loading
close
SON DAKİKALAR

İktidarın 'ihtiyat akçesi'ne göz dikmesine ekonomistlerden tepki

İktidarın 'ihtiyat akçesi'ne göz dikmesine ekonomistlerden tepki
Tarih: 14.05.2019 - 09:06
Kategori: Ekonomi

Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarma planı ekonomistlerden "Getireceği sonuç enflasyon ve kur artışına yakıt olmak" şeklinde tepki geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkez Bankası’nın 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planladığı Reuters'de yer alan haberle duyuruldu.

Bu hamleye tepki gösteren ekonomistler enflasyon uyarısında bulundu. 

Ekonomistlerin Twitter hesaplarından yaptıkları açıklamalar şöyle:

Uğur Gürses: "Merkez Bankası'nın yıllık karı üzerinden ayrılan 46 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılması girişimi varmış; bu para basmaktan farklı değil. Getireceği sonuç da enflasyon ve kur artışına yakıt olmak. Merkez Bankası'na el atıp para bastırıp seçim kazanan bir iktidar görmedim."

Yalçın Karatepe: "Hazine'de para kalmadı. Merkez Bankasından 40 milyar lira daha aktaracakları söyleniyor. Seçime kadar yapmayacakları yok. Enflasyon? kurlar? Hani Başkanlık sistemi ile yürütme ve yasama tamamen ayrılacaktı? Yürütmenin ihtiyacı olan parayı MB'den almak üzere yasama düzenleme yapacakmış. Hep diyoruz ya, Türkiye'nin en temel sorunu yönetim biçimidir!"

Mahfi Eğilmez: "Reuters'in, TCMB'nin ihtiyat akçelerinin bütçeye devredileceği yolundaki haberi umarım doğru değildir. Bu para basmak demektir. Kısa vadeli avans uygulaması çok daha namuslu bir uygulamaydı."

Mustafa Sönmez: "Hazine’nin Merkez B nın yedek akçesine de muhtaç hale gelmesi, en çok yabancıları ürkütür. Nasıl bir açık verdi ki gerçekte, bu denenmemiş yollara başvuruyor diye kuşkuları arttı. Haksız da sayılmazlar. Misal; mega batık projelerin, AKP nin karanlık işlerinin gerçek faturası nedir?"

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları