loading
close
SON DAKİKALAR

İki bin yıllık Ölü Deniz Parşömenleri İnternette

İki bin yıllık Ölü Deniz Parşömenleri İnternette
Tarih: 11.02.2012 - 21:05
Kategori: Bilim & Teknoloji

20. yüzyılın en önemli arkeolojik buluşlarından biri olarak kabul edilen Ölü Deniz Parşömenleri'nin bir bölümüne artık internetten ulaşmak mümkün

Yazılmalarının üzerinden iki bin yıl ve bulunmalarının üzerinden onlarca yıl geçtikten sonra dünyaca ünlü Ölü Deniz Parşömenleri’nden bazılarına artık internetten ulaşmak mümkün. İlk etapta geçtiğimiz pazartesi günü 5 parşömen, yüksek çözünürlüklü olarak internet ortamına sunuldu.

Projenin arkasında İsrail Ulusal Müzesi ve uluslararası internet kuruluşu Google var. Google, internet ortamında kullanıcılara internete konan parşömenlerin belirli bölümlerinin İngilizce çevirisini sunarak parşömenlerin daha yakından incelenmesini sağlıyor.

2016'DA TÜMÜ İNTERNETTE 
Kudüs’teki İsrail Müzesi’nde sergilenen parşömenler, İsrailli araştırmacılar tarafından 1947 ile 1967 arasında bir araya getirildiler. Parşömenler, ilk olarak Ölü Deniz’e yakın bir bölgede Bedevi çobanlar tarafından bulunmuştu. Hıristiyanlığın ve Museviliğin bilinen en eski yazılı kaynakları olarak kabul edilen Ölü Deniz Parşömenleri, 20. yüzyılın en önemli arkeolojik buluşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Parşömenler MÖ 1. yüzyıldan MS 2. yüzyıla dek Ortadoğu’da Ölü Deniz kıyısındaki Kumran Vadisi’ne yerleşmiş olan dini bir topluluğun tarihçesini aydınlatmıştı. Bu topluluk, Kumran Topluluğu veya Esseneler olarak bilinen, dışa kapalı Yahudi bir toplumdu. Parşömenlerin tümünün 2016 yılına kadar internet ortamına sunulması bekleniyor.

Ölü Deniz Parşömenleri’ne http://dss.collections.imj.org.il/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları