loading
close
SON DAKİKALAR

İBB’nin kıyağı mahkemeden döndü

İBB’nin kıyağı mahkemeden döndü
Tarih: 03.07.2017 - 12:03
Kategori: Şehir

Kartal’daki dini tesis alanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ''Özel Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı''na çevrilmesini yargı telafisi güç sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle durdurdu.

Eski Kamu Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Sayın’ın yönetimindeki İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı’na ait Kartal’daki dini tesis alanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Özel Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı”na çevrilmesini yargı telafisi güç sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle durdurdu.

İBB 2 yıl önce Sayın’ın yönetim kurulu başkanı olduğu vakfa ait arazinin dini tesis alanından çıkarılmasına izin verdi. Kurum görüşlerine yer verilen kararda Ulaşım Planlama Müdürlüğü “trafik yükünü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle” olumsuz görüşü yer aldı. İl Müftülüğü de “söz konusu alanın dini tesis alanı olarak kullanılmasına ihtiyaç olduğunu” belirterek rapora olumsuz görüş notu düştü. Söz konusu arazi için “dini tesis alanı”ndan “özel sosyal ve kültürel tesis alanı”na çevrilmesinin ardından araziye özel yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, öğrenci yurdu, kreş ve kurs yapılabileceği belirtildi. Karara CHP’li Meclis üyesi İsa Öztürk İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne başvurarak dava açtı.

‘Telafisi güç’

Mahkeme kararında arazinin özel sosyal ve kültürel tesis alanına alınarak “kamusal” niteliğinin değiştiğine dikkat çekilerek arazide park alanının da yok edildiğini ve başka bir yerde de eşdeğer park alanının önerilmediği anlatıldı. Park alanı ile dini tesis alanının bir bütünlük içinde olduğuna dikkat çeken mahkeme İBB’nin kararını planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykı buldu. Mahkeme kararının son bölümünde “hukuka aykırılığı açık olan ve uygulanmasına devam edilmesi halinde telafisi güç ve imkânsız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunan plan değişikliğinin dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi” ifadeleri yer aldı.

Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları