loading
close
SON DAKİKALAR

İki fabrikada ücretler ödenmiyor

İki fabrikada ücretler ödenmiyor
Tarih: 11.02.2012 - 21:35
Kategori: Sendika

Sider Demir Çelik işçileri ücretlerinin ödenmemesinden dolayı yine eylem yaptı.

Sider Demir Çelik işçileri ücretlerinin ödenmemesinden dolayı yine eylem yaptı. Yaklaşık 2 yıldır 2 ayda bir benzer eylemler yaparak ücretlerini adeta zorla alan işçiler, bu defa 08.00-16.00 vardiyası çıkışında servislere binmeyerek fabrikadan yürüyerek çıktılar.

Fabrika kapısından alkış ve ıslıklarla çıkarak fabrika etrafında yürüyüş yapan işçiler idari binanın önünde toplandı. Bu düzensizliğin canlarına tak ettiğini söyleyen işçiler sorunun temelli olarak çözülmesini ve ödenmeyen ücretlerini talep etti. İşçilerin fabrika önünde toplanmasından kısa bir süre sonra işveren yetkilileri gelerek işçilere yaptıkları eylemin yasadışı olduğunu ve dağılmalarını söyledi. İşçiler ise işveren yetkililerine ücretleri ödenene kadar fabrika önünden ayrılmayacaklarını söyledi.

Yine Erol Evcil’in sahibi olduğu, Bornova’da kurulu eski adı Cerçelik olan Ede Çelik’te de işçiler ücretlerin ödenmemesinden dolayı işyerini terk etmeme eylemi yaptı. Sider Metal’de işveren temsilcileri ile görüşen Türk Metal Sendikası yöneticileri, işverenin ücretleri Pazartesi günü ödeyeceği sözü verdiğini belirterek, işçilerin servislere binmelerini istedi.  Bu tutum üzerine sendika yöneticisini eleştiren işçiler, ücretlerini almak için eylem yaptıklarını, ücretleri alana kadar beklenilmesini istedi. İşçiler daha sonra, “Sadece vaat almak için mi 3 saattir burada bekliyoruz. Ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Siz niye yapmıyorsunuz, biz vaat değil ücretlerimizin ödenmesini istiyoruz” diyerek sonuç alıncaya kadar beklemeyi istedi.

Sendika yöneticisi kimsenin ferdi karar alamayacağını, kararı sadece sendikanın alacağını ve bu kararın da servislere binerek dağılmak olduğunu söyledi. İşçiler bu duruma da tepki gösterdi ancak bölünen işçiler servislere binerek evlerine döndüler.

Sider Metal’de fabrika önünde toplanan işçiler ücretlerinin ödenmemesinden dolayı yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattılar. İşçiler her şeye para bulan işverenin sıra ücretleri ödemeye gelince neden para bulamadığını sorarak, “Hurda alırken trilyonlarca lirayı peşin ödemek zorunda. Her gün tırlar geliyor ve ürün gönderiliyor. Aylardır adeta harçlık gibi paralarla ev geçindirmeye çalışıyoruz. Bayramları bile böyle geçirdik. 20 günü geçtikten sonra ücret ödenmeyen işçiler iş bırakabilir ama sizin böyle bir durumunuz yok, 20 gün olmadı dağılın diyorlar bize. Ne 20 günü 20 aydır ücretler düzgün ödenmiyor” dediler. İşçilik maliyetinin toplam maliyette yüzde 3’ü bulmadığını söyleyen işçiler, “Sadece yaktığı elektrik bile bizim maaşlarımızdan fazla, elektrik asla kesilmez ama bizim maaşlar da ödenmez. Maaşlarımız içeride, sosyal haklarımız içeride, 3-4 tane alışveriş fişimiz içerde. Üstelik fabrikadaki çalışma koşulları da çok kötü. İçeride tozdan göz gözü görmez halde. Neredeyse kör çalışıyoruz. Bütün bunlara rağmen ev sahibine, bankaya, eşe dosta borçlu yaşıyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Cebinde haciz kağıdı ile işyerine geldiğini söyleyen bir başka işçi ise kağıdı gösterip, “Sözde çalışıyoruz ama çektiğimiz krediyi ödeyemez hale geldik. Bizim halimizi soran yok. Her şeye para bulunuyor bize gelince kolayca yok diyebiliyor. Canımıza tak etti. Ne yapmamız gerekirse yapmaya hazırız, yeter ki sendikacılar hadi desin” diyor.

Sider Demir Çelik’te çalışan ve aynı zamanda Türk Metal Sendikası 2 No’lu Şubede yönetim kurulu üyesi olan Ferit Kaliç ise bir yandan işçileri sakinleştirmeye çalışırken diğer yandan da işveren yetkilileri ile görüşüyor. Ferit Kaliç, durumun gerçekten çok can sıkıcı hale geldiğini ve işçilerin canına tak ettiğini söylerken problemin nasıl çözüleceğine dair de fabrikanın bir ümit vermediğini belirtiyor. Kaliç, “İçeride üretimde olanlardan da telefonlar geliyor. Biz de makineleri bırakıp gelelim mi diye. Biz onlara gelmeyin diyoruz, o zaman yasal sıkıntılar çıkar. İşveren ödeme zorluğu içinde olduğunu söylüyor ancak bu arkadaşlara inandırıcı gelmiyor. Yasal sınırlar içinde tepkimizi göstermeye çalışıyoruz” diyerek yaşanan durumu idare etmeye çalışıyor.

Ede Demirçelik fabrikasına giderek oradaki sıkıntıyı çözmeye çalışan Şube Başkanı Süleyman Yıldırım’a telefonla ulaşıyoruz. Yıldırım da, “Aylardır süren bu durum işçi arkadaşlarımızın da bizim de hayli canımızı sıkıyor. Aylardır aynı şeyleri dinliyoruz. İşçilik maliyetleri fabrikanın toplam maliyetleri içinde çok küçük bir oran ancak ödemede en son sırada yer alması iyi bir durum değil. Daha önce de eylemler yapıldı ve tepkimizi koyduk. Her defasında sorunu çözeceklerini ve bir daha yaşanmayacağını belirtiyorlar. Ama bu sorun daha fazla böyle gitmez” dedi.

İşçiler sorunun çözümü için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtiyorlar. “Akşam oldu, duş aldık ve bu soğukta 2,5 saattir dışarıdayız. Kemiklerimiz dondu. Ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. İçerideki arkadaşlar da öyle. Sendikacılar daha güçlü olmalılar. İşveren onları dikkate almıyor. Onlarda bize önderlik yapamıyorlar. Sabaha kadar kalmak gerekiyorsa bile kalırız. Daha önce de bu fabrikada benzer şeyler yapıldığını biliyoruz, bugün de yapmaya hazırız” diyerek sendikacılardan daha kararlı bir tutum bekliyorlar.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları