loading
close
SON DAKİKALAR

İl genel meclisinin yüzde 3,5'i kadın

İl genel meclisinin yüzde 3,5'i kadın
Tarih: 03.12.2011 - 19:16
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, ''Türkiye'de 3 bin 500 il genel meclisi üyesi var. Yalnızca yüzde 3,5'i kadın'' dedi.

Partisinin İl Başkanlığı'nca Gazi Sahnesi'nde düzenlenen ''Kadın ve Siyaset'' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Güler, kadın hakları ve kadınların siyasetteki yeri bakımından Türkiye'nin dünya sıralamasında gerilerde olduğunu ileri sürdü.

Kadınların çoğunluğunun evde oturduğunu ifade eden Güler, şunları kaydetti:
''Türkiye, kadın hakları bakımından 2010 küresel göstergeler sıralamasında 136 ülkeden 126. sırada bulunmaktadır. Kendimizi çok ileride saydığımız pek çok ülke bizden çok daha ön sırada.

Kadın hakları bakımından öyle büyük bir ilerlememiz, özgürlüğümüz falan yok. Nüfusun yarısı kadınken, eğer yönetim mevkilerinde, ana gövdede de yüzde 3,5 düzeyinde kadın varlığı gerçekleştirebilmişsek bizim 1930 yılında elde edilen seçme ve seçilebilme hakları bakımından aldığımız mesafe çok parlak değil. Bunun başlıca nedeni kadın ve erkek eşitsizliğini görmeyen politikalar uygulanması.''

Güler, kadınların siyaset sahnesinde daha çok yer almasının, bu yönde her kesimin kadınlara destek olmasının gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
''TBMM'de kadınların oranları iyi. Mecliste oldukça yüksek temsil oranına sahibiz. Kadınların partilerin merkezi yönetim kurullarındaki varlığı fena değil. Yüzde 25 kotası gündeme geldiğinden beri parti ve meclisteki kadın varlığı yüzde 20-25 arasında gezinmeye başladı. Ama bu biraz gösteriş gibi. Meclisteki kadın varlığı yüzde 14. 550 milletvekilinin içinde 79 kadın milletvekili var. Fakat gelin İl Genel Meclislerine bakın oradaki oran yüzde 3,5. Türkiye'de 3 bin 500 il genel meclisi üyesi var. Yalnızca yüzde 3,5'i kadın. Belediye meclislerindeki durum da aynı. Türkiye'de 300 belediye, 35 bin belediye meclis üyesi var. Bunlardan yüzde 3.5'i kadın. Muhtarlarda ise durum daha vahim. Oran yaklaşık yüzde 1 düzeyinde.''

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları