loading
close
SON DAKİKALAR

İç Tüzük'te Dakika Pazarlığı

İç Tüzük'te Dakika Pazarlığı
Tarih: 11.02.2012 - 18:02
Kategori: Siyaset

AKP'nin Meclis İç Tüzüğü’nü değiştirme teklifine muhalefetin direnişi sürüyor

AKP’nin Meclis İç Tüzüğü’nü değiştirme teklifine muhalefetin direnişi sürüyor. İktidar ve muhalefet partilerinin dünkü zirvesinde de grup önerileri üzerinde konuşma süresi krizi aşılamadı.

Meclis’te iktidar ile muhalefet arasında yaşanan iç Tüzük krizi dünkü zirvede de aşılamadı. Partiler arasında uzlaşma, “grup önerileri” üzerine konuşma sürelerini düzenleyen madde engeline takıldı. AK Parti teklifinde 5 dakika ile sınırladığı konuşma süresini 10 dakikaya çıkartırken, CHP ve BDP “söz hakkımızın kısılması üzerinden pazarlık yapmayız” diyerek, öneriyi reddetti. Grup önerileri üzerine 40’ar dakikalık konuşma yapılabilmesine imkan tanıyan mevcut tüzük hükmünün aynen korunmasını isteyen iki parti, sözkonusu maddenin teklif metninden çıkartılmasını istedi. 

AK Parti maddeyi geri çekmelerinin sözkonusu olmadığını belirterek 10 dakikalık önerilerinin “gelebilecekleri son nokta olduğunu” ifade etti. Bunun üzerine MHP’den yeni bir öneri geldi. MHP AK Parti’nin 10 dakikalık önerisini 15 dakikaya çıkartmasını taklif etti. CHP ve BDP, MHP’nin önerisine de “hayır” dedi. AK Parti ise MHP’nin önerisini “kendi içinde değerlendirmek” üzere toplantıya nokta koydu. Belirsizlik nedeniyle teklifin Genel Kurul’daki dünkü görüşmeleri ertelendi. AK Parti’nin kriz maddesiyle ilgili tavrı İçtüzük geriliminin akıbetini belirleyecek. İktidar kanadı geri adım atmazsa teklifin görüşmelerine bugün Genel Kurul’da devam edilecek ve Meclis’te içtüzük savaşı kaldığı yerden sürecek.

AK Parti’nin 18 maddelik TBMM İçtüzük değişiklik teklifinin kriz yaratan maddesi Genel Kurul gündemine ilişkin partilerin grup önerisi getirme hakkını düzenliyor. Muhalefetin ağırlıklı olarak güncel siyasi gelişmelere ilişkin görüşlerini dile getirme zemini olarak kullandığı grup önerileri üzerine konuşmalarla ilgili mevcut içtüzük hükmü ile bu maddeye ilişkin diğer öneriler şöyle:

Genel Kurulun gündemi iki yolla belirleniyor. Gündeme ilişkin önerisi olan partiler TBMM Başkanı’nın başkanlığında tüm partilerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen Danışma Kurulu’nun toplanmasını talep edebiliyor. Oy birliğiyle karar alınabilen Danışma Kurulu’nda gündem konusunda uzlaşma sağlanırsa, teamül uyarınca Genel Kurul’da bu karar üzerinde konuşma yapılmıyor. Ancak Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması halinde partiler Genel Kurul gündemine ilişkin taleplerini grup önerisi yoluyla Genel Kurul’un onayına sunuyorlar. Halen uygulanan içtüzük hükmü uyarınca partiler Genel Kurul’un çalıştığı her gün için grup önerisi verebiliyor. 

Bu öneriler üzerine iki lehte iki aleyhte olmak üzere toplam 4 kişiye 10’ar dakika üzerinden toplam 40 dakika konuşma hakkı tanınıyor. Her parti grup önerisi yoluyla günde 10 dakika, hafta da 30 dakika kürsüden dilediği her konuyu konuşma imkanı buluyor. Her gün bir grup önerisi verilmesi halinde Genel Kurul’da 40 dakikalık toplam konuşma süresi üzerinden haftada asgari 120 dakika grup önerileri üzerine konuşmalarla geçiyor. Muhalefetin Genel Kurul çalışmalarını engelleme amaçlı kullanabildiği bu hüküm çerçevesinde 3 muhalefet partisinin ayrı ayrı grup önerisi getirdiği günlerde her grup önerisi için ayrı ayrı 40 dakikalık konuşma yapıldığından Genel Kurul’un grup önerisi mesaisi günde 120 dakikaya, haftada da 360 dakikaya çıkabiliyor.

AK Parti teklifinde grup önerileri üzerinde sadece öneriyi veren partiden 1 milletvekiline 5 dakikalık konuşma hakkı verilmesi öngörülüyor. Bu 3 muhalefet partisi, Genel Kurul’un 3 mesai günü için ayrı ayrı grup önerisi getirse dahi bu önerilerin görüşme sürelerinin günde 15, haftada da 45 dakikayı geçemeyeceği anlamına geliyor. Teklif bu yolla günde 105, haftada da 315 dakikalık bir süreyi kazanmayı hedefliyor. AK Parti dünkü toplantıda teklifte 5 dakika ile sınırlandırdığı görüşme süresini 10 dakikaya çıkarttı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ortayol formülü olarak partilere grup önerilerinin sadece Salı günleri verilebilmesi, öneriler üzerinde lehte ve aleyhte toplam 4 kişiye 5’er dakika söz hakkı tanınmasını önerdi. Eğer Çiçek’in bu önerisi benimsenseydi, iktidar da dahil olmak üzere tüm partiler sadece haftanın 1 günü grup önerisi getirebilecekti. Bu öneriler üzerinde toplam 20’şer dakika görüşme yapılacaktı.

MHP ise dünkü toplantıda CHP ve BDP’nin “mevcut tüzük hükmü aynen korunsun” tavrına karşı AK Parti kanadının “gelebileceğimiz son noktadayız” yanıtı üzerine, iktidarın 10 dakikalık son önerisi üzerine lehte ya da aleyhte şeklinde kullanılmak üzere bir milletvekiline 5 dakikalık söz hakkı tanınarak, toplam sürenin 15 dakikaya çıkarmasını önerdi. “

Erdoğan “Geri adım yok” dedi

Meclis Genel Kurul çalışmalarını geçen hafta kilitlenme noktasına getiren İçtüzük krizi konusunda TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ortayol reçetesi üzerinden muhalefet ile iktidar grup başkanvekilleri dün yeniden biraraya geldiler. TBMM Genel Sekreterliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı öncesinde Başbakan Erdoğan, Meclis’te kurmay kadrosuyla 10 dakikalık bir değerlendirme yaptı. TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin’in şeref kapısı girişindeki odasında gerçekleşen bu görüşmenin ardından Erdoğan grup konuşmasında “Meclis iç tüzüğünün kararlı bir şekilde çıkarılması gereken bir hafta” sözleriyle teklif konusunda geri adımın sözkonusu olmadığı mesajını verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları