loading
close
SON DAKİKALAR

İhlas Finans mağdurlarının alacaklarının iadesi hakkında kanun teklifi veren CHP'li Hamzaçebi: Bu çok acılı bir hikayedir

İhlas Finans mağdurlarının alacaklarının iadesi hakkında kanun teklifi veren CHP'li Hamzaçebi: Bu çok acılı bir hikayedir
Tarih: 06.02.2019 - 16:30
Kategori: Gündem

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi İhlas Finans mağdurlarının alacaklarının iadesi hakkında hazırladığı kanun teklifinin doğrudan gündeme alınmasını Meclis Genel Kurulu'na sundu. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, İhlas Finans mağdurlarının alacaklarının iadesine ilişkin kanun teklifi hazırladı.

Hamzaçebi, Meclis Genel Kurulu'nda kanun teklifi hakkında söz aldı. Hamzaçebi, "İnsanlarımızın İhlas'a para yatırma nedenini nedir? 'Faiz haram diye, inancımız gereği yatırdık. Biz şimdi inancımızın cezasını mı çekiyoruz' dediler. Bu vatandaşlarımız islamı bir hayat biçimi olarak yaşıyorlar. Faiz veren bankaya para yatıranlar aldılar, ama inancı gereği İhlas Finans'a yatıranlar alamadı, yazıktır, günahtır" dedi. 

Hamzaçebi'nin konuşması şöyle: 

"İhlas Finans kurumuna para yatırıp da geri alamayan vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermeyi amaçlayan kanun teklifinin 14 yıllık bir geçmişi var. 2005 yılında Bankacılık Kanunu tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken, sabaha karşı CHP milletvekilleri olarak vermiş olduğumuz önerge ile İhlas Finans'ın tasfiyesinin de TMSF'ye devredilen bankalarda olduğu gibi TMSF taraından yürütülmesini önerdik, önergemiz komisyonda komisyonda kabul edildi, genel kurulda AKP grubunun çoğunluk oylarıyla tasarı metninden çıkartıldı.

İhlas Finans, 2001 krizi sürecinde tasfiye sürecine girdi. Ülke olarak o tarihte ağır krizi yaşadık. Bu krizde bankacılık sektörü çok ağır hasar aldı. Hazine, 22 milyar doları kamu bankalarına, 27 milyar doları da batmaları nedeniyle TMSF'ye devredilen bankalar olmak üzere toplam 47 milyar dolar kaynak bankacılık sektörüne aktardı. 27 milyar dolarlık kaynakla TMSF, bankalara para yatıran mevduat sahiplerinin parasını ödedi. TMSF ödemeyi yaparken banka sahiplerinin malvarlıklarına gitmek suretiyle bunları paraya çevirerek alacağını tasfiye yoluna gitti.

2001 kriz sürecinde batan sadece 21 özel banka değildi. Özel finans kurumları da bu krizden payını aldı. İhlas Özel Finans kurumu da BDDK tarafından yayınlanan Şubat 2001 tarihli kararla tasfiye sürecine sokuldu. 2001'den bu yana paralarını hala alamayan vatandaşlarımızın parasını almaları için kanun teklifini huzurunuza getirmiş bulunuyoruz. Bu teklif kabul edilirse, İhlas Finans özek kurumu da tıpkı TMSF'ye devredilen bankalar gibi tasfiyeye tabi tutulacak. Mevduat sahiplerinin paraları kendilerine ödenecek. Bu nedenle Hazine'nin uğramış olduğu zarar da İhlas Finans'ın sahiplerinin malvarlığına gidilmek suretiyle kendilerinden tahsil edilecektir.

Bu çok acılı bir hikayedir. Paralarını alamamış olan vatandaşlarımızın hayat hikayelerini dinlemişsinizdir. Her gün gazetelerde okuyorsunuz. Yıllardır bu vatandaşlardan mail, mektup alan biriyim. Denizli'nin Çal ilçesinde yaşayan Halime Poslu ablamız 71 yaşında, 'kanser oldum. paramı alamadım. Evladım var onu evlendirerek ölmek istiyorum. 3'lü koalisyon döneminde bana 376 dolar ödendi, o tarihten bu yana ödeme yapılmadı. Devir temlik sözleşmesi imzalatmak istediler, imzalamadım. İmzalayanlar paralarını alamadılar çünkü' dedi.

İzmir'de bir vatandaşımızla konuştum. Babası ölmüş, 'yatırdığımız paraların karşılığında bize 8 devremülk verdiler 500 bin TL karşılığında. Etrafıma danıştım, al dediler. Aldık. 50 bin TL veren olsa satacağım, satamıyorum' dedi. Acılı aileler çözüm bekliyor.

İnsanlarımızın İhlas'a para yatırma nedenini nedir? 'Faiz haram diye, inancımız gereği yatırdık. Biz şimdi inancımızın cezasını mı çekiyoruz' dediler. Bu vatandaşlarımız islamı bir hayat biçimi olarak yaşıyorlar. Faiz veren bankaya para yatıranlar aldılar, ama inancı gereği İhlas Finans'a yatıranlar alamadı, yazıktır, günahtır. 2005 yılında bu kanun teklifine konu olan husus kanun teklifine eklenmişti, AK Parti milletvekilleri tarafından tasarıdan çıkartıldı, kanun öyle yasalaştı. Sizden rica ediyorum 2005'teki gibi aleyhte değil, lehte oy kullanın."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları