loading
close
SON DAKİKALAR

İkna etmeye çalışan yapay zeka üretildi

İkna etmeye çalışan yapay zeka üretildi
Tarih: 19.06.2018 - 16:21
Kategori: Bilim

Bilişim teknolojisi şirketi IBM, konuşan, dinleyen ve tartışarak ikna etmeye çalışan yapay zeka üretti.

 ABD'nin San Fransisko kentinde tanıtılan yapay zeka 'Project Debater'in yaklaşık 6 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu belirtildi.

Project Debater tanıtımda münazara şampiyonu iki İsrailli öğrenciyle karşı karşıya geldi.
Her tartışma sırasında önce yumuşak, suni ve bir kadına ait ses tonuyla dört dakikalık açılış konuşması yapan yapay zeka, karşısındakinin karşı tezlerini dinledikten sonra yine 4 dakika boyunca buna karşı olan kanıtlarını sıraladı.

'UZAY KEŞİFLERİNİ DESTEKLEMEK İYİ TEKERLEKLERE YATIRIM YAPMAK GİBİ'

İlk tartışmada yapay zeka, hükümetlerin uzay keşiflerine finansmanı artırması gerektiğini savundu.

'Uzay keşiflerini desteklemek iyi tekerleklere yatırım yapmak gibi" diyen 'Project Debater', 'bu tarz bir araştırmanın insan zekasını geliştireceğini, gençlere ilham vereceğini ve sağlam bir yatırım olduğunu' savundu.

Yapay zeka hatta bunun 'iyi yollar yapmaktan, okullardan ve sağlık hizmetlerinden de daha önemli olduğunu' söyledi.

Bilgisayar açılış tezinde gazeteler, dergiler ve diğer kaynaklardan oluşan zengin bir havuzdan yararlandı. Kapanış konuşmalarından sonra 2. tartışma konusu olan tele-tıp hakkında da ilkinin benzeri bir münzara gerçekleşti.

'İNSANLAR DAHA ETKİLEYİCİ BİR DİL KULLANMA EĞİLİMİNDE'

Beklendiği gibi yapay zeka tartışma sırasında rakamları ve diğer ayrıntılı destekleyici argümanlarını insanlardan daha iyi sundu.
Bilgisayarın ayrıca  çarpıcı konulara dikkat çekme konusunda daha iyi olduğu hatta 'bir bilgisayar olmak' konusunda kendine referans gösteren şakalar yaptığı görüldü.

Ancak araştırmacılar 'Project Debate'in ortama göre davranma konusunda eksiklikleri olduğunu vurguladı. Yapay zekanın yaptığı bazı şakaların yersiz olduğu belirtildi.

IBM'in yapay zeka araştırmaları Başkan Yardımcısı Dario Gil " İnsanlar daha orijinal, daha etkileyici bir dil kullanma eğiliminde. Onlar, kendi kişisel deneyimlerini konuyu anlatmak için kullanıyor. Ancak makine gerçek dünyada yaşamıyor ya da faydalanabileceği bir yaşamı yok" dedi.

Project Debater'ın henüz ticari bir mal olarak piyasaya çıkması beklenmiyor. Ancak Gil bu teknolojinin ileride avukatlara ya da bilgiye dayalı kararlar veren diğer mesleklere yardımcı olabileceğini işaret etti.

Kaynak : Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları