loading
close
SON DAKİKALAR

İBB'nin korunması için mücadele verdiği tarihi Divanhane Karakol Binası yıkıldı

İBB'nin korunması için mücadele verdiği tarihi Divanhane Karakol Binası yıkıldı
Tarih: 01.04.2021 - 13:00
Kategori: Gündem

İBB'nin yıkılmaması için mücadele verdiği Kasımpaşa'da bulunan Divanhane Eski Karakol Binası yıkıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB'nin yıkılmaması için mücadele verdiği Kasımpaşa'daki tarihi Divanhane Eski Karakolu'nun yıkıldığını duyurdu.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Mahir Polat, "Üzülerek paylaşıyorum. Ne yazık ki tüm mücadelemize rağmen Divanhane Karakolunu devlet kurumlarının el birliği ile yıkmasından kurtaramadık. Korumacıyım, utanç duyuyorum! Hiçbir sebebi olmayan bu yıkımın müsebbibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehirciclik Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi'dir" dedi.

Ne olmuştu?

Koruma Kurulu, 2015’de aldığı kararla 19. yüzyıla tarihlenen Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkılması, yerine ise daha geniş bir yol ve kavşak yapılmasını içeren projeye onay vermişti.

Proje, Ulaştırma Bakanlığı’nın talebiyle Haliçport Projesi kapsamında talep edilmiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulmuş ve onaylanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yıkım izni ruhsatı vererek Beyoğlu İlçe Belediyesi’ne yazı yazılmış, 2020’nin son aylarında Beyoğlu Belediyesi tarafından yıkım kararı ruhsata bağlanarak işlem başlatılmıştı. 

İBB, tarihi Kasımpaşa meydanı ve Divanhane Karakol binasını kurtarmak için 3 defa yıkımı durdurmuş, gerekçe gösterilen yol düzenini değiştirmişti. Ancak Ulaştırma Bakanlığı tekrar yıkım çalışmalarına başlamıştı. 

İBB, Koruma Kurulu kararının iptali için Kültür Bakanlığı 2. Nolu Koruma Kurulu’na başvuruda bulunmuş ancak kurul itirazı reddetmişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da yıkım çalışmalarındaki ısrara tepki göstermiş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yol geçmeyecek ama Bakanlık ısrarla Osmanlı mirası yapıyı yıkıyor, tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ulaştırma Bakanlığı yol bahanesiyle Kasımpaşa'daki Divanhane'yi yıkmaya başlamıştı, UTK kararıyla artık yol geçmeyecek ama Ecdad Mirasını yıkmada ısrarcı" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları