000,00 TL’si dış borçlanma olarak karşımıza geliyor.

Son iki yılda ne işçi maaşları ne de mal alım fiyatları yüzde 100 artmazken borçlanma miktarını 2 kat artırmak nasıl bir işleyiştir. Borçlanmada ki bu artış size normal geliyor mu? İyi niyetli bir biçimde acaba bu borçlanma metro ya da kara yolu tüneli gibi büyük yatırımlarda mı kullanılacak diye düşünebilirsiniz. Ancak gerçek öyle değil. Çünkü; yatırım programımıza göre 2017 yılında yapılacak tüm büyük yatırımlarımız için ihtiyacımız olan dış kaynak sadece 1.811.619,00 TL" dedi. Balyalı, "Yatırımlar için gerekli dış borçlanma rakamı 1 miyar 811 milyon TL’yse o zaman geriye kalan 1 milyar TL'lik dış borç nereye harcanacak?" diye sordu.

"Avrupa Komisyonunun Memnuniyet Araştırmasına göre son sıradayız"

Arsa satışlarında da geçen seneye oranla yüzde 100’e yakın bir oranda artış olduğunu kaydeden Balyalı, "Bu kadar büyük miktarda arsa satmanın tek bir sebebi olabilir, o da borç ödemektir" diye konuştu.

Balyalı, çalışma performansıyla İBB’nin 400 km metro hedefini tutturamayacağını savunarak şunları söyledi: İBB yönetimi, 2017 yılı için İstanbul’a yeni yatırım yapma hedefinden vazgeçmiştir. İşte bu nedenle Metro’dan, Karayolları tünellerine kadar hiçbir yeni yatırıma 2017 de doğru düzgün bir kaynak aktarılamayacaktır. Ciddi bir hızda büyümeye devam eden İstanbul için yeni yatırımların kesilmesi demek ulaşım’dan, yaşam kalitesine kadar pek çok şeyin daha da zorlaşması anlamına gelecektir.

Sonuçta yönetim olarak doğru planlama yapamazsanız ve yatırımları halkın hizmetine sunamazsanız bu şehirde yaşayan insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilersiniz. Bu nedenle Avrupa Birliğinin yürütme organı olan Avrupa Komisyonuna bağlı Kentsel Politika ve İletişim Genel Müdürlüğünün 2015 yılında Avrupa’da ki 83 şehirde yapmış olduğu memnuniyet araştırmasında 83. sırada yani en sonda yer almışız."

"BELTUR'un tek işi çay, kahve ve tost satmak. Onda da başarısız olmuş!"

Sayıştay'ın İBB’nin 2015 yılı hesaplarını incelerken belediye iştirakleriyle ilgili çok sayıda eleştiriye yer verdiğini belirten Tarık Balyalı, iştiraklerden BELTUR için, "BELTUR’un Genel Müdürü Sayın Cumhurbaşkanımızın oğlunun kayınbiraderi. Sayıştay raporuna göre İBB olarak BELTUR’a bağlı olan sosyal tesislerin milyonlarca liralık elektrik, su faturalarıyla birlikte mal ve hizmet alımı yapmışız, bakım ve onarım masrafını ödemişiz. Bu kadar büyük desteğimize rağmen BELTUR 2014 yılında Faaliyet zararına uğrarken, 2015 yılında sadece 800.000 TL faaliyet karı elde etmiş. Yani BELTUR yaptığı tek iş olan çay, kahve ve tost satmakta da başarısız olmuş" şeklinde konuştu. 

Balyalı, Sayıştay raporuna göre, kirada olan 1433 işyeri bulunduğunu hatırlatarak, "Bu işyerlerinin 379 tanesinde işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı varken kiraya verdiğimiz 429 adet işyerine ruhsat vermeye gerek bile görmemişiz. O kadar zenginiz ki buradan gelecek gelire bile ihtiyacımız olmamış" dedi.

Balyalı, İBB’nin 2017 yılı bütçesinde Deprem ve Riskli İşler Daire Başkanlığı'na sadece 148 milyon TL ayırdığını belirterek, "Yani park ve bahçelere ayrılan bütçenin 10’da biri. İstanbul’un öncelikli sorunu ve kaynak aktarılması gereken yer deprem çalışmaları mıdır yoksa yandaş milletvekilinden alınan çiçekler midir?" diye sordu.

Meclis Üyesi Balyalı, Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandığını hatırlatarak, Kadir Toğbaş'ı topa tuttu. Balyalı, "Bir belediye başkanı düşünün, elindeki imkanları kullanarak damadının yapmış olduğu inşaatlara fazladan imar hakkı vererek haksız bir rant yaratacak ve daha sonra kendisi de şirketleri aracılığıyla bu ranttan payını alacak. Ne düşünürsünüz? Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'ın FETÖ terör örgütüne üye olmaktan tutuklanan damadına sağladığı inşaat rantı ve oradan şirketi aracılığıyla aldığı 5 tane gayrimenkul bu mecliste konuşuldu, soru önergesi verildi, basında yer aldı ancak sayın başkan bu iddialara yalan bile demedi, tek kelime etmedi. Biz en azından bugün kendisinden iddialara yanıt vermesini, yalansa yalanlamasını istiyoruz" dedi.

Balyalı'nın sözlerine yanıt veren Kadir Topbaş, yargı sürecinin devam ettiğini belirterek, "Benim ailemle ilgili yargı süreci devam ediyor. Yargıya intikal etmiş konularda hassasiyet gösterip, bağımsız yargıya saygı göstermek lazım. 'Burada konuşarak yargıyı etkilemek mi istiyorsunuz' diye sorarlar insana. Yargı mı etkilensin" ifadelerini kullandı.

Vişne Haber Ajansı


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları