loading
close
SON DAKİKALAR

İBB’nin Tırları Varşova ve Köstence'ye ulaştı

İBB’nin Tırları Varşova ve Köstence'ye ulaştı
Tarih: 21.04.2022 - 09:37
Kategori: Yerel

İBB’nin, Rusya-Ukrayna savaşının mağdurlarının göç etmek zorunda kaldığı, Polonya’nın Varşova ve Romanya’nın Köstence şehirlerine doğru yola çıkardığı 12 tır, söz konusu ülkelerin lojistik merkezlerine ulaştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki heyet insani yardım maddesi taşıyan 6 tırın ulaştığı Varşova’nın Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski ile birlikte, mülteciler için kurulan “Geçici Kabul Merkezi”nde bir araya geldi. Buluşmada savaş mağdurlarının acısına ortak olundu ve barış mesajları verdi. İBB’nin tırlarında; bebek bezinden hijyen maddelerine, çocuk kıyafetlerinden bakliyata kadar birçok farklı kalemde ürün bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Varşova Belediyesi’nden gelen yardım talebini geri çevirmedi. İBB, AFAD ve Kızılay’ın koordinasyonunda, Polonya’nın başkenti Varşova ve İstanbul’un Ukrayna’daki kardeş şehri Odessa’ya en yakın noktada bulunan Romanya’nın Köstence şehrine ulaşmak üzere, içinde insani yardım malzemesi bulunan toplam 12 tırı, geçtiğimi 14 Nisan’da yola çıkardı. Tırlardan 6’sı Varşova’ya, 6’sı da Köstence’ye ulaştı.

İMAMOĞLU: “SIKI BİR DİYALOG İÇERİSİNDEYİZ”

Trzaskowski ile çok yakın bir dostlukla çalıştıklarını vurgulayan İmamoğlu ise, şu ifadeleri kullandı:

“İlk baştan beri birçok konuda iş birliği içerisindeyiz. Beni ziyarete gelmişti ve tebrik etmişti. O günden beri, çok sıkı bir diyalog içerisindeyiz. Aslında ben iade-i ziyaret yapacaktım ama ama bir Kovid süreciyle beraber bunu yapamamıştık. Bugün Sayın Başkan dostum Rafal'ın yanına, ne yazık ki bir savaşta yardım etmek için, destek olmak için geldik. 16 milyon İstanbullu halkı adına ve ülkemiz adına, savaşa karşı duruşumuzla, barışa olan tutkumuzla, burada mağdur olan başta çocuklara ve annelere destek olmak adına hazırlık yaptık. Burada çok değerli bir organizasyon yapıyorlar. Çocuklara, kadınlara, annelere hatta gelen insanların canlılarına, köpeklerine, kedilerine varıncaya kadar iyi bir insani yardım organizasyonu içindeler. Ben hem Varşova Belediyesi'ni, Başkanını ve bütün buradaki gönüllüleri de o anlamda tebrik ediyorum. Bu diyaloğumuz devam edecek. Kendileriyle konuşacağız. Bundan sonra da neler yapabiliriz, neler konuşabiliriz? Hem ülkemiz adına, milletimiz adına, hem İstanbul adına bu konudaki iş birliğimiz devam edecek. Savaşın son bulmasını diliyorum ve barışın var olmasını diliyorum. Savaşı birileri başlatabilir ama barışı hep birlikte inşa etmeliyiz sözü tam da burada geçerli diye düşünüyorum. İnşallah barış içerisinde bir Avrupa olur. Bu savaş Avrupa'ya hiç yakışmadı. Bir an önce bitmesini diliyorum.”

“BU SÜRECİ TÜRKİYE’DE YILLARDIR YAŞIYORUZ”

Polonyalı yetkililerin kendisine, ülkelerinde 2 milyon 800 bin civarında sığınmacının olduğu bilgisini verdiğini aktaran İmamoğlu, “Bunun büyük bir kısmı, 400 bine yakını Varşova’da uğraş içerisindeler. Türkiye'de biz, bu süreci yıllardır yaşıyoruz. Bu acıyı da görüyoruz. Dolayısıyla belki en iyi hissedecek olan bizleriz ve Türkiye'de de mülteci noktasındaki çalışmaların bütün dünyaya duyurulmasıyla ilgili de yoğun çabalar içerisinde olmuştuk. Mülteci, savaşla doğan göç meselesinin dünyanın en büyük problemlerinden biri olmaya doğru gittiğini artık herkes görüyor. Savaşın değil, diplomasinin çözüm olduğunu unutmamamız gerekir. Bu yönde tüm dünyanın mesajı alması gerekir diye de ifade etmek, ilave etmek isterim” dedi.

TRZASKOWSKİ: “İŞ BİRLİĞİNE KESİNLİKLE DEVAM EDECEĞİZ”

Trzaskowski de konuşmasında, “Bu bizim için çok önemli bir gün. Dostumuz İBB Başkanı’na şükranlarımızı sunuyoruz. İklim değişikliği, büyük şehirlerdeki eşitsizlik gibi farklı konularda zaten iş birliği içindeydik. Ama şimdi Avrupa’nın tanıklık ettiği en büyük mülteci krizinde, benzer deneyimlere sahibiz. Bu iş birliğine kesinlikle devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TIRLARDA NELER VAR?

İBB’nin Varşova ve Köstence’ye ulaştırdığı toplam 12 tırda, 200 gramlık konserve çeşitleri (barbunya, fasulye, patlıcan kızartma, çorba, ton balığı, yaprak sarma); gıda kolisi (un, yağ, şeker, pirinç, makarna, bulgur, zeytin, çay, nohut); bebek bezi ve yetişkin bezi, temizlik ve hijyen malzemeleri (çamaşır suyu, arap sabunu, kağıt havlu, yüzey dezenfektanı, toz maskesi, sıvı sabun, çöp torbası vb.); şampuan, battaniye ve Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nün tedarik ettiği malzemeler (yetişkin kıyafeti, çocuk kıyafeti, bot, mont vb.) bulunuyor.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları