loading
close
SON DAKİKALAR

'İDO bak git'

'İDO bak git'
Tarih: 22.06.2012 - 19:56
Kategori: Sağlık, Yaşam

Özelleştirilen İDO'nun ’esnek ve dinamik’ fiyat uygulamasına toplumun her kesiminden tepki gelmeye başladı...

HAS Parti Bursa İl Örgütü, ’esnek ve dinamik’ fiyat uygulaması tepkilere neden olan İDO’yu Mudanya Güzelyalı İskelesi’nde düzenlediği tiyatral basın açıklamasıyla protesto etti. İl Başkanı Ali Mollasalih’in açıklamasının ardından İDO ile vatandaş arasındaki sorunu sahneleyip son günlerin ünlü repliğinden esinlenerek, sabrı taşan vatandaş rolünü oynayan partili, ’İDO bak git’ diye tepki verdi.

Has Parti Bursa İl Başkanı Ali Mollasalih ve bir grup partili, Güzelyalı Feribot İskelesi’nde düzenledikleri basın açıklamasıyla İDO’nun uygulamalarına tepki gösterdi. Ali Mollasalih, yaptığı açıklamada İDO’nun özelleştirilmesinin ardından vatandaşın her gün yeni bir sorunla karşı karşıya kaldığını savundu. Mollasalih, İDO’nun şehit yakınları ve gazilerden ücret almamasını ve engelli vatandaşlara öncelikli geçiş ve indirimli tarife uygulamasını da istedi. Mollasalih, şunları kaydetti:

"Türkiye’yi bir imtiyazlılar ülkesine dönüştüren, vatandaşı insan değil sadece müşteri olarak gören zihniyet; fahiş zamlara, imtiyazlı geçişlere, adaletsizliklere kulaklarını tıkamaktadır. Feribot sırası beklerken, fark ücret ödeyen yolcu imtiyazlı bir şekilde sıraya girmeden öne geçiyor. Bu uygulamayla tüm yolcuların birden hakları gasp ediliyor. Özellikle Bursa, Yalova, Balıkesir gibi kentlerimizin İstanbul’a en kısa bağlantısı olan İDO hatlarında devlet, bir tavan fiyat uygulaması getirmelidir. Çiftçiler bile ÖTV’siz mazot kullanamazken İDO kullanıyor. Bu avantajını vatandaşa yansıtmadığı gibi tedarikçilerine de kolaylık sağlamıyor. Hizmet bedeli altında ekstra ücretler talep ediliyor. Bu da Rekabet Kanunu’na aykırıdır. İDO’nun bu ayrıcalıklarına rağmen vatandaşı bu kadar mağdur etmesi kabul edilemez. İDO, imtiyazlarını ve tekel olmasının avantajını kötüye kullanıyor. Bakanlıkça İDO denetlenmekte midir? Devlet, bu keyfiliği ve hukuksuzluğu mutlaka denetim altına almalıdır."

Ali Mollasalih’in açıklamasının ardından İDO ile vatandaş arasındaki sorunu sahneleyip, son günlerin ünlü repliğinden esinlenerek, sabrı taşan vatandaş rolünü oynayan partili ’İDO bak git’ diye tepki verdi.

İSTANBUL'DA DA PROTESTO

Halkın Sesi Partisi (Has Parti) İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) haksız uygulamalarını protesto etti. Has Parti İstanbul İl Başkanı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, "İDO’daki uygulamalar Deli Dumrul hesabını geçmiş, bıçak kemiğe dayanmıştır. Burada yapılan ticaret değil, vatandaşı soymaktır" dedi.

Yenikapı’daki İstanbul Deniz Otobüsleri İskelesi’nin önünde toplanan Halkın Sesi Partisi (Has Parti) üyesi yaklaşık 150 kişi, İDO’nun halkı canından bezdiren uygulamalarını protesto etti. Topluluk, "Seyahat hakkı engellenemez" , "Vatandaş önce insandır müşteri değil" , "Artan işsizlik, artan onursuzluktur" , "Zam üstüne zam yaptınız, canımızdan bezdirdiniz" ve "İmtiyazlar zenginler için değil, kimsesizler, yoksullar, yetimler, engelliler ve gaziler içindir" cümlelerinin yazılı olduğu dövizler açtı.

Topluluk adına basın açıklamasını Halkın Sesi Partisi İstanbul İl Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu yaptı. İDO’nun yurttaşların ödedikleri vergilerle kurulan ve kamu hizmeti veren bir kuruluş olduğunu anlatan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul halkına sormadan halkın malını satmıştır. Bu özelleştirme işlemi sadece basit bir satış işlemi değildir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sadece İDO’yu satmamış, satın alan şirkete belli hatlarda yolcu taşıma tekeli vermiştir, yani imtiyaz tanımıştır" diye konuştu.

"Deli dumrul hesabı yapılıyor"

Kamu hizmeti veren İDO’nun satış işleminden sonra kar amacı taşıyan bir yapıya büründüğünü anlatan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Şirket tam bir Deli Dumrul hesabı yapıyor. Bilet fiyatları bir misli bazı saatler için iki üç misli arttırıldı. Örneğin; daha önce 17 TL olan Yenikapı – Armutlu bileti 36 TL olmuştur. Özelleştirilmeden önce 85 TL olan araçlı ulaşım 130 TL’ye yükselebiliyor. Özelleştirme yapılmadan önce BandırmaYenikapı seferleri sürücü dahil otomobil geçiş ücreti 125 TL iken, özelleştirmenin ardından kademeli tarife ile bu fiyat 200 TL’ye çıktı. Yeni çıkan satış sistemi ile 228 TL’ye yükseldi. Otomobil ve sürücü dahil 3 kişilik bir ailenin feribot yolculuğunun fiyatı 412 TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Yetmezmiş gibi hizmet bedeli altında ilave paralar alınmaktadır. İDO’da artık çay içmek, tost yemek zengin işi olmuştur. Çünkü; fiyatlar 5 yıldızlı otel fiyatlarına çıkarılmıştır."

İDO’nun gözünü kâr bürüdü

Kamu hizmeti amacıyla kurulan İDO’nun çoğu hatlarda rakipsiz olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, şirketin bu durumu istismar ettiğini, kar amacıyla bazı seferlerin sayısının da azaltıldığını belirtti.

Daha önce harp malulü gazilerden ücret talep edilmediğini belirten Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, "Artık gazilerimizden bile ücret alınmaya başlanmıştır. Aynı şekilde öğretmenlere yapılan indirim kaldırılmıştır. Eskiden 7 yaşın altındaki çocuklardan ücret alınmazken şimdi bu yaş sınırı 5,5’a indirilmiştir" dedi.

Belediyeler tüm kurumları satıyor

AKP Hükümeti ile belediyelerinin her şeyi ticari meta yaptığını, herkesin malı olan ve kamu hizmeti veren tüm kurumları tek tek sattığını öne süren Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, "Ödediğimiz vergilerle kurulan ve kamu hizmeti veren kuruluşları bize sormadan satıyorlar. Serbest piyasa, serbest ticaret diyorlar ama imtiyazlar veriyorlar, tekeller oluşturuyorlar. Tekeller de zam üstüne zam yapıyor" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı da eleştiren Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"İstanbullular seni bili bir süreliğine kenti yönetmen için seçti, sana İstanbul’un tapusunu vermedi. Bu seçim sana kamu hizmetlerini ticarileştirme, İstanbul Halkı’na ait kuruluşları satma hakkı tanımaz. Buradan açıkça sesleniyorum. Bu imtiyazları kaldıracağız. Kamu hizmetlerinin ticari meta olmasına son vereceğiz. İnsanlarımızı soydurmayacağız. Özellikle ulaşım ve su karın aracı olmayacak, kamu hizmetleri vatandaşa maliyetine verilecektir."

Gaziler tepkili

Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu’nun konuşmasını tamamlamasının ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Gönül Alpaydın söz aldı. İDO’yu eleştiren Gönül Alpaydın, kendilerine devlet tarafından verilen seyahat kartlarının 1 Ağustos 2012’den itibaren geçerliliğini yitireceğini söyledi. Yeni kartlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alacaklarını vurgulayan Gönül Alpaydın, "Diğer illerde oturan gaziler İstanbul’a geldiğinde devlet tarafından kendilerine verilen kartları geçerli olmayacak. Bunun dışanda seyahat ücreti olarak bilet fiyatının yüzde 50’sini ödeyeceğiz. Bu tek kelimeyle zulümdür" dedi.

Dernek üyeleri devletin kendilerine verdiği seyahat kartlarını göstererek, İDO’yu protesto etti. Topluluk daha sonra olaysız dağıldı.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları