loading
close
SON DAKİKALAR

İdlib'de gerilim: Ankara, Rusya’ya 'Astana uzlaşısına uy' çağrısı yaptı

İdlib'de gerilim: Ankara, Rusya’ya 'Astana uzlaşısına uy' çağrısı yaptı
Tarih: 20.08.2019 - 09:00
Kategori: Dünya

TSK konvoyu gözlem noktasına doğru ilerlerken bombardıman düzenlendi. Rusya destekli Suriye ordusunun hava saldırısında üç sivilin yaşamını yitirdiği, 12 kişinin yaralandığı bildirildi. Ankara, Rusya’ya “Astana uzlaşısına uy” çağrısında bulundu.

Suriye ordusu, Astana ortakları Ankara-Moskova hattında ilan edilen ateşkes uzlaşısının büyük ölçüde başarısızlığa uğradığı İdlib’i kuşatma operasyonunu yoğunlaştırırken dün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgedeki ilerleyişi sırasında düzenlenen bombardıman, gerilimi daha da tırmandırdı.

TSK’ye ait bir konvoy, Suriye’nin muhaliflerin kontrolündeki vilayeti olan İdlib’de 9 numaralı gözlem noktasının bulunduğu Morik üssüne doğru ilerlediği sırada Suriye ve Rusya uçakları tarafından saldırıya uğradı. Ankara, 3 sivilin ölümüne, 12 sivilin yaralanmasına yol açan saldırıya yönelik kınama açıklamasında, Rusya’ya “Astana’ya uy” çağrısı yaptı.

‘Han Şeyhun alındı’

Suriye ordusu, El Nusra bağlantılı Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) büyük oranda etkinliğini sürdürdüğü İdlib’in Han Şeyhun bölgesine yönelik son dönemde operasyonlarını artırmış durumdaydı. Dün de Suriye ordusunun İdlib’in stratejik noktadaki Han Şeyhun’un kontrolünü ele geçirdiği haberleri gündeme yansıdı. İdlib’in güneyindeki Şam-Halep otoyolunun ordunun kontrolüne geçtiği savunuldu. Öncesinde ise Şam yönetiminden Ankara’ya sert suçlamalar yükseldi. Suriye resmi ajansı SANA, “TSK’ye ait mühimmat dolu 28 araçlık bir konvoy Han Şeyhun’da yenilgiye uğratılan El Nusra teröristlerine yardım için dün sabah ülkenin kuzeybatısına girdi” iddiasında bulundu. AFP ajansı ise içerisinde 5 tankın da bulunduğu konvoydaki araç sayısını 50 olarak duyurdu.
Suriye Dışişleri Bakanlığı “ülke egemenliğinin ihlali” olarak değerlendirdiği bu hamleyi kınarken ardından TSK konvoyunun İdlib’deki 9 numaralı gözlem noktasına doğru ilerlediği sırada saldırıya uğradığı haberi gündeme düştü. Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 3 sivilin yaşamını yitirdiği bombardımanın Rusya ve Suriye’ye ait savaş uçaklarınca düzenlendiğini aktardı.

‘Rusya’nın bilgisi vardı’

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Mevcut anlaşmalara ve Rusya Federasyonu ile aramızdaki işbirliği ve diyaloğa aykırı olan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, meşru müdafaa haklarımız saklı kalmak kaydıyla, tekrar etmemesi için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını bekliyoruz” denildi. Açıklamada, Rusya’ya hitaben Astana mutabakatı vurgusu yapılması da dikkat çekti. TSK konvoyunun, “Suriye’nin mevcut mutabakat ve anlaşmaya aykırı şekilde, sivillerin hayatına zarar veren operasyonlarına, Rusya makamlarına yapılan tüm itirazlara rağmen devam etmesi nedeniyle, Moskova’nın bilgisi dahilinde bölgeye gittiği” belirtildi.
Astana ortakları Rusya-Ankara arasında son gerilim, ABD ve Türkiye arasında Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan “güvenli bölge”ye ilişkin anlaşmaya varılması üzerine yaşanmıştı. Rusya’nın “Suriye’nin toprak bütünlüğünün ihlali” olarak gördüğü bu hamleye önceki gün İran da tepki göstermişti.

Rusya ile Türkiye arasındaki Astana mutabakatı çerçevesinde geçen eylül ayında ilan edilen “gerilimi azaltma bölgeleri” uzlaşısı kapsamında sayılan İdlib’de ateşkes, büyük ölçüde hayata geçirilemedi. Bölgede TSK’nin 12 gözlem noktası bulunuyor.

PUTİN: SURİYE ORDUSUNU DESTEKLİYORUZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Fransa’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Putin’in gündeminde Suriye’deki gelişmeler de vardı. Basına yaptığı açıklamada Rus lider, Suriye’de “güvenli bölgelerden militanların çıkarak saldırılar yaptıkları ve dünyanın farklı bölgelerine aktarıldıkları” görüşünü dile getirdi.

Sputnik’in haberine göre “Suriye ordusunun terör örgütlerinin durdurulması amacıyla operasyon düzenleme çabalarını destekliyoruz” ifadesini kullandı. Macron ise İdlib konusunda sivillerin durumuna ilişkin kaygılı olduklarını belirterek, Soçi mutabakatı çerçevesinde derhal ateşkesin sağlanması çağrısı yaptı.

ABD’DEN YPG’YE SEVKIYAT HIZ KESMİYOR

ABD’nin Irak’tan Suriye’ye, Ankara’nın terör örgütü gördüğü YPG/PYD kontrolündeki bölgelere yeni bir sevkıyat daha yaptığı belirtildi. Yerel kaynaklara göre 60 civarı TIR’la yakıt tankerleri, iş makineleri, jeneratörler ve dört çeker araçlardan oluşan konvoy, önceki akşam Irak-Suriye arasındaki Simelka Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Harab Işk’taki ABD üssüne gitti. Kaynaklar, son bir ayda Harab Işk’a 450 civarı TIR’ın girdiğini aktardı.

TÜRKİYE ÇEKİLMEYE ZORLANIYOR

Türkiye’yi olası yeni göç dalgası nedeniyle tehdit eden İdlib bölgesindeki çatışmalar şiddetleniyor. Esad güçlerinin İdlib’e yönelik saldırıları son dönemde Han Şeyhun bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Saldırıların batıdan doğuya yönelik kapama harekâtına dönüşmesi nedeniyle Morik bölgesinde bulunan 9 numaralı gözlem noktasının varlığı riske giriyor. Saldırıların gözlem noktasının Türkiye ile ikmal yolunu kapaması durumunda olası çatışmadan çekiniliyor. Esad güçlerinin saldırılarla bölgeyi ele geçirmenin yanı sıra Türkiye’nin gözlem noktalarından geri çekilmeye zorlanmasını hedeflediği de değerlendiriliyor. Ancak Türkiye, gözlem noktalarından geri çekilmenin söz konusu olmadığını daha önce açıkladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geri çekilmenin mümkün olmadığı, Rusya ve Esad güçlerinin mutabakata uymaları uyarısını sürekli yapıyor.

Kaynak : Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları